Συμφωνούν στην καραντίνα, έπεσαν σε κενό… χώρου, αύριο η απόφαση

Σε… μη απόφαση για την δημιουργία χώρου καραντίνας για τους νεοεισερχόμενους πρόσφυγες και μετανάστες κατέληξε μετά από σχεδόν πέντε ώρες συνεδρίασης το δημοτικό συμβούλιο Χίου, το βράδυ της Τετάρτης, 8 Απριλίου 2020.

Αν και κατά βάση όλοι συμφώνησαν στην αναγκαιότητα της καραντίνας, οι περισσότεροι στην λύση της μίσθωσης ξενοδοχείου, τελικά απόφαση θα ληφθεί αύριο.

Η διαδικασία εξαντλήθηκε σε τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων, του δημάρχου, του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς και δημοτικών συμβούλων, πλην – όμως – λίγο πριν τις 11 τι βράδυ ο πρόεδρος του σώματος κ. Παύλος Καλογεράκης ανακοίνωσε ότι η απόφαση για το θέμα θα ληφθεί αύριο, Πέμπτη 9 Απριλίου 2020 και ώρα 6 μ.μ., αφού υποβληθούν εκ μέρους των παρατάξεων οι τελικές προτάσεις τους. Πρόσθεσε ότι είναι πρακτικά αδύνατο να γίνει διαβούλευση μεταξύ των παρατάξεων για ένα τελικό κείμενο, που θα τεθεί σε ψηφοφορία και θα ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση.

Αντιρρήσεις εξέφρασαν οι επικεφαλής της Συμμαχίας Αξιών και του Δικτύου Πολιτών κ.κ. Τριαντάφυλλος και Στάθης, ο δήμαρχος ζήτησε να ληφθεί απόφαση απόψε και να αναβληθούν για αύριο τα λοιπά θέματα, αλλά τελικά «πέρασε» του προέδρου.

Συνοπτικά, οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων για την δομή – καραντίνα έχουν ως εξής:

Ο επικεφαλής της Συμμαχίας Αξιών κ. Κώστας Τριαντάφυλλος, που εισηγήθηκε το θέμα για την καραντίνα, αναφέρθηκε κατ΄ αρχήν στην επέλαση των ΜΑΤ στο νησί στο τέλος Φεβρουαρίου και κατήγγειλε τον κ. Μηταράκη, τον οποίο κάλεσε να ζητήσει συγγνώμη από τον λαό της Χίου. Τόνισε ότι δεν υπάρχει διαφάνεια για το θέμα της δομής καραντίνας, για την οποία και κατηγόρησε για την στάση του και την σχετική δραστηριότητά του τον δήμαρχο, ο οποίος και πήρε τα συγχαρητήρια του κ. Μηταράκη. Πρόσθεσε ότι η καραντίνα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για νέα δομή στο νησί.

Ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας για τη Χίο κ. Μανώλης Βουρνούς επεσήμανε ότι χρειάζεται χώρος για καραντίνα των νεοεισερχομένων προσφύγων και μεταναστών, πλην – όμως – έθεσε ζητήματα αφενός επιλογής και χωροθέτησης της δομής και αφετέρου της λειτουργίας της. Με τη σειρά του, επίσης, κατήγγειλε τον κ. Μηταράκη για την επέλαση στη Χίο των 300 των ΜΑΤ.

Ο επικεφαλής της Χίος Μπροστά κ. Γιάννης Καραβασίλης για το θέμα της καραντίνας πρότεινε να ναυλωθεί πλοίο, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες όλων των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης επανέλαβε ότι δεν θα δημιουργηθεί νέα, δεύτερη δομή στη Χίο, χαρακτήρισε άκρως απαραίτητη την δομή – καραντίνα και ζήτησε αντιπροτάσεις για κάποιο άλλο κτίριο, ενώ απέρριψε τις προτάσεις για ναύλωση πλοίου, τονίζοντας ότι είναι υπέρογκο το κόστος.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Μάρκος Σκούφαλος κατήγγειλε με την σειρά του κ. Μηταράκη για την επέλαση των ΜΑΤ στο νησί, καθώς και για την στάση του απέναντι στην συντονιστική επιτροπή αιρετών και κατοίκων Χίου. Για το θέμα της καραντίνας τόνισε ότι δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για δεύτερη δομή, κάτι που μπορεί να γίνει σε πλοίο και πρότεινε ξενοδοχείο. Ένας τέτοιος χώρος δεν μπορεί να μετατραπεί σε δεύτερη δομή εκ των πραγμάτων, ενώ μπορεί να μετατραπεί ένας χώρος που διαθέτει έκταση τριών ή τεσσάρων στρεμμάτων.

Ο επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών κ. Μανώλης Στάθης, τόνισε ότι δεν θεωρεί ως κατάλληλη την δημιουργία της δομής – καραντίνας και πρότεινε κι αυτός με την σειρά του να μισθωθεί για τις ανάγκες αυτές ένα ξενοδοχείο, όπως γίνεται με ανάλογες περιπτώσεις επιστροφής στην Ελλάδα Ελλήνων πολιτών από το εξωτερικό.

Ο επικεφαλής της Χιακής Συμπολιτείας κ. Δημήτρης Αντωνόγλου έθεσε προς τον δήμαρχο ερωτήματα και ζήτησε να πληροφορηθεί το δημοτικό συμβούλιο ποιοί είναι οι ιδιώτες που ενδιαφέρθηκαν, κατέθεσαν αιτήσεις και ποιά είναι αυτά τα ακίνητα που προορίζονται για την δομή – καραντίνα. Πρότεινε με την σειρά την ενοικίαση ξενοδοχείου ή ενοικιαζόμενων δωματίων για τις ανάγκες της καραντίνας.

Ο δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης επικαλέσθηκε για την πρωτοβουλία του την ιδιότητά του ως πρόεδρος του συντονιστικού οργάνου της πολιτικής προστασίας, επέμεινε στην άποψή του ότι πρέπει να δημιουργηθεί ο συγκεκριμένος χώρος για την καραντίνα και τόνισε ότι θα είναι ο πρώτος που θα ζητήσει και θα διεκδικήσει να κλείσει, όταν αρθούν τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού. Δεν συζητάμε για νέα δομή, πρόσθεσε, σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, μιλάμε για μια έκτακτη κατάσταση, την οποία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε. Σε ό,τι δε αφορά την επιλογή του χώρου παρέπεμψε στο αρμόδιο υπουργείο Μετανάστευσης, με βάση τις προβλεπόμενες υγειονομικές και λοιπές διατάξεις.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια