ΣΥΡΙΖΑ: 133 εκατ. € για τις εμμονικές πολιτικές της κυβέρνησης στο προσφυγικό

Το δυσθεώρητο ποσό των 132.680.000 ευρώ που ζητά από τον κρατικό προϋπολογισμό ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης για να χρηματοδοτήσει τη κατασκευή τριών ΚΥΤ σε Κω, Λέρο και Σάμο, καταγγέλουν ως εμμονική πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση που κατέθεσαν στην Βουλή.

Η ερώτηση κατατέθηκε με πρωτοβουλία του τομεάρχη Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νεκτάριου Σαντορινιού και του αναπληρωτή τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιώργου Ψυχογιού και την υπογράφει μεταξύ άλλων και ο βουλευτής Χίου κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Οι ερωτώντες βουλευτές επικαλούμενοι σχετικά δημοσιεύματα για το θέμα – που πρώτος αποκάλυψε ο astraparis.gr το Σάββατο 20 Ιουνίου 2020, σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Αδειάζει τα ταμεία ο Μηταράκης, ζητά 133 εκατ. ευρώ για τα ΚΥΤ Σάμου, Κω, Λέρου», τονίζουν ότι «εν μέσω κρίσης πανδημίας επιλέγεται η δυσβάσταχτη επιβάρυνση των δημοσίων οικονομικών για να δικαιολογηθούν οι εμμονικές πολιτικές της κυβέρνησης στο προσφυγικό».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν δημοσιεύματα τα οποία αναφέρουν την πρόθεση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, επικαλούμενο αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, να δαπανήσει πάνω από 132 εκατ. ευρώ για κατασκευή ΚΥΤ σε Κω, Λέρο και Σάμο, σχολιάζοντας μάλιστα ότι το εν λόγω ποσό αντιστοιχεί σε δομές πολλαπλάσιας χωρητικότητας, από αυτές που ήδη λειτουργούν στα νησιά.

Πράγματι, στις 19 Ιουνίου 2020 το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, απέστειλε προς το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τεχνικό δελτίο, συνοδευόμενο από διαβιβαστικό έγγραφο που υπογράφεται από τον ίδιο τον υπουργό, ζητώντας κρατική χρηματοδότηση για το ιλιγγιώδες ποσό των 132.680.000 ευρώ, την ώρα μάλιστα που η χώρα μας βιώνει μια πρωτοφανή κρίση λόγω πανδημίας και με μεγάλες διαφαινόμενες συνέπειες στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της.

Περαιτέρω, οι δομές που σχεδιάζονται να κατασκευαστούν, σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο η Ν.Δ. έσπευσε να ψηφίσει το 2019, είναι αποκλειστικά κλειστά κέντρα, στα οποία θα κρατούνται όλοι ανεξαιρέτως οι διαμένοντες για διάστημα μέχρι και 36 μηνών, δημιουργώντας έκρυθμες καταστάσεις στα νησιά. Με δεδομένη την μη έγκριση χρηματοδότησης της κατασκευής, συντήρησης και λειτουργίας κλειστών δομών στα νησιά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά σε σχέση με την τωρινή επιλογή της κυβέρνησης να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με σχεδόν 133 εκατ. ευρώ, εμμένοντας στην πολιτική των κλειστών κέντρων, μη εκμεταλλευόμενη στο έπακρον ευρωπαϊκούς πόρους.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν επιπλέον πως οι νησιωτικές κοινωνίες, την ώρα που περίμεναν τη συνέχιση των πολιτικών αποσυμφόρησης που είχε κάνει πράξη η προηγούμενη κυβέρνηση, από το καλοκαίρι του 2019 και μετά βίωσαν την, χωρίς σχέδιο, υπερσυσσώρευση προσφυγικών και μεταναστευτικών πληθυσμών στις περιορισμένης δυναμικότητας δομές των νησιών τους.

Κατά συνέπεια, μετά τις τελευταίες αυτές πρωτοβουλίες του Υπουργείου τα συγκεκριμένα νησιά βρίσκονται σε μεγάλη αναστάτωση, ενώ οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως δηλώνουν, νιώθουν εξαπατημένοι και παραγκωνισμένοι από τις κεντρικές αποφάσεις, καθώς καιρό τώρα έχουν αντιτεθεί σε οποιαδήποτε σκέψη για λειτουργία επιπλέον δομών στα νησιά και έχουν δηλώσει απερίφραστα τη διαφωνία τους στο σχεδιασμό για δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

siriza_erotisi

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια