Τα αποτελέσματα της Ν.Δ. και η ανάγκη για προοδευτική διακυβέρνηση

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ |

Οι επερχόμενες εκλογές θα είναι κομβικές για την πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα το επόμενο χρονικό διάστημα, το οποίο υπερβαίνει την κυβερνητική θητεία. Τα πεπραγμένα της τετραετίας της Ν.Δ. καθιστούν ακόμα επιτακτικότερη την ανάγκη για αλλαγή και προοδευτική διακυβέρνηση.

Ένα από τα βασικά διακυβεύματα του 2019 ήταν ποιες επιλογές θα έκανε η χώρα στην «επανεκκίνηση» που πρακτικά σηματοδοτούσε η έξοδος από μια δεκαετία μνημονίων.

Με ασφάλεια, πλέον, διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «σπατάλησε» την ευκαιρία που της δόθηκε, επειδή δεν ήθελε και δεν μπορούσε να εφαρμόσει την αλλαγή παραδείγματος που είχε ανάγκη η χώρα.

Το προεκλογικό της σλόγκαν «Μπροστά» είναι απολύτως ψευδεπίγραφο, καθώς όλες οι βασικές επιλογές που έκανε η Ν.Δ. έρχονται από το δικό της χρεοκοπημένο, ακόμα και ολέθριο για τη χώρα, παρελθόν.

Στο πεδίο της οικονομίας πρυτάνευσε η οπισθοδρομική επιλογή σε ένα μείγμα πελατειακών εξυπηρετήσεων, νεοφιλελεύθερων νομοθετήσεων και γενίκευσης των λογικών κουπονιού. Αποτέλεσμα: αύξηση των ανισοτήτων και της φτώχειας, που είχαν υποχωρήσει επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ένδειξη μιας αναδιανομής προς όφελος λίγων.

Στο επίπεδο της δημοκρατικής λειτουργίας, βιώσαμε την επιστροφή σε ένα αυταρχικό, δήθεν επιτελικό, κράτος της δεξιάς, το οποίο δεν δίστασε να παρακολουθήσει ακόμα και επικεφαλής κομμάτων και κρατικών θεσμών. Αποτέλεσμα: Το ντροπιαστικό κατρακύλισμα της χώρας στους δείκτες δημοκρατίας και ελευθεριών.

Η αποκλειστική εστίαση στην «ατομική ευθύνη» για την αντιμετώπιση της πανδημίας ήρθε σε πλήρη αντιδιαστολή με τις επιλογές ευρωπαϊκών κρατών να ενισχύσουν αποφασιστικά τα δημόσια συστήματα υγείας τους. Αποτέλεσμα: ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνητότητας στην Ε.Ε.

Στα ζητήματα νησιωτικότητας και ναυτιλίας, με τα οποία ασχολήθηκα από θέσεις ευθύνης στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η εικόνα είναι εξίσου απογοητευτική: το εμβληματικό μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου που θεσμοθετήσαμε απαξιώθηκε, καθώς οι καθυστερήσεις των πληρωμών φτάνουν τον ένα χρόνο, ενώ και ο προϋπολογισμός του ήταν υποπολλαπλάσιος εκείνου που σχεδιάζαμε το 2019. Επιπλέον, παρά τις πομπώδεις εξαγγελίες, κανένα πρόγραμμα νησιωτικής ανάπτυξης δεν υλοποιήθηκε από τη Ν.Δ., σε αντίστιξη με τα ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα  που χρηματοδοτήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ.

Και ενώ ως κόμμα έχουμε ήδη από το 2020 παρουσιάσει συγκεκριμένο πλαίσιο κινήτρων προσέλκυσης γιατρών στα νησιά, επί Ν.Δ. δεν έγινε απολύτως τίποτα σχετικά και η υγειονομική ανασφάλεια των νησιωτών εντάθηκε.

Στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχουμε την εμπειρία, το σχέδιο και τη βούληση να στηρίξουμε την νησιωτικότητα και να μειώσουμε τις περιφερειακές ανισότητες, μεταξύ άλλων αποκαθιστώντας και επεκτείνοντας το Μεταφορικό Ισοδύναμο, θεσμοθετώντας το «υγειονομικό ισοδύναμο» και διευκολύνοντας με καινοτόμα μέτρα την πρόσβαση των νησιωτών στις δημόσιες υπηρεσίες. Επιπλέον, θα επαναφέρουμε την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτικών και θα διατηρήσουμε τον δημόσιο έλεγχο των περιφερειακών λιμανιών.

Τα παραπάνω αποτελούν ψηφίδες του σχεδίου μας για ανάταξη του βιοτικού επιπέδου της πλειοψηφίας με αύξηση μισθών, μείωση τιμών και αύξηση χρηματοδότησης του κοινωνικού κράτους (υγεία, παιδεία, νέες οικογένειες), για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας (με αλλαγή προτεραιοτήτων στην κατανομή του Ταμείου Ανάκαμψης) και για την αποκατάσταση της δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών.

Η εποχή της «πολυκρίσης» – οικονομικής, ενεργειακής, υγειονομικής, δημοκρατίας, ασφάλειας και κλιματικής  – απαιτεί μια πλατιά και συμπαγή προοδευτική πλειοψηφία στην κυβέρνηση.

Η αποφασιστική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στις εκλογές της 21ης Μαΐου αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη της αλλαγής.

* Ο κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης είναι υποψήφιος βουλευτής Χίου με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Σχόλια