Συνέδριο για τον ποιητή Φρήντριχ Χαίλντερλιν στην Βιβλιοθήκη Κοραή

Συνέδριο για τον ποιητή Φρήντριχ Χαίλντερλιν θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2023, στη Χίος και την Σμύρνη, με την συνεργασία του Πανεπιστημίου Paderborn Γερμανίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με την Διεθνή Εταιρεία Χαίλντερλιν (Hölderlin-Gesellschaft) και την Βιβλιοθήκη Χίου Κοραής.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Βιβλιοθήκη Κοραή από τις 18 έως τις 20 Σεπτεμβρίου και θα συνεχιστεί στη Σμύρνη, όπου και θα ολοκληρωθεί, από τις 20 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2023.

Συμμετέχουν ειδικοί ερευνητές και ερευνήτριες πάνω στο έργο του Χαίλντερλιν από πανεπιστήμια της Γερμανίας, Αυστρίας, Ουγγαρίας, Ιταλίας, Ελλάδας και Τουρκίας. Η γλώσσα που θα διεξαχθεί είναι η γερμανική .

Στο περιθώριο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί στην Βιβλιοθήκη Κοραή διάλεξη για το ενδιαφερόμενο κοινό της Χίου στην ελληνική γλώσσα, την Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 20:00, με θέμα «Ο Χαίλντερλιν και η Ελλάδα» και ομιλητές τον κ. Βασίλειο Βερτουδάκη (Πανεπιστήμιο Αθηνών) και την κα Αναστασία Αντωνοπούλου (Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Ο Γερμανός ποιητής Φρήντριχ Χαίλντερλιν αναγνωρίζεται σήμερα διεθνώς ως ένας από του μεγαλύτερους ποιητές όλων των αιώνων. Το συνέδριο με τίτλο «Ο Χαίλντερλιν και το Αιγαίο» διερευνά ακριβώς πτυχές του ποιητικού του έργου που συνδέονται με το ελληνικό αρχιπέλαγος και τα παράλια της Ιωνίας. Είναι πολύ σημαντικό,  επομένως, και με ιδιαίτερο συμβολικό βάρος, που οι διοργανωτές επέλεξαν ως τόπο διεξαγωγής του συνεδρίου ένα νησί του Αιγαίου, τη Χίο, αλλά και τη Σμύρνη, όπου θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί το συνέδριο.