Στον Πολιτισμό του αύριο με την αύρα του χθες

Οι εκδηλώσεις που περιλαμβάνονται στο 2ο Μεσαιωνικό φεστιβάλ Χίου παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023 στο ξενοδοχείο Athens Marriott.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης και την σκυτάλη έδωσε στον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Παππά, που στη σειρά του προσέφερε τιμητικές πλακέτες στους συντελεστές του 1ου Μεσαιωνικού Φεστιβάλ: Γιάννη Μετζικώφ, διεθνούς φήμης καταξιωμένο σκηνογράφο, ενδυματολόγο και ζωγράφο, Αντώνη Λουδάρο σημαντικό σκηνοθέτη και ηθοποιό, Ειρήνη Νικολοπούλου, διακεκριμένη δημοσιογράφο, Λάσκαρη Βαλαμβάνη, καταξιωμένο σχεδιαστή μόδας.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η Φαίη Σκορδά.

Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη ενώ επιστολή έστειλε ο υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας.

Χαιρετισμό απεύθυναν οι: Γεωργιος Μπαμπινιώτης καθηγητής γλωσσολογίας και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών , η κοσμήτορας της Σχολής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Μαρία Λεκάκου, ο  διευθυντής του εικαστικού προγράμματος του Ιδρύματος Β.Μ. Θεοχαράκη θεωρητικός και κριτικός της τέχνης Τάκης Μαυρωτάς, ο Μιχάλης Μόσχος, η Υρώ Μανέ, η παραολυμπιονίκης Κέλλυ Λουφάκη, ο επιχειρηματίας Πολ Ευμορφίδης και η πρέσβειρα γαστρονομίας Β. Αιγαίου Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Τις ομιλίες συντόνισε η δημοσιογράφος Γωγώ Αυγερινοπούλου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τιμητική διάκριση στην Χιώτισσα επιχειρηματία Ευγενία Χανδρή για την πολύτιμη προσφορά της στο νησί.

 Χορηγός της εκδήλωσης η όποια πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Energizing Greece και Greece is the destination ήταν το Νew York College.

Τα Πολιτιστικά δρώμενα Χίου είναι μια προσπάθεια,  ένα όραμα, μία ευχή η Χίος, που  ενέπνευσε την παγκόσμια κοινότητα με τον μοναδικό πίνακα του Ντελακρουά, να ακτινοβολήσει και πάλι στο παγκόσμιο στερέωμα με τη μοναδικότητα της, την νοσταλγική αύρα του χθες και τις προοπτικές του μέλλοντος.

Για τον σκοπό αυτό, εξαιρετικά σημαντικοί άνθρωποι των γραμμάτων παραβρέθηκαν ως πρεσβευτές πολύτιμης γνώσης και μοιράστηκαν ανεξάντλητης διανόησης ανεκτίμητα ιστορικά δεδομένα, δίνοντας  πνοή στο όραμα της Περιφερειακής  Αρχής  του  Κωνσταντίνου Μουτζούρη.

O Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης ευχαρίστησε θερμά  το ξενοδοχείο Athens Marriott για την ευγενική του φιλοξενία και τις Χιώτικες εταιρείες  Αριούσιος, Κακέτσης, Κάμπος Χίου, Κτήμα Κεφάλα, Μπύρα Χίου για την ευγενική τους προσφορά.

Το παρόν έδωσαν προσωπικότητες από την Τέχνη, τον επιχειρηματικό, πολιτικό αλλά και δημοσιογραφικό χώρο.