Συμμετοχή της Περιφέρειας Β. Αιγαίου σε εκθέσεις και συνέδρια

Σε τρεις εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο (“19ο ΠΟΛΥΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2025”, “4ο SUPERFOODS FESTIVAL 2025” & “ΚΥΝΗΓΕΣΙΑ 2025”), πήρε μέρος η Περιφέρια Βορείου Αιγαίου.

Α. “19ο ΠΟΛΥΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2025” (Hotel “Porto Palace”, Θεσσαλονίκη, 29 Μαρτίου 2025).

Η Π.Β.Α. συμμετείχε στο 19ο Πολυσυνέδριο με θέμα την “Καινοτομία & Ανάπτυξη”, που διοργανώθηκε από την εταιρεία “Καινοτομία & Ανάπτυξη ΙΚΕ”, στις 29 Μαρτίου 2025 στο ξενοδοχείο “PORTO PALACE” της Θεσσαλονίκης.

Το εν λόγω πολυσυνέδριο, συνδιοργανώθηκε με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, και υποστηρίχθηκε από τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας & Βορείου Αιγαίου, ενώ τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων & του Υπουργείου Εσωτερικών (Τμήμα Μακεδονίας – Θράκης).

Στόχο είχε να αναδείξει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της βιώσιμης ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας, στον τουριστικό, αγροδιατροφικό & περιβαλλοντικό τομέα, μέσα από τις ακόλουθες 6 θεματικές ενότητες:

  1. Νέο μοντέλο ανάπτυξης βιώσιμης επιχειρηματικότητας και εργαλεία στήριξης.
  2. Ο ρόλος της καινοτομίας και τεχνολογίας, στην ανάπτυξη της βιώσιμης επιχειρηματικότητας.
  3. Επιτυχημένη προώθηση βιώσιμης ανάπτυξης και χάραξη πολιτικών για την  αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής: Ο ρόλος της Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης.
  4. Υγεία και επιχειρηματικότητα: Οι προκλήσεις του βιώσιμου αγροδιατροφικού τομέα.
  5. Νέο μοντέλο βιώσιμου τουρισμού.
  1. Next generation: Βιώσιμη ανάπτυξη, ως εργαλείο εξάλειψης της νεανικής ανεργίας.

Εντός του εκθεσιακού χώρου του συνεδρίου (σαλόνι αγροδιατροφικού τομέα), δόθηκε η δυνατότητα στην Π.Β.Α. και στις άλλες Περιφέρειες – χορηγούς, να εκθέσουν τα διατροφικά τους προϊόντα και τους τουριστικούς τους προορισμούς, στους υψηλούς προσκεκλημένους της πολιτικής, αυτοδιοικητικής, επιχειρηματικής, επιστημονικής & καλλιτεχνικής ζωής της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας γενικότερα, καθώς και στο ενδιαφερόμενο κοινό της συμπρωτεύουσας που το παρακολούθησε.

Β. “4ο SUPERFOODS FESTIVAL 2025” (προαύλιος χώρος Ζαππείου Μεγάρου, Αθήνα, 2 – 6 Απριλίου 2025).

Το “4ο SUPERFOODS FESTIVAL 2025” διοργανώθηκε από την “ATLAS EXPO” και αποτελούσε ένα γνήσιο bazaar λιανικών πωλήσεων στο κεντρικότερο σημείο της πρωτεύουσας (αλέα του Ζαππείου Μεγάρου). Τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων.

Μετά από πολλά αιτήματα επιχειρήσεων, κυρίως μικρών και με μικρή εξωστρέφεια, για παρουσία ώστε να προβούν σε άμεσες λιανικές πωλήσεις, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συμμετείχε με ένα μεγάλο περίπτερο 70 τ.μ., προκειμένου να προωθηθούν τα προϊόντα απ’ όλα τα νησιά των 3 Περιφερειακών Ενοτήτων.

Σε ανεξάρτητα ατομικά booths, φιλοξενήθηκαν 17 επιχειρήσεις με φυσική παρουσία εκπροσώπων τους, ενώ παράλληλα υπήρχε και ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος, για φιλοξενία ασυνόδευτων προϊόντων, καθώς και για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος των νησιών.

Τα περίπτερα της Π.Β.Α. και των επιχειρήσεων, τίμησαν με την παρουσία τους, οι Αντιπεριφερειάρχες Βορείου Αιγαίου Παντελής Βρουλής, Παντελής Μπουρνιάς, Άγγελος Βλάτας & Νίκος Νύκτας, οι οποίοι συνομίλησαν με όλους τους παραγωγούς των νησιών και γεύθηκαν τα προϊόντα τους, ενώ και τις 5 ημέρες της έκθεσης, τα επισκέφθηκαν χιλιάδες Έλληνες καταναλωτές, αλλά και ξένοι τουρίστες που βρισκόταν στην πρωτεύουσα και περιδιάβαιναν στο κέντρο της Αθήνας, προβαίνοντας σε πληθώρα άμεσων αγορών τοπικών προϊόντων.

Κατά τη διάρκεια του festival, στο κεντρικό stage μαγειρικής και σε καθημερινή βάση, διεξαγόταν live cookings με την επιμέλεια των φοιτητών του τμήματος μαγειρικής του “Ι.Ε.Κ. ΑΛΦΑ” και υπό την καθοδήγηση του executive chef Σαράντου Παπαδόπουλου. Οι  παραγωγοί του Βορείου Αιγαίου που φιλοξενήθηκαν στο περίπτερο της Π.Β.Α., είχαν την ευκαιρία να διαθέσουν τα προϊόντα τους προκειμένου να πραγματοποιηθούν μαγειρικές συνταγές, τις οποίες στη συνέχεια απολάμβανε το παρευρισκόμενο κοινό.

Επιπλέον, στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκε και η κεντρική γαστρονομική εκδήλωση της Π.Β.Α., που επιμελήθηκε η executive chef από το Βόρειο Αιγαίο Τζένη – Ιωάννα Παλαιολόγου και η οποία περιλάμβανε ζωντανή μαγειρική με συνταγές από τα νησιά. Τα  πιάτα – προτάσεις, για την παρασκευή των οποίων, χρησιμοποιήθηκαν κυρίως τα προϊόντα των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έκθεση, ήταν: α) χωριάτικη μακαρονοσαλάτα με φλωμάρια τ’ αδραχτιού & τυρί καλαθάκι Λήμνου, ρίγανη Χίου, κάπαρη Σάμου, ελαιόλαδο & πράσινες ελιές Λέσβου β) φλωμάρια με λαχανικά, κιμά & τυριά, γ) ριζότο σαλιγκαριών Χίου, με ανανά.

Γ. “ΚΥΝΗΓΕΣΙΑ 2025” (M.E.C. Παιανίας, Αθήνα, 4 – 6 Απριλίου 2025).

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, συνδράμοντας την Κυνηγετική Ομοσπονδία Αρχιπελάγους, συμμετείχε στην εξειδικευμένη & καταξιωμένη έκθεση κυνηγιού, κυνοφιλίας, φυσιολατρικού τουρισμού και περιπέτειας “ΚΥΝΗΓΕΣΙΑ 2025”, που πραγματοποιήθηκε  στο εκθεσιακό κέντρο “M.E.C. Παιανίας” (4 – 6 Απριλίου 2025) και διοργανώθηκε από την εταιρεία “ΑΛΦΑ ΩΜΕΓΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΕ”.

Η Π.Β.Α. συμμετείχε με ένα περίπτερο συνολικού εμβαδού 88 τ.μ., φιλοξενώντας την Κυνηγετική Ομοσπονδία Αρχιπελάγους και τους τοπικούς περιφερειακούς συλλόγους.

Εκτός των κυνηγετικών δραστηριοτήτων, προβλήθηκαν μεταξύ άλλων οι διάφορες δραστηριότητες στη φύση (bird watching, ψάρεμα, ορειβασία, πεζοπορίες, διαχείριση βιοποικιλότητας, αγροτουρισμός, κ.ο.κ.), ενώ υπήρχε και ειδικός χώρος φιλοξενίας των αντιπροσωπευτικότερων χαρακτηριστικών παραδοσιακών προϊόντων του Βορείου Αιγαίου.

Το ενιαίο περίπτερο της Π.Β.Α. & της Κ.Ο.Α. τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός & ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κώστας Τσιάρας & Χρήστος Κέλλας αντίστοιχα, ο Γενικός Γραμματέας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας Ευστάθιος Σταθόπουλος, ο Πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας Γιώργος Αραμπατζής και οι Αντιπεριφερειάρχες Βορείου Αιγαίου Νίκος Νύκτας, Άγγελος Βλάτας & Παντελής Μπουρνιάς. Κατά την τελετή έναρξης της έκθεσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης & Προώθησης Προϊόντων Χίου Νίκος Νύκτας, ο οποίος εκπροσώπησε και τον Περιφερειάρχη Κωνσταντίνο Μουτζούρη, στην ομιλία του μεταξύ των άλλων, προσκάλεσε τα μέλη της κυνηγετικής κοινότητας της χώρας, να επισκεφθούν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου προκειμένου να εξασκήσουν το χόμπυ τους (κυρίως τη Σάμο για κυνήγι αγριόχοιρου και τη Λήμνο για κυνήγι αγριοκούνελου, συμβάλλοντας παράλληλα στη μείωση του υπερπληθυσμού τους που δημιουργεί προβλήματα στα δύο νησιά).

Το περίπτερο της Π.Β.Α. επισκέφθηκε επίσης, το πολυπληθές και ιδιαίτερο κοινό (φίλοι του κυνηγιού, της φύσης και της περιπέτειας), που επί τρεις ημέρες κατέκλυσε την έκθεση και είχε την ευκαιρία να γνωρίσει, το θεματικό προϊόν που σχετίζεται με την κυνηγετική δραστηριότητα και την περιπέτεια στη φύση του Αρχιπελάγους, καθώς και τα παραδοσιακά διατροφικά προϊόντα των νησιών.