Τάρτα με άγρια σπαράγγια

Το σπαράγγι για πολλού θεωρείτε ο αριστοκράτης των λαχανικών. Η τιμή του άλλωστε στην αγορά δεν επιτρέπει τη συχνή κατανάλωση του. Υπάρχει όμως και η άγρια εκδοχή του η οποία τελεί εν αφθονία αυτή την περίοδο στους αγρούς του νησιού μας.

Για να απολαύσετε την πλούσια γεύση του άγριου σπαραγγιού, δεν έχετε παρά να οργανώσετε μια εξόρμηση στους αγρούς. Αν πάτε και νότια μπορείτε για λίγες μέρες ακόμη να το συνδυάσετε και με τις κατακόκκινες λαλάδες.

Υλικά

  • 1 μπουκετάκι τρυφερά βλαστάρια άγριων σπαραγγιών
  • 4-5 φέτες prosciutto ή ελληνικό “ακροκώλιον”
  • 150 γρ. ώριμη γραβιέρα Νάξου τριμμένη

Για τη ζύμη της τάρτας:

  • 2 φλυτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2/3 φλυτζ. βούτυρο
  • 1 αυγό
  • 1κ.γ. (κοφτό) αλάτι
  • 1κ.γ. (κοφτό) baking powder
  • ½ φλυτζ. κρύο νερό

και για την αραιή μπεσαμέλ:

  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 3 κ.σ. αλεύρι
  • 2 φλυτζ. γάλα
  • 1 κρόκο αυγού
  • 1κ.γ. (κοφτό) αλάτι
  • πιπέρι και μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένα

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε λίγο το βούτυρο και το βάζουμε σε βαθύ μεταλλικό μπολ μαζί με όλα τα υλικά της ζύμης εκτός από μισό φλιτζάνι αλεύρι. Ανακατεύουμε γρήγορα με ξύλινη κουτάλα. Όταν έχουμε ένα μίγμα αρκετά συμπαγές, το ζυμώνουμε λίγο ακόμα με τα χέρια, προσθέτοντας λίγο-λίγο το υπόλοιπο αλεύρι ή και λίγο επιπλέον αλεύρι αν χρειάζεται. Καλύπτουμε με μεμβράνη κουζίνας και αφήνουμε τη ζύμη για 20′ στο ψυγείο. Την απλώνουμε με χοντρό πλάστη να γίνει σαν ένα χοντρό φύλλο και τη στρώνουμε σε βουτυρωμένη ταρτιέρα.

Εν τω μεταξύ κόβουμε τα τρυφερά μέρη από τα σπαράγγια μας σε κομμάτια 5 εκ. και τα βράζουμε για 2-3 λεπτά. Χωρίζουμε το προσούτο σε λωρίδες και το απλώνουμε πάνω στην τάρτα. Από πάνω ρίχνουμε τα σπαράγγια και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.

Φτιάχνουμε μια αραιή μπεσαμέλ και την απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω από τα υπόλοιπα υλικά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στο μεσαίο επίπεδο, στους 180°C, για μισή ώρα. Μετά κατεβάζουμε στο πιο χαμηλό επίπεδο του φούρνου και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10-15 λεπτά.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια