Τα «μπορεί» και «θέλει» της Χίου για την κρουαζιέρα από το 2021 και μετά

Θέλει η Χίος τον τουρισμό κρουαζιέρας;   Μπορεί να υποδεχθεί και να αναπτύξει αυτή την μορφή του τουρισμού; Έχει το προϊόν και τις υποδομές; Στα κρίσιμα αυτά ερωτήματα θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις η έκθεση που θα παρουσιασθεί την προσεχή Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2018, στο Επιμελητήριο Χίου από επαγγελματίες, που διερεύνησαν το υπόψη θέμα για λογαριασμό του Επιμελητηρίου και του δήμου Χίου.

Είναι προφανές ότι η έκθεση, που εκπονήθηκε από την εξειδικευμένη εταιρεία συμβούλων CTM, η οποία μελέτησε από τον περασμένο Μάιο όλα τα δεδομένα του νησιού, από τον τομέα των αναγκαίων υποδομών έως τις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει το νησί στους επισκέπτες κρουαζιέρας, δεν θα δώσει λύση και πολύ περισσότερο δεν θα φέρει κρουαζιερόπλοια στο νησί.

Θα κάνει μια προσέγγιση στην κατεύθυνση μάλλον των δυνατοτήτων και των αδυναμιών, αλλά το κρίσιμο θέμα που πρέπει να απαντηθεί από την κοινωνία είναι τι θέλει η Χίος, η οποία μάλλον μπορεί, δηλαδή πολύ απλά έχει προϊόν να πουλήσει, αλλά πρέπει και να θέλει. Κι αυτό πρέπει να το αποφασίσει άμεσα, προκειμένου να ενταχθεί το νησί στον αναμενόμενο νέο κύκλο ανάπτυξης της κρουαζιέρας στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου, με κέντρο και κύρια αναφορά την Τουρκία.

Υπό αυτές τις συνθήκες τα αποτελέσματα και πάλι δεν μπορούν να είναι άμεσα, καθότι οι εταιρείες κρουαζιέρας προγραμματίζουν τουλάχιστον δύο χρόνια πριν, οπότε αν και εφόσον τα όποια καλά αποτελέσματα της προσπάθειας που πρέπει να ξεκινήσει άμεσα θα φανούν από το 2021 και μετά.