Συγγενείς σε ρόλο τραυματιοφορέα των ασθενών στο νοσοκομείο Χίου

Συγγενείς και συνοδοί ασθενών αναλαμβάνουν τον ρόλο του τραυματιοφορέα των ασθενών τους στο νοσοκομείο Χίου σε πλείστες όσες περιπτώσεις, ελλείψει του αναγκαίου προς τούτο προσωπικό, όπως καταγγέλλει με έγγραφό του το Σωματείο Εργαζομένων Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου (ΣΕΣΝΟΧ) προς την διοίκηση της 2ης ΥΠΕ και του νοσοκομείου.

Το θέμα είχε επισημάνει προ μηνός  ο astraparis.gr σε ρεπορτάζ του στις 25 Ιουλίου 2022, για τον εμπαιγμό του κ. Νότη Μηταράκη σε βάρος των κατοίκων της Χίου, ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση έχει λύσει όλα τα προβλήματα.

Το ΣΕΣΝΟΧ στην καταγγελία του αναδεικνύει όλες τις πλευρές του μείζονος αυτού προβλήματος για την λειτουργία όλων των μονάδων του νοσοκομείου Χίου, τόσο από την έλλειψη τραυματιοφορέων, όσο και βοηθών θαλάμου. Επισημαίνει, ταυτόχρονα, ότι όλα αυτά τα προβλήματα είναι γνωστά στην διοίκηση του νοσοκομείου της Χίου, στην 2η ΥΠΕ και στο υπουργείο Υγείας, ωστόσο δεν υπάρχει  καμία πρόβλεψη για πρόσληψη βοηθητικού προσωπικού  σε μόνιμη ή επικουρική θέση.

Αναλυτικά, το ΣΕΣΝΟΧ αναφέρει τα ακόλουθα:

Σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία όλων των κλινικών, της ΜΕΘ, του τμήματος επειγόντων περιστατικών και του χειρουργείου του νοσοκομείου της Χίου προκαλεί η μεγάλη έλλειψη τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με τον (ανεπαρκέστατο) οργανισμό του νοσοκομείου, κενές είναι περισσότερες από το 50% των οργανικών θέσεων βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού. Συγκεκριμένα, στις 30 μόνιμες οργανικές θέσεις που προβλέπονται στον οργανισμό μόνο οι 7 είναι καλυμμένες από μόνιμο προσωπικό. Τα κενά καλύπτονται από συναδέλφους συμβασιούχους επικουρικούς ή του ΟΑΕΔ, ενώ οι διαδικασίες πρόσληψης των δύο τραυματιοφορέων της προκήρυξης του 2020, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Λόγω των μεγάλων ελλείψεων, σε όλες τις βάρδιες μόνο ένας ή δυο τραυματιοφορείς καλύπτουν την «κίνηση» όλου του νοσοκομείου, ενώ η έλλειψη τραυματιοφορέων στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και στις κλινικές  έχουν σαν αποτέλεσμα να καθυστερεί η διεκπεραίωση εξετάσεων και εισαγωγών, καθώς και η μεταφορά ασθενών για διαγνωστικές  εξετάσεις. Δεν είναι λίγες οι φορές, που τον ρόλο του τραυματιοφορέα αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι συνοδοί των ασθενών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφαλή μεταφορά τους. Μεγάλα είναι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και με τον εξοπλισμό, καθώς καλούνται να εξυπηρετήσουν πληθώρα  περιστατικών με φορεία του περασμένου αιώνα, γεγονός που δυσχεραίνει περαιτέρω το έργο τους.     

Αντίστοιχα, οι βοηθοί θαλάμου μετακινούνται από κλινική σε κλινική για να καλυφθούν πρόχειρα οι καθημερινές ανάγκες λειτουργίας.

Η χρόνια καταπόνηση, λόγω της φύσης της εργασίας, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση λόγω των ελλείψεων προσωπικού, και τις αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα – πρωί – νύχτα)  έχουν σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας των συναδέλφων. Ο δε προγραμματισμός αδειών είναι αδύνατος.

Όλα αυτά είναι γνωστά, τόσο στη διοίκηση του νοσοκομείου της Χίου, όσο και στη 2η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας, ωστόσο δεν υπάρχει  καμία πρόβλεψη για πρόσληψη βοηθητικού προσωπικού  σε μόνιμη ή επικουρική θέση, στις πρόσφατες  ανακοινώσεις της διοίκησης και του υπουργείου Υγείας.  

Οι ελλείψεις προσωπικού θα χειροτερέψουν αν απολυθούν οι επικουρικοί τραυματιοφορείς και βοηθοί θαλάμου, που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του νοσοκομείου και των οποίων οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου 2022. Ενώ η κατάσταση θα χειροτερέψει με την έναρξη της λειτουργίας της ψυχιατρικής κλινικής.

Ταυτόχρονα, οι συνάδελφοι τραυματιοφορείς και βοηθοί θαλάμου, όπως και οι υπόλοιποι υγειονομικοί, αντιμετωπίζουμε τον συνεχιζόμενο εμπαιγμό, από όλες τις κυβερνήσεις, με τη μη ένταξη στα βαρέα ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Αυτά είναι τα αποτέλεσμα της πολιτικής υποστελέχωσης των δημόσιων μονάδων υγείας, που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις,  για λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες». Δεδομένου ότι στο κόστος λειτουργίας θα συμπεριλαμβάνεται και η μισθοδοσία του προσωπικού, για να μπορεί το νοσοκομείο – επιχείρηση να είναι «ανταγωνιστικό» με τις αντίστοιχες ιδιωτικές κλινικές. Γι’ αυτό, διαιωνίζονται οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Γι’ αυτό απορρίπτεται από όλες τις κυβερνήσεις το αίτημα μας για μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων.

Απαιτούμε από όλους τους εμπλεκόμενους υπεύθυνους  να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και να σταθούν για μία φορά στο ύψος των περιστάσεων, ώστε να δοθεί άμεσα μια λύση στα χρόνια αυτά προβλήματα.     

Διεκδικούμε:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμων τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων.
  • Ανάκληση των αναστολών εργασίας των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας.
  • Άμεση προμήθεια επαρκούς και σύγχρονου εξοπλισμού (φορεία, αμαξίδια κ.λπ.) .
  • Ένταξη στα βαρέα ανθυγιεινά επαγγέλματα όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.