Συγκέντρωση κατά της βαρβαρότητας σήμερα Πέμπτη στην πλατεία Βουνακίου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και καταγγελίας της βαρβαρότητας για το τραγικό και πολύνεκρο ναυάγιο στην θαλάσσια περιοχή της Πύλου οργανώνεται από τα συνδικάτα στη Χίο, σήμερα Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023 και ώρα 19:30, στην πλατεία Βουνακίου.

Στην ανακοίνωσή του το νομαρχιακό τμήμα Χίου της ΑΔΕΔΥ αναφέρει τα ακόλουθα:

Οργή και απεριόριστη θλίψη πλημμυρίζει τις καρδιές και τη σκέψη όλων των εργαζομένων και του λαού στη χώρα μας, από το νέο πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου.

Ειδησεογραφικές πληροφορίες μιλούν για εκατόμβη νεκρών και αγνοουμένων, με τον αριθμό να μεγαλώνει ώρα με την ώρα.

Όμως, το ναυάγιο αυτό δεν είναι απλά ένα «δυστύχημα». Είναι ακόμα ένα έγκλημα, μέρος του διαρκούς εγκλήματος που συντελείται στη Μεσόγειο και το Αιγαίο όλα αυτά τα τελευταία χρόνια.

Έχει την υπογραφή των ιμπεριαλιστών και των κυβερνήσεων τους, που εξαπολύουν επεμβάσεις, σκορπούν τον πόλεμο και καταληστεύουν τους λαούς και τις χώρες τους. Όλα αυτά οδηγούν στα εκατομμύρια καραβάνια ξεριζωμένων, διαμορφώνοντας το έδαφος για την ασύδοτη δράση των κυκλωμάτων διακινητών και τα ταξίδια του τρόμου.

Είναι η τραγική και εκκωφαντική απόδειξη ότι όχι μόνο δεν ξεμπερδέψαμε με το προσφυγικό αλλά η κατάσταση θα οξυνθεί μαζί με τον εγκλωβισμό στα νησιά του Αιγαίου.

Η θλίψη και η οργή για αυτό το νέο έγκλημα να γίνουν τώρα φωνή και αγώνας. Δε θα συνηθίσουμε τα Τέμπη, τα εργοδοτικά εγκλήματα, τους θανάτους περιμένοντας ασθενοφόρο, τους πολέμους.

Καταγγέλλουμε το συνεχιζόμενο έγκλημα!

Δε γινόμαστε θεατές στην «κανονικότητα» των χιλιάδων νεκρών και αγνοουμένων στις θάλασσες της Μεσογείου και του Αιγαίου.

Απαιτούμε να σταματήσει εδώ και τώρα η εμπλοκή της χώρας στις  ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τον πόλεμο.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους ξεριζωμένους και διεκδικούμε την ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων τους στο άσυλο, στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, να καταργηθούν όλες οι συμφωνίες και οι νόμοι της καταστολής και του εγκλωβισμού.

Ανάλογη ανακοίνωση – πρόσκληση εξέδωσε το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου, το Σωματείο Συνταξιούχων ΕΦΚΑ Χίου και ο Σύλλογος Γυναικών Χίου.

Το Εργατικό Κέντρο Χίου

Η εκατόμβη νεκρών και αγνοουμένων μετά το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου είναι ένα έγκλημα που ούτε ξεχνιέται, ούτε συγχωρείται.

 Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με τις εικόνες νεκρών συνανθρώπων μας.

Μόνο οργή και θλίψη νιώθουμε αντικρύζοντας θάνατο και δυστυχία ανθρώπων που παλεύουν για ένα καλύτερο αύριο και γίνονται έρμαια εκμεταλλευτών που με πολέμους στοχεύουν να αυξήσουν τα κέρδη τους. Τα μόνο θύμα ο απλός λαός που προκειμένου να εξασφαλίσει μια καλύτερη ζωή ανεβαίνει στο καραβάνι του θανάτου.

Το έγκλημα, δυστυχώς, συνεχίζεται. Το προσφυγικό δεν έχει τελειώσει. Η Μεσόγειος και το Αιγαίο είναι τάφος για πολλές ψυχές. Για πόσο ακόμα θα μετράμε νεκρούς. Για πόσο ακόμα θα θρηνούμε παιδιά;

Απαιτούμε μια λύση εδώ και τώρα. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε κάθε συνάνθρωπό μας που αναγκάστηκε να ξεριζωθεί απαιτώντας την ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων  του στο άσυλο στις χώρες του πραγματικού προορισμού και κατάργηση των νόμων καταστολής και εγκλωβισμού.

Τομεακή επιτροπή Χίου του ΚΚΕ

Ένα νέο έγκλημα με δεκάδες νεκρούς, που αυξάνονται, προστίθεται στην εκατόμβη νεκρών στο Αιγαίο.

Ταυτόχρονα, η Ε.Ε. και οι αστικές κυβερνήσεις προωθούν το νέο σύμφωνο της Ε.Ε. για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που σηματοδοτεί την παραπέρα ένταση της καταστολής σε βάρος των ξεριζωμένων, με την Ελλάδα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ως πρώτη χώρα υποδοχής. 

Γι’ αυτό το σύμφωνο πανηγύριζε πρόσφατα ο υπουργός της ΝΔ Νότης Μηταράκης, υπέρμαχος του στρατοπέδου συγκέντρωσης προσφύγων στη Χίο, προκαλώντας την ντροπή.

Ως εδώ με την υποκρισία. Το Αιγαίο το έκανε θάλασσα νεκρών η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας το 2016. Τη Μεσόγειο την έκανε θάλασσα νεκρών η Ευρωπαϊκή Ένωση και η πολιτική της για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που, κλείνοντας τη στρόφιγγα, ανεβάζει τις τιμές των δουλεμπόρων, που, σηκώνοντας φράχτες, χαράζει τα νέα, πιο επικίνδυνα δρομολόγια των διακινητών που έχουν άκρες στα εμπλεκόμενα κράτη. 

Οι ευθύνες των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ είναι τεράστιες. Βάζουν φαρδιά – πλατιά την υπογραφή τους στην αντιμεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. και ταυτόχρονα ηγούνται στους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς εναντίον των λαών της περιοχής.

 Αυτή η πολιτική δίνει αέρα σε κυβερνήσεις, κυκλώματα και διάφορες «ΜΚΟ» να εργαλειοποιούν και να κερδοσκοπούν πάνω στην ανάγκη των ανθρώπων να βρεθούν σε ένα μέρος που δεν θα σφυρίζουν πάνω από τα κεφάλια τους τα F16, που δεν θα τους θερίζει η φτώχεια και η καταπίεση. 

Καλούμε τους Χιώτες και τις Χιώτισσες, τη νεολαία, να ορθώσουν το αγωνιστικό τους ανάστημα, μέσα από την κινητοποίηση των φορέων, ενάντια στην “κανονικότητα” των καθημερινών ειδήσεων για νεκρούς και αγνοούμενους στον Έβρο και το Αιγαίο.

Να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που γεννούν την προσφυγιά και το θάνατο. Να διεκδικήσει την ουσιαστική προστασία των ξεριζωμένων και την κατάργηση όλου του άδικου πλαισίου καταστολής σε βάρος τους.

 Στο δίλημμα “τα κέρδη τους, ή οι ζωές μας”, η απάντηση κι εδώ είναι μόνο μία: Οι ζωές των ανθρώπων!

Πρόσκληση συμμετοχής στην συγκέντρωση από την Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χίου

Ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ καλούμε κάθε Χιώτη και Χιώτισσα σήμερα στις 19:30 στην πλατεία Βουνακίου να ενώσουμε τις φωνές μας απέναντι στις πολιτικές της Ν.Δ., οι οποίες δολοφονούν εκατοντάδες πρόσφυγες στα νερά του Αιγαίου.

Σήμερα, στη συγκέντρωση δίνουμε μια δυναμική απάντηση στην υποκριτική στάση τους στο τριήμερο πένθος και απαιτούμε από την ευρωπαϊκή ένωση και την Ν.Δ. να αναλάβουν τις ευθύνες που έχουν οι απάνθρωπες πολιτικές τους. Η Ευρώπη οφείλει να μην εθελοτυφλεί και να στηρίξει έμπρακτα τις χώρες της πρώτης γραμμής σε αυτές τις δύσκολες ώρες.

Πρόσκληση από το αντιρατσιστικό φεστιβάλ Χίου

Τα κροκοδείλια δάκρυα της υπηρεσιακής κυβέρνησης και της Ε.Ε., η κήρυξη τριήμερου πένθους, η επίσκεψη της προέδρου της Δημοκρατίας στους διασωθέντες, δεν  πείθουν κανένα.

Πενθούν αυτοί που δολοφονούν καθημερινά πρόσφυγες στα σύνορα της Ευρώπης-φρούριο.

Πενθούν αυτοί που αντιμετωπίζουν κάθε κατατρεγμένο πρόσφυγα ως εισβολέα, χτίζουν φράχτες, αμολάνε σκυλιά και drones.

Πενθούν αυτοί που ποινικοποιούν καθημερινά την αλληλεγγύη.

Το υποκριτικό πένθος τους δεν είναι δικό μας. Εμείς πενθούμε καθημερινά για τους χιλιάδες εξαφανισμένους στα σύνορα μας, για τους χιλιάδες στοιβαγμένους στα στρατόπεδα συγκέντρωσής τους, για τα χιλιάδες παιδιά που τους στερούν την παιδική ηλικία. Στο πλοίο της Πύλου, όπως και σε όλα τα αντίστοιχα σαπιοκάραβα, μπαίνουν άνθρωποι που το μόνο που θέλουν είναι να παραμείνουν ζωντανοί. Και δεν είναι οι διακινητές που τους βάζουν στα σαπιοκάραβα, αλλά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που αρνούνται πεισματικά να ανοίξουν ασφαλείς διαδρόμους για όσους δραπετεύουν από τον πόλεμο, τις διώξεις και τη φτώχεια.

Και αγωνιζόμαστε καθημερινά, για ένα κόσμο χωρίς σύνορα, φράχτες, στρατούς, για έναν κόσμο αλληλεγγύης και συντροφικότητας.

Καλούμε σήμερα στις 7.30 στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Βουνακίου για να ενώσουμε τη φωνή μας με όλους εκείνους που αντιστέκονται στις θανατοπολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης και της Ε.Ε. σε όλη την Ελλάδα.

Καλούμε την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Ιουνίου στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ για να συζητήσουμε, να προβληματιστούμε και να διαμαρτυρηθούμε για το συνεχιζόμενο έγκλημα στα σύνορα μας, για το Αιγαίο που το έχουν μετατρέψει σε ένα αχανές, υγρό νεκροταφείο.

Γιατί η μόνη απάντηση στο έγκλημα είναι ο αγώνας.