Στάχτη πάνω από 10.000 στρέμματα από την πυρκαγιά στη Χίο (ΒΙΝΤΕΟ &ΦΩΤΟ)

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 10:21  Σε ένα δύσβατο σημείο σε χαράδρα κοντά στη θέση Λίμνη εντοπίζεται το πιο δύσκολο σημείο της πυρκαγιάς που ξεκίνησε χθες το πρωι από τη Σιδρούντα της Χίου.

Περί τις 10:30 σήμερα το πρωί στην περιοχή επιχειρούν δυπ αεροσκάφη καναντέρ, τρία ελικόπτερα, ένα ακόμη αναγνωριστικό ελικόπτερο, ενώ από στιγμή σε στιγμή αναμένεται η άφιξη έξι αεροσκαφών τύπου tactor με επιβραδυντικό υλικό.

Σε όλη την περιοχή που περικλείεται από το δάσος του Γιαννάκη μέχρι την Κατάβαση και τη Σιδηρούντα και λίγο μετά έχουν αναπτυχθεί και βρίσκονται σε επιφυλακή ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις κυρίως για τον φόβο των αναζωπυρώσεων ή της μετάδοσης της φωτιάς σε καινούργια σημεία.

Το κυρίως μέτωπο της πυρκαγιάς αναπτύχθηκε χθες και νότια της Σιδηρουντας μέχρι τη βόρεια πλευρά του όρμου της Ελίντας  σε μια μεγάλη απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων επί της οδού ενώ σε εκείνο το σημείο υπάρχουν μικροεστίες που αντιμετωπίζονται από τα ελικόπτερα.


Εντωμεταξύ στν εισαγγελέα οδηγήθηκε πριν από λίγη ώρα ο ο 63 χρονος, υπαίτιος πρόκλησης της πυρκαγιάς, ο οποίος κρατείται από χθες στα πλαίσια της αυτόφωρης διαδικασίας, με την κατηγορία πρόκλησης πυρκαγιάς σε αγροτοδασική έκταση στη θέση Λάμπη της Τοπικής Κοινότητας Σιδηρούντας και του ου επιβλήθηκε πρόστιμο 8.859,375 ευρώ.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 8:21 Ολονύκτια ήταν η μάχη των πυροσβεστών εθελοντών και κατοίκων με τις φλόγες στη φωτιά στις Αξηλές και η εικόνα με το πρώτο φως της μέρας, Τρίτη 2 Ιουλίου 2024,  είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με χθες.

Στις 3.30 μετά τα μεσάνυχτα δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση της Σιδηρούντας ενώ οι κάτοικοι επέστρεψαν στο χωριό τις πρώτες πρωινές ώρες.

Στην προσπάθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στα ήδη δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου προστέθηκαν ακόμη 11 οχήματα με 44 πυροσβέστες που έφτασαν από την Αθήνα, ενώ με το πρώτο φως της μέρες ξεκίνησε η κατάσβεση και με εναέρια μέσα με 2 αεροσκάφη καναντέρ και 2 ελικόπτερα . Τα τρία tractor ενώ πέρασαν πάνω από τη Χίο δεν προχώρησαν σε ρίψεις και αποχώρησαν.

Οι καιρικές συνθήκες βοηθούν αφού στην περιοχή μειώθηκε η ένταση των ανέμων που φτάνει αυτή την ώρα στα 4 μποφόρ.

Στον εισαγγελέα ο υπαίτιος

Στο εισαγγελέα θα οδηγηθεί σήμερα ο 63χρονος, υπαίτιος πρόκλησης της πυρκαγιάς, ο οποίος κρατείται από χθες στα πλαίσια της αυτόφωρης διαδικασίας, με την κατηγορία πρόκλησης πυρκαγιάς σε αγροτοδασική έκταση στη θέση Λάμπη της Τοπικής Κοινότητας Σιδηρούντας και του ου επιβλήθηκε πρόστιμο 8.859,375 ευρώ.