ΣΥΡΙΖΑ: Με αλληλεγγύη και σεβασμό η αντιμετώπιση του προσφυγικού

Να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό πρόβλημα με αλληλεγγύη και σεβασμό, να γίνεται καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων και να επιτραπεί σε αυτούς τους ανθρώπους να συνεχίσουν το ταξίδι τους, να μην μένουν εγκλωβισμένοι στο νησί μας και όσοι πρέπει για κάποιο χρονικό διάστημα να διαμείνουν να έχουν ανθρώπινες συνθήκες.

Τα παραπάνω επισημαίνει – μεταξύ άλλων – η νομαρχιακή επιτροπή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού, σε ανακοίνωσή της, στην οποία αναφέρει αναλυτικά τα ακόλουθα:

«Κάθε χρόνο η 21η Μαρτίου παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού, μας καλεί να ενώσουμε τις φωνές μας και να εναντιωθούμε στον ρατσισμό, στις φυλετικές διακρίσεις, στην ξενοφοβία, στο μίσος για το διαφορετικό. 

Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισε πολλά προβλήματα ρατσιστικής και φασιστικής βίας, εξαιτίας της ανόδου μιας ακροδεξιάς ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, που θέλησε να εκμεταλλευτεί πολιτικά την προσφυγική κρίση. Παράλληλα, πρόκειται και για μια νοοτροπία που διαχύθηκε σε μέρος των συντηρητικών κομμάτων και του πληθυσμού, δημιουργώντας διχασμό και αόρατους εχθρούς. 

Ζήσαμε αποτρόπαιες επιθέσεις σε καταυλισμούς, αγριότητες και βιαιοπραγίες σε φτωχούς πρόσφυγες και παιδιά, πογκρόμ σε ανθρώπους με σκούρο δέρμα, δολοφονίες όπως αυτή του Σαχζάτ Λουκμάν επειδή ήταν Πακιστανός εργάτης, του Παύλου Φύσσα, επειδή ήταν δημοκράτης αντιφασίστας καλλιτέχνης, και του Ζακ Κωστόπουλου, επειδή αγωνιζόταν για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Ο αγώνας ενάντια στο τέρας του ρατσισμού και της ξενοφοβίας είναι πάντα επίκαιρος. Αν θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα για ένα καλύτερο κόσμο ειρήνης και αλληλεγγύης, θα πρέπει να κινητοποιηθούμε, ώστε να εξαλειφθεί το μίσος και να επικρατήσει ο σεβασμός στην διαφορετικότητα. 

Σεβασμός στο διαφορετικό χρώμα, στην διαφορετική καταγωγή, στην διαφορετική θρησκεία, στην διαφορετική κουλτούρα, στον διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Δηλαδή, πολύ απλά, σεβασμός στον κάθε άνθρωπο. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πάντα θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, μέσα στους αγώνες, μέσα στα κινήματα, στην νεολαία, στις αντιρατσιστικές οργανώσεις, στις πρωτοβουλίες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για να παλεύει ενάντια στον ρατσισμό, στο μίσος για το διαφορετικό και ενάντια στην καταπάτηση των ατομικών δικαιωμάτων. 

Ιδιαίτερη έγνοια έχουμε για την κατάσταση που επικρατεί στη Χίο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται πως θέλει να μετατρέψει το νησί μας σε αποθήκη ψυχών και να εγκλωβίσει τους πρόσφυγες. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χίου ζητάμε να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό πρόβλημα και στο νησί μας με αλληλεγγύη και σεβασμό, να γίνεται καταγραφή και ταυτοποίηση και να επιτραπεί σε αυτούς τους ανθρώπους να συνεχίσουν το ταξίδι τους, να μην μένουν εγκλωβισμένοι στο νησί μας και όσοι πρέπει για κάποιο χρονικό διάστημα να διαμείνουν να έχουν ανθρώπινες συνθήκες.  

Το προσφυγικό και στο νησί μας πρέπει να λυθεί με σχέδιο, αλληλεγγύη και ανθρωπιά. Όχι με κραυγές και μικροκομματική πονηριά που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. 

Με αυτές τις σκέψεις, και με αυτό το όραμα τιμούμε την παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού. Η αλληλεγγύη και ο σεβασμός θα επικρατήσουν, γιατί αυτό είναι το δίκαιο».