Συντονιστική προς δημοτικούς συμβούλους: Για να ξέρετε τι καλείστε να ψηφίσετε 

Την προσοχή των δημοτικών συμβούλων για το τι καλούνται να ψηφίσουν σήμερα, Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021, στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με θέμα την νέα δομή στις Μπαμπακιές του Αίπους, εφιστά με επιστολή της η συντονιστική επιτροπή αγώνα αιρετών και κατοίκων Χίου.

Επισημαίνει δε προς τούτο τι ακριβώς γίνεται αυτή την περίοδο στην γειτονική Σάμο, με την κατασκευή της νέας δομής προσφύγων και μεταναστών, «για να μην υπάρξει κανείς εκ των υστέρων να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε τι ακριβώς ψηφίζει». 

Αναλυτικά, σημειώνει τα ακόλουθα:

«Σήμερα, στο δημοτικό συμβούλιο καλείστε σύμφωνα με την πρόσκληση να ψηφίσετε για την «Χωροθέτηση κλειστής δομής ως του μόνου χώρου διαμονής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο νησί μας, με έλεγχο και ασφάλεια και με δεδομένες τις προγενέστερες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου».

Ο  τίτλος  είναι κατ΄ αρχήν αντιφατικός μιας και ο ίδιος ο υπουργός Μετανάστευσης έχει ήδη προ πολλού καταργήσει από το λεξιλόγιό του την λέξη “κλειστή δομή” και την έχει αντικαταστήσει με άλλες, όπως “ελεγχόμενη”, “πρότυπη”  κ.τ.λ. Άρα, δεν τίθεται θέμα κλειστής δομής!

Είναι, επίσης, αντιφατικός, διότι  σας καλεί να συζητήσετε με “δεδομένες τις προγενέστερες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου”, οι οποίες  αποφάσεις με κυρίαρχες τις  τελευταίες 643/2019 και 705/2019 καταγράφουν τις  θέσεις  σας για μια και μοναδική δομή κέντρου υποδοχής  και ταυτοποίησης max. 500 ατόμων, ενώ  η ίδια η αυριανή πρόσκληση μιλάει ξεκάθαρα για χώρο διαμονής και φιλοξενίας! 

Και αυτές οι δυο αποφάσεις ελήφθησαν, όταν στη Χίο φιλοξενούσαμε συνολικά περισσότερα από 6.000 άτομα, ενώ σήμερα είναι κοντά στις 3.000. Αναρωτιέται, λοιπόν, κανείς προς τι αυτή η σπουδή και ποια η σκοπιμότητα…

Σας παρακαλούμε, λοιπόν, στη σημερινή συνεδρίαση πριν προχωρήσετε στην ψήφιση οποιασδήποτε πρότασης να κατανοήσετε τι ακριβώς θα ψηφίσετε και θα αφορά το μέλλον της Χίου, μιας και ο ίδιος ο υπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του σε τοπικό ΜΜΕ έκανε σαφές  ότι αυτή η δομή που θέλει να δημιουργήσει θα είναι παρόμοια με αυτή που κατασκευάζεται ήδη στην Σάμο, δηλαδή α) δομή φιλοξενίας 1500+ ατόμων, β) Φυλακή ΠΡΟΚΕΚΑ, γ) δομή φιλοξενίας ευπαθών ομάδων και δ) δομή φιλοξενίας ανηλίκων και όλα αυτά μέσα στη νέα δομή που καλείστε να ψηφίσετε, τα οποία καμία σχέση δεν έχουν και αριθμητικά και ουσιαστικά με τις πραγματικές ανάγκες της Χίου.

Θεωρήσαμε σκόπιμο να σας ενημερώσουμε για να μην υπάρξει κανείς εκ των υστέρων να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε τι ακριβώς ψηφίζει».

Φωτό από την δομή που κατασκευάζεται στην περιοχή Ζερβού, στην Σάμο

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια