Τα μιλήσανε, τα συμφωνήσανε, ακάθεκτος ο Μηταράκης για την νέα δομή στην Λέσβο

Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι του μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με την Κομισιόν για την νέα δομή προσφύγων και μεταναστών στην Λέσβο, ο κ. Νότης Μηταράκης έσπευσε να βγάλει στον «αέρα» την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την μίσθωση γεωτεμαχίων, όπου θα αναπτυχθεί η νέα δομή.

Η πρόσκληση αναρτήθηκε στην Διαύγεια σήμερα Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020 και αφορά την μίσθωση γεωτεμαχίων μεταξύ των περιοχών Πλάτη, Κτήμα Θεοδοσιάδου και Αγριομέλισσα του δήμου Μυτιλήνης.

Στο πουθενά και σε δασική έκταση η νέα δομή

Η περιοχή στην οποία αναζητεί γεωτεμάχια ο κ. Μηταράκης για την δημιουργία της νέας δομής προσφύγων και μεταναστών είναι κυριολεκτικά στο πουθενά σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από την πόλη της Μυτιλήνης.

Επιπλέον, η υπόψη περιοχή είναι χαρακτηρισμένη δασική σε ποσοστό περίπου 80%, με όλες τις δυσκολίες που ανακύπτουν εξ αυτού του λόγου για την ανάπτυξη της δομής.

Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες και κάτοχοι γεωτεμαχίων στις υπόψη περιοχές καλούνται να καταθέσουν σε προθεσμία 20 ημέρων από την δημοσίευση της πρόσκλησης υπεύθυνη δήλωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία θα εξετασθεί από την τεχνική υπηρεσία του υπουργείου αν πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις για να γίνει αποδεκτή και να ενταχθεί στην συνολική έκταση ανάπτυξης της νέας δομής.

Η διάρκεια της μίσθωσης των γεωτεμαχίων θα αρχίζει από την υπογραφή της σύμβασης μισθώσεως και θα λήγει στις  31.12.2025. Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου διατηρεί το δικαίωμα προαιρέσεως να παραταθεί εγγράφως η μίσθωση για πέντε επιπλέον έτη, με το ίδιο μίσθωμα και τους ίδιους όρους.

Στην πρόσκληση δεν αναφέρεται το ποσό του μισθώματος, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι το ίδιο με εκείνο άλλων περιοχών σε νησιά του Αιγαίου, όπου αναπτύσσονται ανάλογες δομές προσφύγων και μεταναστών, δηλαδή 180 ευρώ ανά στρέμμα τον μήνα, για όλη την διάρκεια των μισθώσεων.

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος

lesvos_kit