Τα περί δάσωσης με μαστιχόδεντρα έγιναν καπνός, καταγγέλλει ο Μιχαηλίδης

Την εξαπάτηση και περιφρόνηση από την κυβέρνηση εκατοντάδων αγροτών σε όλη τη χώρα, μεταξύ δε τούτων και των μαστιχοπαραγωγών στη Χίο, καταγγέλλει ο βουλευτής Χίου του και αναπληρωτής τομεάρχης νησιωτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Η υπόθεση αφορά την υλοποίηση του μέτρου της δάσωσης, με στόχο την ενίσχυση των δασικών πόρων, ουσιαστικά την φύτευση διαφόρων ειδών δένδρων συμπεριλαμβανομένων των μαστιχόδεντρων, συνδυάζοντας την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος με οικολογικούς στόχους. Η δε ελάχιστη απαιτούμενη έκταση είχε μειωθεί από τα 5 στα 2 στρέμματα ειδικά για τα νησιά του Βόρειου και Νότιου Αιγαίου.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του ο κ. Μιχαηλίδης επισημαίνει τα εξής:

«Ωμή περιφρόνηση της νησιωτικότητας, εξαπάτηση εκατοντάδων παραγωγών ανά τη χώρα και απίστευτη διαχειριστική ανεπάρκεια προκύπτουν από την απάντηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφορικά με το μέτρο της «δάσωσης» (υπομέτρο 8.1) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).

Η ερώτηση είχε κατατεθεί με πρωτοβουλία του βουλευτή Χίου Ανδρέα Μιχαηλίδη στις 7 Φεβρουαρίου 2020 προς τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και είχε συνυπογραφεί από 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο συγκεκριμένα, το υπομέτρο της δάσωσης, προϋπολογισμού σχεδόν 120 εκατομμυρίων, επιδιώκει την ενίσχυση των δασικών πόρων, ουσιαστικά τη φύτευση διαφόρων ειδών δένδρων συμπεριλαμβανομένων των μαστιχόδεντρων, συνδυάζοντας την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος με οικολογικούς στόχους. Όσον αφορά τα νησιά, μετά από πρόταση των μαστιχοπαραγωγών και εισήγηση του   κ. Μιχαηλίδη, η ελάχιστη απαιτούμενη έκταση είχε μειωθεί από τα 5 στα 2 στρέμματα ειδικά για τα νησιά του Βόρειου και Νότιου Αιγαίου. Η εισήγηση αυτή είχε ενταχθεί στην 1η τροποποίηση του ΠΑΑ το 2017 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αποτελούσε μία από τις αρκετές ευνοϊκές αλλαγές που προβλέφθηκαν τότε στη βάση της αρχής της νησιωτικότητας και της στήριξης των νησιωτών παραγωγών.

Σχεδόν δέκα μήνες μετά την κατάθεση της ερώτησης, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενημερώνει τους ερωτώντες βουλευτές ότι το υπομέτρο της δάσωσης, όπως και τα περισσότερα υπομέτρα του πυλώνα 8 του ΠΑΑ, δεν θα υλοποιηθούν! Ειδικότερα, αφού «καρφώνει» το συναρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος για μεγάλες καθυστερήσεις και επικαλείται την εξάντληση της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, ενημερώνει ουσιαστικά ότι τα ποσά που προορίζονταν για τα «δασικά» υπομέτρα του ΠΑΑ θα δοθούν για την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών που επλήγησαν από την πανδημία.

Πρόκειται για μια δικαιολογία όχι απλά αβάσιμη, αφού η προφανώς αναγκαία έκτακτη στήριξη διαφόρων αγροτικών κλάδων δεν χρειάζεται να γίνει εις βάρος άλλων, αλλά και πολιτικά απαράδεκτη, καθώς επιδιώκει να τροφοδοτήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό.

Το συναρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο δεν έχει μπει καν στον κόπο να απαντήσει στην ερώτηση, οφείλει επίσης να δώσει εξηγήσεις, πόσο μάλλον όταν υπηρεσιακά σημειώματα που είδαν το φως της δημοσιότητας μόλις πριν λίγους μήνες ανέφεραν ότι «είμαστε στο τελικό στάδιο επεξεργασίας τού σχεδίου υπουργικής απόφασης του υπομέτρου 8.1».

Σε κάθε περίπτωση, η εν κρυπτώ κατάργηση των δασικών υπομέτρων πρέπει να αναθεωρηθεί άμεσα από τα δύο υπουργεία».

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια