ΤΕΕ: Να ελεγχθούν όλες οι μπασκέτες

Την κατάρτιση «ηλεκτρονικού μητρώου των δημοσίων έργων», επαναφέρει με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στη Δασκαλόπετρα, που οδήγησε στο θάνατο του 19χρονου,  το ΤΕΕ.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας,  αφού εκφράζει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του αδικοχαμένου 19χρονου,  σημειώνει ότι αν υπήρχε «ηλεκτρονικό μητρώο των δημοσίων έργων», θα ήταν εύκολο να ξετυλιχτεί το κουβάρι των ευθυνών. «Σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται στην πρόταση, κάθε στάδιο από την μελέτη έως την κατασκευή του έργου θα είναι πλήρως τεκμηριωμένο, με φωτογραφίες, σχόλια και λοιπές πληροφορίες οι οποίες θα αποτελούν ουσιαστικά την «ταυτότητα» του έργου και θα ενημερώνεται συνεχώς. Με τη λειτουργία αυτή ατυχήματα σαν το πρόσφατο θα μειωθούν σημαντικά. Κάθε τεχνική υπηρεσία θα είναι σε θέση να γνωρίζει τα «τρωτά» σημεία κάθε έργου και θα προλαμβάνει τις εξελίξεις» αναφέρει το ΤΕΕ.

Στην ίδια ανακοίνωση οι μηχανικοί συγκεκριμενοποιούν την άποψη τους για το έργο της τοποθέτησης της δολοφονικής μπασκέτας, ζητώντας παράλληλα να εξεταστούν και όλες οι άλλες μπασκέτες που τοποθετήθηκαν την ίδια χρονική περίοδο, αναφέροντας: «Στην περίπτωση του δυστυχήματος τα «τρωτά» σημεία βρίσκονται θαμμένα στο έδαφος. Πολλώ δε περισσότερο, το ορατό τμήμα της βάσης στήριξης ομοιάζει με μία τυπική βάση θεμελιωμένη ορθά και χωρίς ίχνος διάβρωσης. Αν υπήρχε στο φάκελο του έργου η ιδιομορφία του τρόπου «αγκύρωσης» της βάσης, τότε ίσως να λαμβάνονταν τα κατάλληλα μέτρα και να μην υπήρχε η δυστυχής αυτή κατάληξη. Θα ήταν χρήσιμο να διερευνηθεί αν την ίδια περίοδο κατασκευάστηκαν με τον ίδιο τρόπο αντίστοιχα έργα και να ελεγχθούν».

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια