Τα οφέλη των μέτρων Τσίπρα για Ψαρά, Οινούσσες και μαστιχοπαραγωγούς

Επωφελή ειδικότερα για τους κατοίκους των Ψαρών και των Οινουσσών, καθώς και για τους μαστιχοπαραγωγούς, είναι τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, την Τρίτη 7 Μαΐου 2019, αναφέρει σε ανακοίνωσή του βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Εκτός των μέτρων από τα οποία θα ωφεληθούν όλοι οι πολίτες (13η σύνταξη, μείωση ΦΠΑ τροφίμων, μείωση ΦΠΑ στους λογαριασμούς ΔΕΗ, κ.ά.), υπάρχουν και ελαφρύνσεις που έχουν ιδιαίτερη εφαρμογή σε περιοχές όπως ο νομός Χίου.

Συγκεκριμένα:

– Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από φέτος αποτελεί, εκτός των άλλων, μέσο στήριξης της   τουριστικής οικονομίας και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς της.

– Επανέρχεται από του χρόνου η μείωση του φόρου εισοδήματος για τους κατοίκους νησιών ως 3.100 κατοίκους, ενώ θεσπίζεται και μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους κατοίκους νησιών ως 1.000 κατοίκους. Πρόκειται για στοχευμένες παρεμβάσεις από τις οποίες θα ωφεληθούν οι κάτοικοι των Ψαρών και των Οινουσσών.

– Από του χρόνου, μειώνεται ο φόρος για όλους του συνεταιρισμούς στο 10% και επιπλέον παρέχεται έκπτωση 10% στον φόρο εισοδήματος που αναλογεί σε κάθε συνεταιρισμένο αγρότη. Πρόκειται για μέτρα τα οποία ικανοποιούν το πάγιο αίτημα της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου για φορολογική ελάφρυνση και τα οποία θα ωφελήσουν τον κάθε μαστιχοπαραγωγό ξεχωριστά αλλά και την ΕΜΧ συνολικά.