Τα «μασάει» το υπουργείο Εσωτερικών για τα τηγανέλαια της Λαγκάδας

Μη απάντηση για την μονάδα καύσης τηγανέλαιων για παραγωγή ενέργειας στην περιοχή της Λαγκάδας Χίου έλαβε από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Αλέξη Χαρίτση ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, που είχε φέρει το θέμα στην Βουλή.

Στην απάντηση που έλαβε ο βουλευτής την Παρασκευή 5 Απριλίου 2019, ο κ. Χαρίτσης δηλώνει ότι αναμένεται απάντηση από την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, οπότε και θα την γνωστοποιήσει με νεώτερο έγγραφό του, διαβιβάζει απαντητικό έγγραφο της αρμόδιας διεύθυνσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, που ενέκρινε την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της μονάδας και παραπέμπει στο υπουργείο Περιβάλλοντος για τα περαιτέρω επί των θεμάτων αρμοδιότητάς του.

Σε ανακοίνωσή του ο κ. Μιχαηλίδης επισημαίνει – όσον αφορά την Αποκεντρωμένη – ότι «δεν απαντάται ουσιαστικά γιατί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν παρέπεμψε τον φάκελο της επένδυσης στο περιφερειακό συμβούλιο περιβαλλοντικής αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) από τη στιγμή που υπήρχε η έγγραφη αρνητική γνωμοδότηση δύο οργάνων της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου».

Επ΄ αυτού, δηλαδή την μη αποστολή του θέματος στο ΠΕΣΠΑ, η Αποκεντρωμένη στο έγγραφό της αναφέρει ότι «δεν κρίθηκε ότι χρήζει ο φάκελος ΜΠΕ να διαβιβαστεί στο ΠΕΣΠΑ, διότι με την ατεκμηρίωτη επιστημονικά αρνητική γνωμοδότηση της επιτροπής χωροταξίας, περιβάλλοντος και υποδομών Β. Αιγαίου δεν προέκυψαν αντιφατικά δεδομένα που χρήζουν ιδιαίτερης τεκμηρίωσης από το ΠΕΣΠΑ, που όλα τα μέλη του είναι υπηρεσιακοί παράγοντες, σύμφωνα με την παράγραφο 4β του άρθρου 4 και του άρθρου 13».

Επιπλέον, πέραν από τις ευθύνες της Αποκεντρωμένης, ο κ. Μιχαηλίδης τονίζει ότι «αναδεικνύονται ανάγλυφα οι σοβαρές πολιτικές ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης (δήμου και συμβουλίου τοπικής κοινότητας Λαγκάδας) σχετικά με τη διαδικασία της διαβούλευσης που προβλέπει ο νόμος και, κυρίως, την ανάγκη έγκαιρης ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας. Είναι σαφώς προβληματική η μη σύγκληση της επιτροπής ποιότητας ζωής του δήμου, όπως και η αποδεδειγμένα αποτυχημένη συνεννόηση μεταξύ δήμου – τοπικού συμβουλίου Λαγκάδας, σχετικά με την εκκίνηση της διαδικασίας ενημέρωσης και διαβούλευσης».

Στους δρόμους της Χίου οι Λαγκαδούσοι

Συγκέντρωση στη πλατεία Βουνακίου και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Χίου πραγματοποίησαν δεκάδες κάτοικοι της Λαγκάδας, το πρωί της Παρασκευής 5 Απριλίου 2019.

Στόχος της κινητοποίησής τους ήταν να ενημερωθούν οι πολίτες για την επιχειρούμενη εγκατάσταση και λειτουργία στη περιοχή τους μονάδας καύσης τηγανέλαιων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Μοίρασαν σημειώματα για το θέμα και τα αιτήματά τους και διέσχισαν την οδό Ελευθερίου Βενιζέλου και εν συνεχεία την Απλωταριά με συνθήματα, όπως «ούτε στην Λαγκάδα, ούτε πουθενά, αυτά τα τηγανέλαια θα μείνουν στα χαρτιά», «ανάπτυξη δεν είναι τα λάδια στο βουνό, να κονομάει ένα να κλαίνε εκατό» κ.ά.

Οι συγκεντρωμένοι επέστρεψαν στην πλατεία Βουνακίου δηλώνοντας την πρόθεση και απόφασή τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και τον αγώνα τους έως ότου ακυρωθεί η εγκατάσταση της μονάδας.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια