Στον ανακριτή το όργιο σπατάλης δημοσίου χρήματος στο νοσοκομείο Χίου (βίντεο)

Στοιχεία για το όργιο σπατάλης δημοσίου χρήματος που συντελείται στο νοσοκομείο Χίου, κατέθεσε στον ανακριτή ο διευθυντής του astraparis.gr Γιάννης Στεβής, σήμερα Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2022.

Πρόκειται για την δεύτερη κατάθεσή του, στο πλαίσιο της έρευνας που διέταξε ο εισαγγελέας πρωτοδικών Χίου κ. Λεωνίδας Μπουτσιαβάρας, για τον διαγωνισμό που αφορά την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας στο νοσοκομείο Χίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στον ανακριτή ο κ. Στεβής, οι συνολικές δαπάνες για τις υπηρεσίες καθαριότητας στο νοσοκομείο Χίου μέσα σε έναν χρόνο, όλο το 2022 και δύο εβδομάδες του 2023, ανέρχονται στο ποσό των 942.744,91 ευρώ, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Το ποσό αυτό πήγε σε μία και μόνον εταιρεία με πέντε συνεχόμενες απευθείας αναθέσεις, χωρίς να τηρηθούν στοιχειωδώς οι κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού, ενώ υπάρχουν πολλά κενά και σκιές στην διαδικασία των αναθέσεων αυτών.

Το παραπάνω ποσό είναι σχεδόν διπλάσιο από εκείνο που θα διέθετε το νοσοκομείο Χίου αν τις υπηρεσίες καθαριότητας παρείχε επί συμβάσει προσωπικό, το οποίο απομακρύνθηκε στο τέλος του 2021, παρά το γεγονός ότι ο νόμος έδινε το δικαίωμα στην διοίκηση να παρατείνει διαδοχικά αυτές τις συμβάσεις έως το τέλος του 2022.

Στο μεταξύ ο διαγωνισμός για τις υπηρεσίες καθαριότητας, συνολικού προϋπολογισμού περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ για δύο χρόνια, οι διαδικασίες του οποίου ξεκίνησαν το 2020, καρκινοβατεί. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται μπλοκαρισμένος λόγω προσφυγών στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων / ΕΑΑΔΗΣΥ και ουδείς γνωρίζει πότε θα απεμπλακεί και ποια θα είναι η εξέλιξή του. Είναι δε πολύ πιθανόν να μην καταλήξει σε αποτέλεσμα και ανάδοχο, οπότε με τον τρόπο αυτό φαίνεται ως «αναπόφευκτο» να συνεχισθεί ο φαύλος κύκλος των απευθείας αναθέσεων και της σπατάλης του δημοσίου χρήματος.

Ο κ. Στεβής πρότεινε με την κατάθεσή του να κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες για την συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά και για άλλες που αφορούν ζητήματα οικονομικής διαχείρισης, αλλά και διαχείρισης προσωπικού, δεκάδες άνθρωποι, μέλη της διοίκησης και υπηρεσιακοί παράγοντες του νοσοκομείου Χίου, καθώς και στελέχη του Σωματείου Εργαζομένων Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου (ΣΕΣΝΟΧ).