ΣΥΡΙΖΑ: Επαναφορά προστασίας πρώτης κατοικίας

Σε γενναίες παρεμβάσεις για τη ρύθμιση χρεών, και την προστασία πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης, θα προχωρήσει άμεσα ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. από τις πρώτες μέρες διακυβέρνησης.

Αναλυτικά για την προστασία της πρώτης κατοικίας σε άρθρο της η νομαρχιακή επιτροπή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναφέρει:

Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξαιτίας των ιδεολογικών της αντιλήψεων και της πολιτικής φιλοσοφίας που έχει ασπαστεί, επέλεξε ως κυβέρνηση να μην είναι δίπλα στους πολίτες αλλά απέναντι. Εφάρμοσε πολιτικές που δεν έλυσαν προβλήματα της κοινωνίας αλλά αντιθέτως δημιούργησαν περισσότερα αδιέξοδα, ιδιαίτερα στη μεσαία τάξη και στους αδύναμους.

Η εγκατάλειψη των πολιτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που βρέθηκαν με αυξημένα χρέη λόγω πανδημίας, και η κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, αποδεικνύουν τον αντικοινωνικό χαρακτήρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, και τις προτεραιότητες που έβαλε σε όλη αυτή τη τετραετία.

Εξυπηρετήσεις στα funds, δουλειές τύπου Πάτση, και η κοινωνία απροστάτευτη.

Τα αποτελέσματα της πολιτικής Μητσοτάκη είναι αποκαρδιωτικά. Εκτόξευση του ιδιωτικού χρέους κατά 40 δισεκατομμύρια ευρώ, πτωχευτικός νόμος της Νέας Δημοκρατίας που καταργεί την προστασία της πρώτης κατοικίας, οι πλειστηριασμοί πλέον φτάνουν 50.000 το χρόνο, 4 εκατομμύρια πολίτες έχουν οφειλές στην εφορία, 4 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Να υπενθυμίσουμε ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε γίνει ούτε ένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να προστατέψει την πρώτη κατοικία μισθωτών και συνταξιούχων, ενεργοποίησε τον Νόμο Κατσέλη που η κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου είχε αφήσει να λήξει, και τον επέκτεινε θεσπίζοντας τον Νόμο Σταθάκη που προστάτεψε και τους ελεύθερους επαγγελματίες / επιτηδευματίες για χρέη όχι μόνο σε ιδιώτες, αλλά και προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, από τις πρώτες μέρες διακυβέρνησης θα προχωρήσει σε γενναίες παρεμβάσεις για τη ρύθμιση χρεών, και την προστασία πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης.

Ρυθμίζουμε το ιδιωτικό χρέος, με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής για χρέη που δημιουργήθηκαν κατά τη πανδημία.

Αναστέλλουμε τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για ακίνητα έως 300.000 ευρώ.

Καταργούμε τον Πτωχευτικό νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Νομοθετούμε κανόνες εποπτείας – φορολόγηση των funds που κατέχουν κόκκινα δάνεια.

Νομοθετούμε εξωδικαστική ρύθμιση με υποχρεωτική συμμετοχή του πιστωτή και δύο εναλλακτικές επιλογές ρύθμισης. Βραχυχρόνια, με μεγάλη διαγραφή της ονομαστικής αξίας. Μακροχρόνια, με καταβολή της αντικειμενικής αξίας / συν κρατική επιδότηση έως 50%.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλησε να εξυπηρετήσει τα funds. Ο δικός της πτωχευτικός νόμος ρευστοποίησε τις περιουσίες των πολιτών, και οδήγησε την κοινωνία σε φτωχοποίηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θεωρεί  τη στέγη κοινωνικό δικαίωμα, βρίσκεται δίπλα στους πολίτες, στα νοικοκυριά, και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που γονατίζουν από τα συσσωρευμένα χρέη. Αυτούς θα προστατέψει μόλις γίνει κυβέρνηση. Οι μέρες που τα κοράκια των funds έκαναν ότι ήθελαν έχουν τελειώσει.