Συντονισμό και ενιαία δράση για τους δασικούς χάρτες προτείνει η Χίος Μπροστά

Έκπληξη και προβληματισμό προξένησε η ανάρτηση των δασιών χαρτών, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η παράταξη Χίος Μπροστά, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να περιέλθουν στο Δημόσιο ιδιωτικές περιουσίες, καθώς και τα προβλήματα στην πρωτογενή παραγωγή.

«Οι δασικοί χάρτες είναι το απολύτως απαραίτητο βήμα για την προστασία του δασικού πλούτου της χώρας και προαπαιτούμενοι για την ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίου, όμως μετά την ανάρτησή τους, ”πρασίνισαν ” τεράστια ποσοστά του συνόλου της χερσαίας έκτασης του νησιού μας, με κίνδυνο κάποιες περιουσίες να κινδυνεύουν να περιέλθουν στο Δημόσιο, αρκετοί που ασχολούνται με την παραγωγή στον πρωτογενή τομέα θα αντιμετωπίσουν τεράστιες δυσκολίες, ενώ η διαδικασία “επανόρθωσης”, όπου μπορεί να γίνει αυτή, απαιτεί γραφειοκρατικές, χρονοβόρες και δαπανηρές διαδικασίες», αναφέρει στη ανακοίνωσή της, την Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021.

Η Χίος Μπροστά αξιολογεί ως σοβαρότατο το θέμα των δασικών χαρτών και παραθέτει το κείμενο που ακολουθεί, το οποίο θα φέρει προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ παράλληλα επισημαίνει την ανάγκη για ενιαία στάση όλων των φορέων, προτείνοντας προς τούτο την σύγκληση ευρείας σύσκεψης.

Το κείμενο που θα προταθεί στο δημοτικό συμβούλιο έχει ως ακολούθως:

Η ανάρτηση των δασικών χαρτών προξένησε έκπληξη και προβληματισμό σε όλη τη χώρα . Η Χίος δεν αποτέλεσε την εξαίρεση.

Οι δασικοί χάρτες είναι το απολύτως απαραίτητο βήμα για την προστασία του δασικού πλούτου της χώρας και προαπαιτούμενοι για την ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίου, όμως μετά την ανάρτησ;h τους, ”πρασίνισαν ” τεράστια ποσοστά του συνόλου της χερσαίας έκτασης του νησιού μας. Για να σχεδιαστούν, χρησιμοποιήθηκαν αεροφωτογραφίες του 1945 από την πολεμική αεροπορία της Αγγλίας. Έγινε σύγκριση με την τωρινή αεροφωτογραφία χωρίς να γίνουν στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι απαιτούμενες αυτοψίες επί του εδάφους.

Εμφανίζονται πολλά λάθη σε καθαρά αγροτικές περιοχές. Αποτέλεσμα αυτού είναι να αλλάζει ο χαρακτήρας της χρήσης γης. Να χάνονται περιουσίες σε περίπτωση που κυρωθεί η έκταση δασική ή χορτολιβαδική. Μεγάλο πρόβλημα θα παρουσιαστεί στις μεταβιβάσεις για τον παραπάνω λόγο. Το νησί εμφανίζεται να είναι το 60% τουλάχιστον δασικό ή χορτολιβαδικό.

Tο μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, εντοπίζεται στους ”αγρούς που άλλαξαν μορφή” και στις ειδικές προϋποθέσεις που καθορίζει ο νόμος για να αποδειχθεί η ιδιοκτησία τους με ισχυρούς τίτλους .

Έτσι ένας αγρός που δεν έχει καθαριστεί για κάποια χρόνια , με λίγες αστυφίδες και φρύγανα , χαρακτηρίζεται σαν δασική έκταση και εφόσον δεν υπάρχει ισχυρός τίτλος ιδιοκτησίας , δεν αποδεικνύεται η γεωργική του χρήση και έτσι περιέρχεται στο κράτος .

Συνεπώς , ο μέχρι πρότινος ιδιοκτήτης ίσως ”καταφέρει” να το καλλιεργήσει με ειδική άδεια αλλά σίγουρα δεν μπορεί να σχεδιάσει το μέλλον του , να επιδοτηθεί η έστω να το μεταβιβάσει στα παιδιά του .

Σήμερα, καλούμαστε ως κοινωνία και άνθρωποι που βλέπουμε κάποιους λίγους νέους να βρίσκουν διέξοδο επαγγελματική στον πρωτογενή τομέα, να στηρίξουμε με κάθε τρόπο την επιλογή τους αυτή, ειδικά στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης .

Στην δημογραφικά μαστιζόμενη Χίο δεν , πρέπει να χαθεί ούτε ένας ” νέος ” αγρότης ούτε ένας ” νέος ” επαγγελματίας εξαιτίας μιας στυγνής και στείρας νομοθεσίας που επιτρέπει τεράστιες επενδύσεις αλλά όχι μικρές ατομικές προσπάθειες αξιοπρεπούς επιβίωσης .

Θεωρούμε λοιπόν απαραίτητο:

  • Να ληφθούν υπόψη οι πράξεις χαρακτηρισμού οι οποίες έχουν ήδη εκδοθεί από την υπηρεσία σε παρελθόντα χρόνο , καθώς και οι υποβολές των ηλεκτρονικών δηλώσεων στο γραφείο κτηματογράφησης Χίου, που μόλις πέρυσι υποβλήθηκαν με ψηφιακό τρόπο, με κόστος και κόπο από πλήθος ιδιοκτητών, στον ίδιο φορέα που είναι υπεύθυνος για την σύνταξη του εθνικού κτηματολογίου.
  • Να γίνουν αποδεκτοί οι άτυποι τίτλοι οι οποίοι αποτελούσαν καθεστώς στις αγροτικές κυρίως αγοραπωλησίες στα χωριά της Χίου, σήμερα αυτοί οι ”τίτλοι” θεωρούνται αδύναμοι, ώστε να μην βρεθούν χωρίς ιδιοκτησία καλλιεργητές και άλλοι (Νομοθετική ρύθμιση. Ειδικά για το νησί μας θεωρείται απαραίτητο μια και οι κλήροι είναι μικροί).
  • Να στελεχωθούν άμεσα και επαρκώς οι επιτροπές αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ), ώστε να εκδικαστούν οι αντιρρήσεις των δημοτών και των φορέων σύντομα.
  • Λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν από την πανδημία, προτείνεται να παραταθεί η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων για τους πολίτες αλλά και τους φορείς.
  • Να γίνει μείωση των παραβόλων των ενστάσεων (για μια μέση έκταση για παράδειγμα 30 στρ. μπορεί να φτάσει γύρω στα 800 ευρώ).
  • Να γίνει αναπροσαρμογή των αεροφωτογραφιών με αυτοψίες επί τόπου και να προταθούν νέοι δασικοί χάρτες. Βέβαια, θα πρέπει να μείνουν στον χάρτη όσα έχουν χαρακτηρισθεί καθαρά γιατί αν γίνουν όλα από την αρχή θα υπάρξει καθυστέρηση σε οικοδομικές άδειες εκτός οικισμού.

Όλα τα ανωτέρω άμεσα σε πρώτη φάση πριν την οριστική κύρωση των δασικών χαρτών, η οποία θα επιφέρει οριστική αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Σε δεύτερη φάση και αφού κυρωθούν θα πρέπει να γίνει:

  • Aμεση ενεργοποίηση -παρέμβαση των φορέων του νομού Χίου, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα , με σύννομες αδειοδοτήσεις και οι δράσεις των ομάδων μαστιχοπαραγωγών, μελισσοκόμων, κτηνοτρόφων κ.λπ. , (γεωργική εκμετάλλευση, λοιπές εκμεταλλεύσεις πρωτογενούς τομέα).
  • Να ξεκινήσει άμεση ενημέρωση για τις έννομες δράσεις εντός των δασών και δασικών εκτάσεων, χορτολιβαδικών ή βραχωδών εκτάσεων (υπάρχουν δυνατότητες βάσει της νομοθεσίας για καλλιέργειες και λοιπές δράσεις πρωτογενούς τομέα).
  • Να ενημερωθούν και να υποστηριχθούν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, κυρίως εναλλακτικού τουρισμού να αναπτύξουν τις δράσεις τους (εγκαταστάσεις τουριστικού χαρακτήρα) στο νησί μας, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις της σύγχρονης τουριστικής αγοράς.

Η Χίος μας χρειάζεται την ενεργοποίηση όλων μας και την αλληλοϋποστήριξή μας, η Χίος πρέπει να μείνει φιλόξενος και φιλικός τόπος διαμονής για τα παιδιά μας.