«Τα είπαμε την προηγούμενη φορά», η Γκάγκα γύρισε την πλάτη στους εργαζόμενους του νοσοκομείου Χίου

Με την απαξιωτική έκφραση και συμπεριφορά «τα είπαμε την προηγούμενη φορά», αντιμετώπισε τους εργαζόμενους του νοσοκομείου Χίου η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κα Μίνα Γκάγκα, κατά την επίσκεψή της στο νησί την περασμένη Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2022.

Στα σκαλιά του νοσοκομείου την… πέτυχε η εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου (ΣΕΣΝΟΧ) για να της επιδώσει  το ψήφισμα του σωματείου, όταν έλαβε την παραπάνω καθόλου τιμητική έκφραση για την υπουργό. Και παρά το γεγονός ότι ήταν προγραμματισμένη συνάντησή της με εκπροσώπους  του Δ.Σ. του ΣΕΣΝΟΧ και του ΕΚΑΒ Χίου, αυτή ουδέποτε έγινε.

Οι δε λόγοι είναι προφανείς, καθότι – όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΣΕΣΝΟΧ – επειδή γνωρίζει ότι από την προηγούμενη επίσκεψη του υπουργού Υγείας κ. Θάνου Πλεύρη τίποτα δεν έχει αλλάξει και η κατάσταση στο νοσοκομείο παραμένει το ίδιο τραγική.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση – καταγγελία του ΣΕΣΝΟΧ, σήμερα Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022, έχει ως εξής:

«Τα είπαμε την προηγούμενη φορά», αυτή ήταν η καθόλα απαξιωτική και περιφρονητική απάντηση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας της κυβέρνησης της Ν.Δ., στην εκπρόσωπο του σωματείου μας και μάλιστα στα σκαλιά του νοσοκομείου, στην προσπάθειά της συναδέλφου μας να της επιδώσει ψήφισμα του Δ.Σ., παρότι μάλιστα ήταν προγραμματισμένο να συναντηθεί με εκπροσώπους  του Δ.Σ. του ΣΕΣΝΟΧ και του ΕΚΑΒ Χίου, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Προφανώς η κα υπουργός γνωρίζει ότι από την προηγούμενη φορά που επισκέφθηκε το νοσοκομείου της Χίου, πολύ περισσότερο από την τελευταία επίσκεψη του ίδιου του υπουργού Υγείας, τίποτα δεν έχει αλλάξει και η κατάσταση στο νοσοκομείο παραμένει τραγική,  παρά τις κυβερνητικές «δεσμεύσεις». Γι’ αυτό και ήρθε και έφυγε σαν το κλέφτη, ρίχνοντας «μαύρο» και στα τοπικά ΜΜΕ, φοβούμενη τις κοινωνικές αντιδράσεις των συνδικαλιστικών φορέων και πολιτών.

Οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό παραμένουν τεράστιες. Η χορήγηση επαρκούς καλοκαιρινής άδειας συνεχίζει να μοιάζει όνειρο θερινής νυκτός. Οι λίστες αναμονής για ένα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν ως και το τέλος του χρόνου, ενώ  το ακτινοδιαγνωστικό εργαστήριο βρίσκεται σε κατάσταση «αποσύνθεσης». 

Οι ασθενείς με Covid συνεχίζουν – δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας- να  νοσηλεύονται σε κοντέινερ και οι ελάχιστοι συνάδελφοί μας, προσπαθούν με το φιλότιμό τους να τους προσφέρουν την καλύτερη δυνατή νοσηλεία σε άθλιες συνθήκες.

Τα πράγματα είναι τα ίδια και χειρότερα με το ΕΚΑΒ, όταν μάλιστα ο κ. Πλεύρης υποσχόταν ότι μέχρι τέλος Ιουνίου το πρόβλημα θα έχει λυθεί.

Οι εργολάβοι βάζουν σιγά- σιγά πόδι σε μια σειρά βασικούς τομείς της λειτουργίας του νοσοκομείου.

Επομένως η επίσκεψη αυτή, που ανακοινώθηκε τελευταία στιγμή, γίνεται και πάλι με επικοινωνιακούς όρους, σε προεκλογικό κλίμα, αφού ουσιαστικά και το ίδιο το τμήμα χημειοθεραπείας που ήρθε να εγκαινιάσει, θα λειτουργήσει χωρίς ογκολόγο και με ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τη σημερινή κυβέρνηση και όσες κυβερνήσεις κινούνται στις ράγες της εμπορευματοποίησης της υγείας, απαξιώνοντας διαρκώς τα δημόσια νοσοκομεία. Μόνο ο δικός μας αγώνας μπορεί να επιβάλει λύσεις στα καθημερινά μας προβλήματα αλλά και για ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας για όλους.