Συμμετοχή συνδικάτων στην απεργία της Τετάρτης

Τη συμμετοχή τους στην απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης 6 Απριλίου 2022 γνωστοποιούν με ανακοινώσεις που εξέδωσαν ο ΣΕΣΝΟΧ, το Σωματείο Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Χίου.

“Το ΣΕΣΝΟΧ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην 24ωρη Πανεργατική – Πανελλαδική Απεργίας της 6ης Απριλίου που κήρυξαν ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ, για να υπερασπιστούμε το εισόδημά μας ενάντια στην ακρίβεια και τη φοροληστεία.

Η απεργία αυτή γίνεται στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, ενός πολέμου που δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντα των λαών, που σκοτώνει άμαχο πληθυσμό, δημιουργεί νέα κύματα προσφύγων και φτώχεια. Παράλληλα, εξαθλιώνει περαιτέρω τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, με τη ραγδαία αύξηση των τιμών σε  προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και το λαϊκό εισόδημα εξανεμίζεται. 

«Ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους… Πριν απ’ αυτόν γίνανε κι άλλοι πόλεμοι.   Όταν τελείωσε ο τελευταίος, υπήρχαν νικητές και νικημένοι.  Στους νικημένους, ο φτωχός λαός πέθαινε από την πείνα. Στους νικητές  ο φτωχός λαός πέθαινε το ίδιο….» γι’ αυτό και κυρίαρχο αίτημα στην απεργία είναι να σταματήσει άμεσα ο πόλεμος και να απεμπλακεί η χώρα μας από αυτόν.

Εδώ και 12 χρόνια οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, όχι μόνο δεν είχαμε καμιά αύξηση στον μισθό μας, αντίθετα οι περικοπές στους μισθούς μας έφτασαν στο 40%, ιδιαίτερα για τους νεοεισερχόμενους συναδέλφους. Και ενώ, υποτίθεται ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, εδώ και τέσσερα χρόνια, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο δεν σκέφτεται να αυξήσει τους μισθούς μας, αλλά αντίθετα μας στοχοποιεί, στο πλαίσιο του κοινωνικού αυτοματισμού.

Εμείς οι  εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο της Χίου και στο ΕΚΑΒ γνωρίζουμε από πρώτο χέρι την ανεργία, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας που τσακίζουν κόκαλα, τις αμοιβές που βρίσκονται κάτω και από τον άθλιο κατώτερο μισθό των 663€.   Ζούμε με την ανασφάλεια, την εγκατάλειψη, την ιδιωτικοποίηση ολοένα και περισσότερων υπηρεσιών.  Τα γνωρίζουν και οι συμβασιούχοι, που θα απολυθούν, ενώ το διάστημα της πανδημίας κλήθηκαν να καλύψουν κενά στη πρώτη γραμμή μάχης.

Το μισθολόγιο που καθιέρωσε το 2015 η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (Ν.4354/15) αντί για άρση των περικοπών των προηγούμενων μνημονίων, των Κυβερνήσεων 2010 – 2015, καθήλωσε τους μισθούς μας, αφού προβλέπει πως καμιά αύξηση δεν θα δοθεί μέχρι 31/12/2022, ενώ ταυτόχρονα πάγωσε τη διετία 2016-2017, για τη μισθολογική μας εξέλιξη, κάτι που διατηρεί και η  κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας  μέχρι σήμερα.

Στο αίτημά μας για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στο Δημόσιο (όπως συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα) ο πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών δεν έδωσαν θετική απάντηση. Αντίθετα δήλωσαν ότι το θεωρούν και άδικο!!! Θεωρούν, δηλαδή, άδικο να πληρώνει εισφορά αλληλεγγύης ένας εργαζόμενος στο Δημόσιο με 13.000 ευρώ ακαθάριστο ετήσιο εισόδημα και να μην πληρώνει ένας επιχειρηματίας, στον ιδιωτικό τομέα, με εισόδημα 150.000 ευρώ τον χρόνο.

Ο κόμπος πλέον έχει φτάσει στο χτένι.  Δεν θα δεχτούμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε εμείς τις δυσθεώρητες αυξήσεις στο ρεύμα, στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο, στο ψωμί και σε όλα τα είδη πρώτης  ανάγκης για να μη θιχτεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση εργαλειοποιεί τον πόλεμο στην Ουκρανία, για να μεταθέσει τις δικές της ευθύνες για την ακρίβεια και τους χαμηλούς μισθούς, με σκοπό να συνεχίσει την αντεργατική- αντιλαϊκή πολιτική της.

Η απεργία αυτή, που γίνεται μαζί με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, έχει ως στόχο να θέσει τέρμα σε αυτή την πολιτική. Σήμερα με πληθωρισμό πάνω από 7% -ρεκόρ 25ετίας- είναι η ώρα να διεκδικήσουμε ζωή  με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας. Είναι η ώρα να πούμε όλοι μαζί ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

Την κρίση δεν θα τη πληρώνουν πάντα οι εργαζόμενοι. Είναι η ώρα να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες.

Τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτιούνται με οργανωμένη συλλογική πάλη, αντίσταση και σύγκρουση με την πολιτική που θυσιάζει τη ζωή μας για τα κέρδη μιας χούφτας ανθρώπων.

Η δύναμή μας βρίσκεται στην οργάνωση και στον αγώνα μας ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας, ενάντια στις πολιτικές που εξαθλιώνουν καθημερινά τους εργαζόμενους και τους οδηγούν στη φτώχεια.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 • Αυξήσεις στους μισθούς μας, Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 17
 • Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ και Επαναφορά 13ου– 14ου μισθού
 • Ένταξη στα ΒΑΕ και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους κλάδους των Υγειονομικών. 
 • ΟΧΙ στο «ΝΕΟ ΕΣΥ»  και στα νοσοκομεία – επιχειρήσεις.
 • Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία.  
 • ΟΧΙ στις αναστολές – απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων. Να επιστρέψουν πίσω όλοι οι συνάδελφοι Υγειονομικοί που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής – εξαθλίωσης.
 • ΟΧΙ στην επαναφορά των εργολαβικών εταιρειών και στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων.
 • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα στην υγεία, την πρόνοια και το ΕΚΑΒ.
 • Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη για τα εργασιακά και  όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση.
 • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά.
 • Απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο.

Ανάλογα και τα αιτήματα των εργαζομένων – διασωστών στο ΕΚΑΒ Χίου, ζητώντας προσλήψεις προσωπικού, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, παραμονή του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΚΑΒ στη Χίο, μόνιμους διασώστες σε Πυργί, Βολισσό, Καρδάμυλα και μονιμοποίηση επικουρικού προσωπικού.

Παράλληλα και το Σωματείο ιδιωτικών Υπαλλήλων σε ανακοίνωση του αναφέρει:

Τώρα είναι ώρα διεκδίκησης! Δεν σκύβουμε το κεφάλι στην προπαγάνδα της κυβέρνησης για νέες θυσίες – πληρώνουμε στην ειρήνη τους, πληρώνουμε στον πόλεμό τους. Δεν πάει άλλο!

                    Η ακρίβεια δεν είναι φυσικό φαινόμενο! Οι αυξήσεις ξεκίνησαν μήνες πριν τον πόλεμο με διάφορα προσχήματα, αλλά με ίδιο πάντα αποτέλεσμα: Νέα κέρδη για τους λίγους, φτώχεια, ανασφάλεια, ανεργία, εντατικοποίηση, μισθοί και μεροκάματα στον πάτο για τους εργαζόμενους. Χορός εκατομμυρίων για τους «πράσινους επιχειρηματικούς ομίλους» από τη μια, ενεργειακή φτώχεια, άδεια ντεπόζιτα πετρελαίου, εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου, «ηλεκτροσόκ» στους λογαριασμούς ρεύματος για τους εργαζόμενους από την άλλη.

                    Οι εργαζόμενοι και στη Χίο γνωρίζουν από πρώτο χέρι την ανεργία, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας που τσακίζουν κόκαλα, τις αμοιβές που βρίσκονται κάτω και από τον άθλιο κατώτερο μισθό των 663€. Τα γνωρίζουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα ζουν τα ωράρια λάστιχο και τους μισθούς πείνας και οι αυτοαπασχολούμενοι, που βλέπουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, τα χρέη να τρέχουν.

Τα μέτρα «στήριξης» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι κοροϊδία. Αποτελούν ψίχουλα γιατί είναι  προσαρμοσμένα στην «δημοσιονομική ισορροπία», για μη θιχτούν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτοί που σε καιρό ειρήνης ζητάνε από τους εργαζόμενους θυσίες για να ανασάνει η οικονομία στην κρίση, στην πανδημία, στην ανάκαμψη «για να μην ξανάρθει κρίση», είναι οι ίδιοι που για τους ανταγωνισμούς τους, σε καιρούς πολέμου μας φορτώνουν ξανά το λογαριασμό: με τις κυρώσεις που επιβάλλει η ΕΕ στην Ρωσία και θα πληρώσουν οι λαοί της Ευρώπης, με τις αυξήσεις στην ενέργεια, με την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία με όπλα που πλήρωσε ο ελληνικός λαός υποτίθεται για την άμυνα της χώρας. Με τις ΝΑΤΟικές εξοπλιστικές δαπάνες πάνω από 4 δις τον χρόνο, όταν στεγνώνουν τις δαπάνες για την Παιδεία και το Δημόσιο σύστημα Υγείας, εν μέσω έξαρσης της πανδημίας.

                    Με όποιο πρόσχημα κι αν προσπαθούν να καλύψουν τα διάφορα στρατόπεδα τον πόλεμο, «τον επιτιθέμενο ή τον αμυνόμενο» για να στοιχίσουν τους λαούς είτε με τον έναν είτε με τον άλλο, υπάρχει μόνο μια αλήθεια: Οι πόλεμοί τους γίνονται για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, για τα ρούβλια, τα δολάρια ή τα ευρώ με θύματα τους λαούς. Για τον έλεγχο του ενεργειακού πλούτου, τους δρόμους μεταφοράς των εμπορευμάτων και όχι γιατί νοιάστηκαν για την Ουκρανία, τη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη που ματοκύλισαν για τους ίδιους λόγους.

                    Καθήκον μας είναι να προτάξουμε τα δικά μας συμφέροντα απέναντι στους εκμεταλλευτές του κόπου και του ιδρώτα μας, της ίδιας μας της ζωής. Οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από την χώρα καταγωγής, την θρησκεία, το φύλο, το χρώμα του δέρματος δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε μεταξύ μας. Έχουμε κοινό συμφέρον να σηκώσουμε ψηλά την σημαία του αγώνα ενάντια στις αιτίες που γεννούν τους πολέμους, που σπέρνουν φτώχεια και προσφυγιά.

                    Καθήκον μας να μην στοιχηθούν οι εργαζόμενοι με κανένα στρατόπεδο ληστών, με καμιά κυβέρνηση όπως η σημερινή που προσπαθεί να πείσει πως είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Βαφτίζοντας “ευκαιρία” την πολεμική εμπλοκή τη χώρας μας,  τη μετατρέπει σε στόχο αντιποίνων όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η εκπρόσωπος υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας.

Βάζουμε μπροστά τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες!

                    Δεν περιμένουμε εργολάβους λύσεων, κυβερνητικούς μεσσίες που δήθεν θα προστατεύσουν τη ζωή και τα δικαιώματά μας. Η δύναμή μας βρίσκεται στην οργάνωση και στον αγώνα, στο δρόμο της διεκδίκησης και της ανατροπής. Ο  αγώνας μας ενάντια στον πόλεμο δεν είναι άσχετος με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, γι’ αυτό πρέπει να συνδεθεί με την πάλη για:

·        Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του.

·        Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια. Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας και του ηλεκτρικού ρεύματος – κατάργηση όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις Ρήτρες Αναπροσαρμογής. Κατάργηση του χαρατσιού επιδότησης των ΑΠΕ.

·        Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ με γενναία μείωση των δημοτικών τελών. Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

·        Διαγραφή χρεών, όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.

·        Προσλήψεις προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα στην υγεία, την πρόνοια, το ΕΚΑΒ, στην εκπαίδευση, στην τοπική διοίκηση και στους τομείς πολιτικής προστασίας, με γενναία χρηματοδότηση.

·        Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία. Όχι στις απολύσεις και στις αναστολές εργασίας του προσωπικού.

·        Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) για τα εργασιακά και όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση.

Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη, και την κοινή πάλη των λαών. Δεν ανεχόμαστε να αποτελεί η χώρα μας πολεμικό ορμητήριο σε βάρος άλλων λαών. Ενώνουμε τη φωνή μας για την:

·        Άμεση απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

·        Να κλείσουν όλες οι Αμερικανονατοϊκές βάσεις, που κάνουν την χώρα στόχο αντιποίνων.

·        Καμιά αποστολή στρατιωτικών ή εξοπλισμού στο εξωτερικό. Να γυρίσουν πίσω όλες οι στρατιωτικές αποστολές”.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια