Συμβούλιο της Ευρώπης: Επαναπροωθήσεις, η πιο χυδαία παραβίαση δικαιωμάτων

Την ανάγκη να σταματήσουν οι επαναπροωθήσεις προσφύγων, τις οποίες χαρακτηρίζει απάνθρωπες και την πιο χυδαία παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο της Ευρώπης, με αφορμή την 20ή Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Πρόσφυγα.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, αν και δεν κάνει σαφή αναφορά στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της οποίας έχει εκτεθεί διεθνώς για την ντροπιαστική αυτή πρακτική που υιοθετείται στο Αιγαίο, σημειώνει στην ανακοίνωσή του ότι η 20ή Ιουνίου ρίχνει φως «στις κακουχίες που υφίστανται οι πρόσφυγες, τιμά τον αγώνα τους» και επαναλαμβάνει την ανάγκη «να προστατεύονται και να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματά τους».

«Όλο και πιο συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με επιπλέον κακουχίες, οι οποίες επιβάλλονται επίτηδες στους πρόσφυγες από πολλές χώρες στις οποίες στρέφονται για να ζητήσουν προστασία, ακόμη και στην Ευρώπη. Αυτό είναι απάνθρωπο και πρέπει να σταματήσει», τονίζεται.

Και καλεί τις κυβερνήσεις «να αντιμετωπίσουν τις πιο χυδαίες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των προσφύγων, με επίκεντρο τις επαναπροωθήσεις, οι οποίες κανονικοποιούνται και γίνονται όλο και πιο βίαιες σε όλη την Ευρώπη. Η παράνομη αυτή πρακτική όχι μόνο στερεί το άσυλο από αυτούς που το δικαιούνται, αλλά διαβρώνει τα θεμέλια του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα που προστατεύει τους πρόσφυγες».

Το Συμβούλιο της Ευρώπης σημειώνει μεταξύ άλλων ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επικαλούνται ως επιχείρημα για τις επαναπροωθήσεις «την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων» και προσθέτει ότι οι κυβερνήσεις «σιωπούν» παρά τα συντριπτικά στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

«Οι επαναπροωθήσεις και η βία στα σύνορα δεν απειλούν μόνο τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, αλλά και των ίδιων των Ευρωπαίων πολιτών», αναφέρει η ανακοίνωση, γιατί αν δεν τιμωρείται η αστυνομική βία και αυθαιρεσία, τότε «η λογοδοσία τους διαβρώνεται και η προστασία των πολιτών διακυβεύεται. Η ατιμωρησία παράνομων αστυνομικών ενεργειών σημαίνει αμφισβήτηση της αρχής της ισότητας των ανθρώπων και της αξιοπρέπειάς τους, υποβαθμίζει την εμπιστοσύνη στους κρατικούς θεσμούς».

Και καταλήγει: «Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι επιλογή, αλλά ηθική και νομική υποχρέωση για όλα τα μέλη» του Συμβουλίου της Ευρώπης, και «πρέπει να τηρείται».

ΠΗΓΗ: EFSYN.GR

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια