«Συγχωροχάρτι» ζητά ο Νηρέας για να αποφύγει τις ευθύνες ναυτικού ατυχήματος

Την απαλλαγή των ευθυνών της σε περίπτωση ναυτικού ατυχήματος λόγω κακοκαιρίας στην θάλασσα, επιχειρεί να διασφαλίσει η εταιρεία «Νηρέας», με έγγραφο που καλούνται να υπογράψουν οι χειριστές των σκαφών, δηλώνοντας «πως έχουν οι ίδιοι την ευθύνη για το αν θα μπουν τα σκάφη στη θάλασσα σε συνθήκες κακοκαιρίας».

Την καταγγελία διατυπώνει με ανακοίνωσή της, την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, παίρνοντας την σκυτάλη από το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου, που κατήγγειλε την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019 τους υπεύθυνους της επιχείρησης ότι έστειλαν με κακοκαιρία και απαγορευτικό απόπλου τους εργαζόμενους να δουλέψουν στην θάλασσα (στα κλουβιά).

Τυπικά, σε περίπτωση απόπλου, με απαγορευτικό ή όχι, την ευθύνη φέρει ο χειριστής του σκάφους, ο οποίος ούτε και υποχρεούται να ανακοινώσει τον απόπλου στην οικεία λιμενική αρχή, που σημαίνει – σύμφωνα με την καταγγελία – ότι η εταιρεία επιχειρεί να καλυφθεί πίσω από το έγγραφο που δίνει προς υπογραφή από τους χειριστές.

Η Ομοσπονδία χαρακτηρίζει το έγγραφο κατάπτυστο, το οποίο καλούνται θέλοντας και μη να υπογράψουν οι χειριστές των σκαφών. «Έτσι η διοίκηση θα μπορεί να στέλνει τους εργαζόμενους να δουλεύουν ακόμα και στις χειρότερες καιρικές συνθήκες, χωρίς να έχει την παραμικρή ευθύνη», τονίζει στην ανακοίνωση και προσθέτει:

«Είναι καθαρό πως μπροστά στην εξαγορά και συνένωση των μεγάλων εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας, οι αγοραστές, Amerra Capital Management LLC και Mubadala Investment Company, έχουν δώσει εντολή οι επιχειρήσεις να καθαρίσουν από εργατικά δικαιώματα πριν αγοραστούν, ακόμα και αυτά που αφορούν την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες του κρατικού μηχανισμού και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν αφήσει απροστάτευτους τους εργαζόμενους στον κλάδο. Οι εργοδότες λειτουργούν ασύδοτα ιδιαίτερα στις θαλάσσιες μονάδες εκτροφής, που η επιτήρησή τους έχει αφεθεί στο Λιμενικό Σώμα που έχει τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, όπως και όλες οι ελεγκτικές υπηρεσίες».

Καλεί, τέλος, «τα επιχειρησιακά σωματεία στον όμιλο Νηρέα, καθώς και τα κλαδικά συνδικάτα που έχουν μέλη εργαζόμενούς του, να παρέμβουν άμεσα και να απαιτήσουν από την εργοδοσία να πάρει πίσω το κατάπτυστο έγγραφο, να μην υπογράψει κανείς εργαζόμενος».

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια