ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χίου: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταργεί την αυτοδιάθεση των κοινοτήτων.

Αντιτίθεται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την αυτοδιοίκηση ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας το αντιαυτοδιοικητικό, περιοριστικό στη συμμετοχή των πολιτών στις αυτοδιοικητικές διεργασίες και εν τέλει αντιδημοκρατικό.

“Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ήδη από τον πρώτο καιρό που εκλέχθηκε, επέλεξε με την πολιτική της να ανατρέψει τον τρόπο λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, και να μην αφήσει τίποτα όρθιο.

Σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη ολοκληρώνει το αντιαυτοδιοικητικό της έργο καταργώντας την απλή αναλογική, και θεσπίζει το πιο αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα στην Ευρώπη, με τον δήμαρχο να μπορεί να εκλέγεται από τον πρώτο γύρο με μόλις 43% και να εκλέγει σχεδόν το 60% των δημοτικών συμβούλων.

Επιπλέον η κυβέρνηση καταργεί την αυτοδιάθεση των κοινοτήτων. Καταργείται η αυτοτέλεια της εκλογικής διαδικασίας στις τοπικές κοινότητες, και πλέον το αποτέλεσμα θα εξαρτάται από το αποτέλεσμα των συνδυασμών για την εκλογή δημάρχου.

Δηλαδή, σε μία κοινότητα 1500 κατοίκων μπορεί ένας υποψήφιος να λάβει 35%, αλλά τελικά πρόεδρος της κοινότητας να γίνει εκείνος ο υποψήφιος που έλαβε 8% μόνο και μόνο επειδή στο μητροπολιτικό δήμο πλειοψήφησε ο συνδυασμός τους δημάρχου που τον συμπεριέλαβε στο ψηφοδέλτιο.

Επίσης το νομοσχέδιο περιορίζει την συμμετοχή των πολιτών αφού εμποδίζει να θέσουν υποψηφιότητα όσοι δεν επιθυμούν να συμπεριληφθούν σε ψηφοδέλτιο κάποιου υποψήφιου δημάρχου. Βασικά το νομοσχέδιο έχει ως επίκεντρο την διάθεση του δημάρχου, ενώ αγνοεί τους πολίτες της κοινότητας.

Η ξεχωριστή κάλπη για τα κοινοτικά συμβούλια ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, ήταν η αρχή της απελευθέρωσης των δυνάμεων του τόπου, η αρχή της αυτοδιοίκησης χωρίς βαρίδια και εξαρτήσεις. Ήταν κάτι που πέτυχε και απόδειξη είναι η συμμετοχή χιλιάδων πολιτών. Δυστυχώς αυτή η τόσο σημαντική καινοτομία για την τοπική αυτοδιοίκηση καταργείται από την Νέα Δημοκρατία.

Ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να περιορίσει την συμμετοχή δημοτικών παρατάξεων και πολιτών στα δημοτικά συμβούλια, είναι ο αποκλεισμός που βάζει σε παρατάξεις που λαμβάνουν κάτω από το 3%.

Η κυβέρνηση προωθεί ένα πελατειακό δημαρχοκεντρικό μοντέλο και ένα ακραία πλειοψηφικό σύστημα. Επιδιώκει τον πλήρη κομματικό έλεγχο των ΟΤΑ και την εξάρτηση τους από τους εκάστοτε υπουργούς της.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να περιορίσει την δημοκρατία και την συμμετοχή πολιτών και δημοτικών παρατάξεων. Θέλει δημάρχους μειοψηφίας, εξαρτώμενους, δίχως να υπάρχει διάλογος και έλεγχος μέσα στα δημοτικά συμβούλια. Το νομοσχέδιο έχει αλλεργία στον αντιπολιτευτικό λόγο και στις δημοκρατικές διαδικασίες.

Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουμε καθήκον να υπερασπιστούμε την τοπική αυτοδιοίκηση ως θεσμό δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της κοινωνίας, και εναντιωνόμαστε σε αυτό το αντιαυτοδιοικητικό νομοσχέδιο και σε αυτό το καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα”, αναφέρει στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χίου.