Στριμωγμένοι μαθητές και δάσκαλοι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψαν την κατάσταση και στα σχολεία της Χίου οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί του νησιού μας, στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Τρίτη το μεσημέρι, 6 Οκτωβρίου 2015, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου.

Κενές θέσεις εργασίας, παιδιά στριμωγμένα σε τάξεις, τμήματα ακόμα και τάξεις που συμπτύσσονται ώστε να «μπαλωθούν» οι ανάγκες, παιδιά πεινασμένα που στερούνται το «δεκατιανό», ενώ για ειδική εκπαίδευση ούτε λόγος να γίνεται. Και οι δάσκαλοι – στα πρόθυρα νευρικής κρίσης – να προσπαθούν να ανταποκριθούν όπως – όπως στις διδακτικές τους υποχρεώσεις και τις όποιες σχολικές ανάγκες προκύπτουν καθημερινά.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. «Οι ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό φτάνουν τις 150», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιώργος Αμπαζής, υπενθυμίζοντας ότι διανύουμε ήδη τον δεύτερο μήνα της σχολικής χρονιάς και ακόμα παραμένει αμφίβολο το αν και πότε θα καλυφθούν αυτά τα κενά.

Χαρακτηριστικό της αδυναμίας προγραμματισμού και αυτό που συνέβη τελευταία όταν το υπουργείο Παιδείας διόρισε δάσκαλους για τα ολοήμερα, «μπαλώνοντας» όπως – όπως την κατάσταση, αφήνοντας τα κενά να χάσκουν στα πρωινά ωράρια και μετατρέποντας στην ουσία τα σχολεία σε πάρκινγκ παιδιών που δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα σε σχέση με την αποστολή τους και η οποία σύμφωνα με το σκοπό τους είναι να φθάνουν τα παιδιά διαβασμένα στο σπίτι.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το 11ο δημοτικό σχολείο, όπου 101 παιδιά είναι υπό την επίβλεψη ενός και μόνο εκπαιδευτικού αντί των δύο που προβλέπονται και των τεσσάρων ειδικοτήτων που θα έπρεπε να συμπληρώνουν την σύνθεση του ολοήμερου.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στα άλλα δημοτικά αλλά και στα νηπιαγωγεία, όπου λειτουργούν τα ολοήμερα, ενώ και στα αποκλειστικά πρωινού ωραρίου σχολεία τα κενά είναι τέτοια όπου όπως ομολογούν οι δάσκαλοι «απλά δεν γίνεται τίποτα. Είναι αδύνατον π.χ. ένας γυμναστής να διδάξει αριθμητική ή γλώσσα», σχολίασαν.

Όσο για την ειδική εκπαίδευση η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Ακόμα και στο Ειδικό Σχολείο το παρών δίνουν μόνο τρεις εκπαιδευτικοί, που χωρίς την υποστήριξη ειδικευμένου προσωπικού προσπαθούν να προσφέρουν ό,τι μπορούν στα παιδιά που έχουν τις μεγαλύτερες μαθησιακές ανάγκες από όλα.

Μπροστά σε αυτήν πρωτόγνωρη κατάσταση ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών αποφάσισε να στραφεί στους γονείς, ζητώντας τους την ενεργή συμπαράσταση στην άσκηση πίεσης προς τις αρχές.

«Οι δάσκαλοι μόνοι μας δεν μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα. Η τοπική κοινωνία οφείλει να στηρίξει την προσπάθεια μας», τόνισε ο κ. Αμπαζής, προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις του κλάδου, με στόχο την επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων στα σχολεία.

Οι προτεραιότητες όπως τις έθεσαν οι δάσκαλοι θα είναι οι εξής:

Κάλυψη των κενών στην ειδική εκπαίδευση, των κενών σε Ψαρά και Οινούσσες, ώστε να εξασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων εκεί, καθώς και η πλήρης λειτουργία της πρωινής εκπαιδευτικής ζώνης, που τώρα στα περισσότερα σχολεία είτε υπολειτουργεί, είτε δεν λειτουργεί καθόλου.