Συνωστισμός προτάσεων στην ΕΤΑΧ για κάτι… ψιλά – Έρχεται νέο πακέτο 16,7 εκατ. ευρώ

Τριάντα τρεις επενδυτικές προτάσεις κατατέθηκαν από Χιώτες επιχειρηματίες στην Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Χίου (ΕΤΑΧ), συνολικού προϋπολογισμού 3.736.424,34 ευρώ και αιτούμενης δημόσιας δαπάνης 2.802.018,16 ευρώ, έναντι μόλις 600.000 ευρώ που είναι η προσφερόμενη δημόσια δαπάνη.

Το ποσό αυτό προέκυψε από αδιάθετα ποσά των πρώτων προσκλήσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και η ΕΤΑΧ ήταν μια από τις λίγες αναπτυξιακές εταιρείες σε όλη την Ελλάδα που κατάφεραν να δημοσιεύσουν και 2η πρόσκληση, για συμμετοχή στην απορρόφησή τους.

Η προθεσμία έληξε προχθές Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023 και οι κατατεθείσες προτάσεις θα αξιολογηθούν, με στόχο εντός του προσεχούς διμήνου να έχουν οριστικοποιηθεί τα αποτελέσματα, και να αρχίσουν να υλοποιούνται οι επενδύσεις το συντομότερο δυνατόν, αλλά σε κάθε περίπτωση λόγω του χαμηλού προϋπολογισμού ελάχιστες προτάσεις θα γίνουν δεκτές.

Ωστόσο, εκ μέρους της ΕΤΑΧ παρέχεται η διαβεβαίωση ότι «θα προσπαθήσει σε συνεννόηση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να εξασφαλιστεί υπερδέσμευση χρημάτων για να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν περισσότερες προτάσεις. Υπενθυμίζουμε ότι το ίδιο είχε συμβεί και στις δύο προηγούμενες προσκλήσεις με αποτέλεσμα να εγκριθούν όλες οι θετικά αξιολογημένες προτάσεις».

Ο πρόεδρος της ΕΤΑΧ κ. Ιάκωβος Αμύγδαλος κάνει γνωστό ότι η μεγάλη ευκαιρία θα προκύψει στο αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς η ΕΤΑΧ θα κληθεί από την διαχειριστική αρχή Βορείου Αιγαίου να διαχειριστεί ένα ποσό  16,7 εκατ. ευρώ για νέες επενδύσεις στη Χίο.