Συνεχίζεται η «φάμπρικα», νέο τρίμηνο στην καθαριότητα του νοσοκομείου Χίου

Όπως εγκαίρως και σωστά είχαμε προβλέψει, ένα τρίμηνο ανάθεσης των υπηρεσιών καθαριότητας του νοσοκομείου Χίου, μετά από μια 14ήμερη απευθείας ανάθεση, δεν θα έφτανε έως ότου ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, που περνά από σαράντα κύματα.

Έτσι, «μοιραία» το ένα τρίμηνο ανάθεσης μετά από διαπραγμάτευση θα διαδέχεται το άλλο, με συνακόλουθο την σπατάλη του δημοσίου χρήματος, αφού η διαδικασία αυτή κάθε άλλο παρά ανταγωνιστική είναι, πέραν του γεγονότος ότι έτσι όπως διενεργείται δημιουργεί μείζονα ερωτηματικά ως προς την διαφάνειά της.

Στις 14 Απριλίου 2022 λήγει το πρώτο τρίμηνο ανάθεσης των υπηρεσιών καθαριότητας του νοσοκομείου Χίου στην εταιρεία ΓΕΝ-ΚΑ Α.Ε. κι ενώ ακόμα δεν έχει προκηρυχθεί ο κανονικός διεθνής διαγωνισμός, προϋπολογιζόμενης δαπάνης – για δύο χρόνια – περίπου 1,8 εκατ. ευρώ.

Κατόπιν τούτων, το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου στην έκτακτη συνεδρίασή του την 1η Απριλίου 2022 αποφάσισε κατά πλειοψηφία, με την αρνητική ψήφο της εκπροσώπου των εργαζομένων, να προσφύγει εκ νέου στην διαδικασία της τρίμηνης ανάθεσης με δαπάνη 189.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 17% (κι όχι 24%, όπως την προηγούμενη φορά, κρατείστε το κι αυτό το σημείο, ίσως αποδειχθεί ότι έχει ενδιαφέρον), δηλαδή σύνολο 221.130 ευρώ.

Η απόφαση προβλέπει την πρόσκληση στην διαδικασία των προσφορών τριών εταιρειών, των ίδιων και γνωστών από την προηγούμενη, δηλαδή της ΓΕΝ-ΚΑ Α.Ε., που είναι μια μεγάλη εταιρεία του κλάδου και των μικρών PSM FACILITΙES IKE και GREEN POWER CLEANING P.C.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Την προηγούμενη και πρώτη φορά της τρίμηνης ανάθεσης είχαμε επισημάνει τα… παράδοξα και περίεργα να εμφανίζονται από το πουθενά δύο μικρές εταιρείες και μάλιστα σε χρόνο ανύποπτο, πριν δηλαδή προκύψει ζήτημα για προσφυγή σε απευθείας ανάθεση με την διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Η υπόθεση αυτή, μετά και το σχετικό δημοσίευμά μας με τίτλο «Κάτι «βρωμάει» στην… καθαριότητα του νοσοκομείου Χίου», κίνησε το ενδιαφέρον του εισαγγελέα πρωτοδικών Χίου κ. Λεωνίδα Μπουτσιαβάρα, ο οποίος παρήγγειλε την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, στην οποία έχει ήδη κληθεί και καταθέσει ο διευθυντής του astraparis.gr. Ο ίδιος στην κατάθεσή του ζήτησε να κληθούν για κατάθεση όλα τα εμπλεκόμενα στην υπόψη διαδικασία πρόσωπα του νοσοκομείου Χίου (μέλη του Δ.Σ., των επιτροπών και υπηρεσιακοί παράγοντες) και να προσκομισθούν κρίσιμα έγγραφα, που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Μια ενδιαφέρουσα έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του νοσοκομείου Χίου

Η συνεδρίαση της 1ης Απριλίου 2022 του διοικητικού συμβουλίου Χίου ήταν, σύμφωνα με το πρακτικό που αναρτήθηκε στην Διαύγεια χθες Δευτέρα 4 Απριλίου 2022, έκτακτη και μετά από πρόσκληση του αντιπροέδρου κ. Ευάγγελου Μελιτζάνη, ενώ ήταν παρούσα στο συμβούλιο και μάλιστα εισηγήθηκε σχετικά η πρόεδρος και διοικήτρια του νοσοκομείου κα Ελένη Κανταράκη!

Το 14ο θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν «τροποποίηση απόφασης Δ.Σ. υπ. αριθ. 5/23.3.2022 (θέμα 5ο) που αφορά την κάλυψη των υπηρεσιών καθαριότητας…».

Τι έγινε, όμως, εδώ; Η αναφερόμενη απόφαση του Δ.Σ. της 23.3.2022, η οποία τροποποιείται ουδέποτε είδε το φως της δημοσιότητας (Διαύγεια)!

Κι όμως τροποποιείται, επειδή όπως αναφέρει στην εισήγησή της η κα Κανταράκη θεώρησε το εισηγητικό – υπηρεσιακό σημείωμα εκείνης της συνεδρίασης (23.3.2022) «ελλιπές, ζήτησε την πλήρη εισήγηση του γραφείου προμηθειών για την πλήρη ενημέρωση των μελών». Τι ανέφερε εκείνο το ελλιπές σημείωμα δεν έχει γίνει γνωστό.

Τι αναφέρει, όμως, το νέο και τι εισηγείται η κα Κανταράκη; Προσφυγή στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης και το Δ.Σ. κατά πλειοψηφία αποφασίζει την πρόσκληση των τριών αναφερομένων εταιρειών 1) ΓΕΝ-ΚΑ FACILITY MANAGEMENTA.E., 2) P.S.M FACILITΗES I.K.E., 3) GREEN POWER CLEANING P.C., οι οποίες «με τα 4735/01.04.22, 4737/01.04.22 και 4734/01.04.22 αιτήματά τους, αντιστοίχως, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξεύρεση της χαμηλότερης δυνατής τιμής προς το συμφέρον του νοσοκομείου, για τη παροχή υπηρεσιών καθαριότητας…».

Ενδιαφέρον εδώ παρουσιάζει η ημερομηνία κατάθεσης των αιτημάτων του τριών εταιρειών, που είναι η 1η Απριλίου 2022, ημέρα της έκτακτης συνεδρίασης του Δ.Σ., που τροποποίησε την προηγούμενη απόφαση της 23.3.2022. Εκείνη η απόφαση, άραγε, είχε ή δεν είχε αναφορά στις τρεις αυτές εταιρείες, οι οποίες και εμφανίσθηκαν αυθημερόν; Και με ποιά διαδικασία, πότε και τίνος πρόσκληση προσήλθαν και κατέθεσαν τα αιτήματά τους;

Τα ερωτήματα είναι κομβικά και κρίσιμα γιατί δείχνουν ότι και αυτή τη φορά δεν φαίνεται να τηρούνται οι κανόνες της δημοσιότητας και διαφάνειας που πρέπει να διέπει τις δημόσιες αναθέσεις και την διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Θα τονίσουμε, επίσης, ότι σε αυτή την διαδικασία, η οποία θεωρητικά είναι και ανταγωνιστική, έχουν κληθεί μια πολύ μεγάλη εταιρεία και δύο πολύ μικρές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στον ανταγωνισμό και στην επίτευξη του οικονομικότερου αποτελέσματος για το νοσοκομείο Χίου.

Ακολουθεί η από 1.4.2022 απόφαση του Δ.Σ. του νοσοκομείου Χίου

nea_trimini 4.4.2022

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια