ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, Χίου, Σάμου: Εγκληματική η ανεπάρκεια της κυβέρνησης στο προσφυγικό

Σε κοινή ανακοίνωση για το προσφυγικό μεταναστευτικό προχώρησαν οι νομαρχιακές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, εν όψει και της παναιγαιακής κινητοποίησης της Τετάρτης.

Στην ανακοίνωση αφού κατηγορείται η κυβέρνηση για την πολιτική που έχει ασκήσει ως σήμερα την οποία χαρακτηρίζουν «απάνθρωπη και επικίνδυνη», βασισμένη σε ιδεοληπτική εμμονή να διαχειριστεί το προσφυγικό με την λογική της τάξης και ασφάλειας και του ξηλώματος όλων όσων έγιναν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προτάσσεται  η διαχείριση του προσφυγικού με βάση τους νόμους και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού.

«Η εμμονή της κυβέρνησης της Ν.Δ., για δημιουργία τεράστιων κλειστών κέντρων – φυλακών στα νησιά μας με την γενικευμένη κράτηση ακόμα και ευάλωτων ομάδων έρχεται σε ευθεία παραβίαση της ευρωπαϊκής και διεθνούς νομιμότητας που θα οδηγήσει  σε εκρηκτικές καταστάσεις χωρίς κανένα αποτέλεσμα», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προτείνει:

  • Να αποσυμφορηθούν άμεσα τα νησιά με μαζικές μεταφορές προς την ενδοχώρα των εγκλωβισμένων  προσφύγων και μεταναστών που έχουν διασφαλίσει άρση γεωγραφικού περιορισμού.
  • Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου σύμφωνα πάντα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.
  • Καμιά νέα υπερμεγέθη περίκλειστη φυλακή που «εξαφανίζει το πρόβλημα».
  • Η θεσμοθέτηση ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που θα αποφορτίσει τις χώρες πρώτης υποδοχής.
  • Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο απόλυτος σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της Συνθήκης της Γενεύης στις συνοριακές διαδικασίες, μακριά από πολιτικές αποτροπής και επαναπροώθησης στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα.
  • Να σταματήσει ο απαράδεκτος περιορισμός της πρόσβασης αιτούντων άσυλο στην υγεία, την εκπαίδευση και την εργασία.
  • Ενίσχυση με  προσωπικό όλων των υπηρεσιών – δομών που εμπλέκονται στην διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Ειδικότερα των δομών υγείας των νησιών, καθώς και της αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος.

 

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια