Στρίβειν δια του προσφυγικού;

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΒΗ |

Έκπληξη, απορία, αλλά και σκεπτικισμό προκάλεσε η επιστολή που απέστειλε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Κεραμεία Α.Ε. του ομίλου Κολλάκη, με την οποία και με πρόσχημα το προσφυγικό ούτε λίγο ούτε πολύ απειλεί την κυβέρνηση ότι θα αναστείλει την επένδυσή της στα Κεραμεία Χίου.

Πρόκειται για μία τουριστική επένδυση, την μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στη Χίο, με πεντάστερο ξενοδοχείο, μπανγκαλόους και μαρίνα, η οποία εν δυνάμει μπορεί να αλλάξει τα τουριστικά πράγματα του νησιού και να βάλει τη Χίο στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Η επένδυση αυτή, αφού κυριολεκτικά «πέρασε από σαράντα κύματα» εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 2015, για να υλοποιηθεί με την διαδικασία του fast track, παρά τις αναστολές και τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως των τοπικών στελεχών του.

Τώρα, σχεδόν έναν χρόνο μετά κι ενώ η εταιρεία πρακτικά δεν έχει προχωρήσει στην έναρξη των διαδικασιών για την υλοποίηση της επένδυσης, εμφανίζεται ο εκπρόσωπός της κ. Αντώνης Φαράκλας να υπονομεύει ο ίδιος την επένδυση, ουσιαστικά δυσφημώντας το νησί, στο οποίο θέλει να επενδύσει και να φέρει ξένους τουρίστες!

Γιατί τι άλλο μπορεί να σημαίνει, όταν – ούτε λίγο ούτε πολύ – παρουσιάζει τη Χίο να βρίσκεται σε… εμπόλεμη κατάσταση, με αφορμή το σοβαρό – όντως – προσφυγικό ζήτημα; Και μάλιστα υιοθετώντας ρητορική και φρασεολογία που προσιδιάζει σε ξενοφοβικούς κύκλους κι όχι σε επιχειρηματία, που πρέπει με νηφαλιότητα και ψυχραιμία να βλέπει τα πράγματα και να χαράσσει τις επιχειρηματικές κινήσεις του;

Τα οποία πράγματα, ποια δηλαδή; Αφού πέρασαν περίπου επτά χρόνια με σκέψεις, ιδέες, μελέτες και γραφειοκρατικές διαδικασίες και θα περάσουν άλλα τόσα για να υλοποιηθεί η επένδυση – αν και εφόσον προχωρήσει – «βλέπει» από σήμερα τι θα γίνει όταν ολοκληρωθεί η επένδυση και βάζει μπροστά το σχέδιο εκκένωσης του νησιού από τους πρόσφυγες. Που ποιος ξέρει σε ποια κατάσταση θα είναι τότε το προσφυγικό.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η επιστολή του κ. Φαράκλα απεστάλη στους παραλήπτες της στις 4 Οκτωβρίου 2016 και λίγες ημέρες μετά εκπρόσωπος της εταιρείας παρουσίασε την επένδυση σε εκδήλωση του Enterprise Greece, στη Χίο, χωρίς την παραμικρή αναφορά στα διαλαμβανόμενα στην επιστολή και στις ανησυχίες του γράφοντος.

Εν προκειμένω δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: Ή για κάποιον λόγο λειτούργησε το θυμικό και υπερκέρασε την επιχειρηματική λογική ή ο κ. Κολλάκης διαισθάνεται ότι δεν του βγαίνει η επένδυση (ίσως να μην βρίσκει διεθνή εταίρο σε αυτές τις δύσκολες εποχές) και προετοιμάζεται να αποσυρθεί. Ή και τα δύο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η ζημιά έχει γίνει και ο επιστολογράφος κάποια στιγμή θα εύχεται – αν ήδη δεν το έχει κάνει – ουδέποτε να την είχε αποστείλει.

Πάντως, ποτέ δεν είναι αργά, γιατί η ιστορία γράφεται κοιτώντας μπροστά.