Σύσκεψη της Λαϊκής Συσπείρωσης για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων

Τα προβλήματα των κτηνοτρόφων της Χίου συζητήθηκαν σε συνάντηση – σύσκεψη που πραγματοποίησε η Λαϊκή Συσπείρωση με εκπροσώπους του Συλλόγου Κτηνοτρόφων, στο δημαρχείο Χίου, το περασμένο Σάββατο 13 Απριλίου 2019.

Οι κτηνοτρόφοι του νησιού, σύμφωνα με τη ανακοίνωση της ΛΑΣ, παρουσίασαν τα προβλήματα και ειδικότερα αυτά που αφορούν τους αγροτικούς δρόμους, το ηλεκτρικό ρεύμα, τις μάντρες, το νερό, τα ενοίκια του δήμου, τις επιδοτήσεις, τους φόρους και την  κτηνοτροφική πολιτική που εφαρμόζεται σε βάρος των μικρών και μεσαίων παραγωγών.

Από την πλευρά της ΛΑΣ κατατέθηκαν οι εξής προτάσεις:

–  Τακτική συντήρηση των υπαρχόντων αγροτικών δρόμων, της βατότητας τους με τσιμέντο όπου απαιτείται, προκειμένου να είναι προσβάσιμοι από τους κτηνοτρόφους.

–  Παροχή ρεύματος στις μάντρες που βρίσκονται κοντά στο δίκτυο, για βελτίωση των συνθηκών ζωής των κτηνοτρόφων και προστασία των ζώων και των προϊόντων τους.

–  Συμβολικό τίμημα για τη χρήση στις μάντρες.

–  Δίκτυο ύδρευσης με τιμολογιακή πολιτική που αρμόζει σε επαγγελματίες και όχι σε εφοπλιστές.

–  Ανταπόδοση των χρημάτων που εισπράττει έναντι ενοικίων ο δήμος από τους κτηνοτρόφους.

–  Αντιμετώπιση της υπερβόσκησης και των ζημιών σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες, επιστημονικούς φορείς και σύλλογο κτηνοτρόφων.

– Ανανέωση της χλωρίδας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ερημοποίηση.

Στην σύσκεψη μετείχαν ο επικεφαλής της ΛΑΣ και υποψήφιος δήμαρχος κ. Μάρκος Σκούφαλος και οι υποψήφιοι σύμβουλοι κα   Κλαίρη Κωστάλα και ο κ. Φραγκούλης Κυλαδίτης.