«Τείχος» στις σπατάλες Κάρμαντζη για φιγούρες και ρουσφέτια

Το στραπάτσο της δημοτικής αρχής Κάρμαντζη, με την υιοθέτηση από το δημοτικό συμβούλιο Χίου, την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020, της κοινής πρότασης των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης για γενναία μείωση των ανταποδοτικών τελών, επισφραγίζει η κοινή ανακοίνωσή τους, την Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2020.

Στην ανακοίνωση, που υπογράφουν οι δημοτικές παρατάξεις Συμμαχία Αξιών, Πρωτοβουλία για τη Χίο, Χίος Μπροστά και Δίκτυο ΠολιτώνΧιακή Συμπολιτεία ψήφισε την πρόταση και εξέδωσε ξεχωριστή ανακοίνωση, ενώ η Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισε την δική της αλλά κι αυτή αντίθετη της δημοτικής αρχής πρόταση) επισημαίνονται τα εξής:

«Τείχος στην αλόγιστη σπατάλη των χρημάτων που μαζεύει ο δήμος από τους δημότες μέσω των ανταποδοτικών όρθωσαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Με τεκμηριωμένες προτάσεις και συστηματική δουλειά, εξασφάλισαν την επάρκεια και βελτίωση στη λειτουργία της υπηρεσίας, τη δίκαιη κατανομή μεταξύ των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, αποφεύγοντας τη δημιουργία υπερπλεονασμάτων. Σε μια περίοδο που για να ανταποκριθούμε στις πρωτόγνωρες οικονομικές προκλήσεις του σήμερα και του αύριο απαιτείται σύνεση, η δημοτική αρχή του κ. Κάρμαντζη επιχείρησε να συνεχίσει για δεύτερη χρονιά, τη σπάταλη διαχείριση πόρων “σαν να μην υπάρχει αύριο”, βαρύνοντας την τσέπη των δημοτών πολύ περισσότερο από όσο είναι απαραίτητο.

Η πολύ μεγάλη αύξηση των τετραγωνικών μέτρων που έχουν δηλωθεί φέτος, αυξάνει τα τετραγωνικά μέτρα και οι δημότες θα κληθούν να πληρώσουν ανταποδοτικά τέλη για μεγαλύτερες επιφάνειες. Έτσι, θα συσσωρευθεί ένα πολύ μεγάλο πλεόνασμα, μέσα στο 2021, γεγονός που από μόνο του είναι πρόκληση στη συνετή διαχείριση, χωρίς να σκορπιστεί σε δαπάνες φιγούρας ή ρουσφετολογική διαχείριση.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης που στήριξαν την τεκμηριωμένη εναλλακτική πρότασή τους, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στα χρήματα του Χιώτη δημότη:

– Εξορθολόγησαν τα έξοδα καθαριότητας και φωτισμού.

– Περιέκοψαν αχρείαστες δαπάνες, που συνήθως κατέληγαν σε απευθείας αναθέσεις.

– Εξασφάλισαν την απρόσκοπτη λειτουργία και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

– Μείωσαν σε μεγάλο βαθμό το βάρος των ανταποδοτικών που θα σηκώσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις του νησιού.

– Μείωσαν τον αριθμό των διαφορετικών συντελεστών για τις δημοτικές ενότητες.

– Διασφάλισαν τη βελτίωση της θέσης των ευπαθών ομάδων, με προσθήκη – για πρώτη φορά – των τρίτεκνων και των μονογονεϊκών οικογενειών στους απαλλασσόμενους για τα χαμηλά εισοδήματα.

– Προέταξαν την απαλλαγή των αγροτικών αποθηκών από την καταβολή ανταποδοτικών, καθώς και των κελιών ιερών ναών, των κτιρίων και αιθουσών των πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων.

– Διατήρησαν τις απαλλαγές και εκπτώσεις για ΑΜΕΑ, πολύτεκνους και νέους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η υπεύθυνη στάση και η σθεναρή θεσμική θέση των αντιπολιτεύσεων στο περίπλοκο αυτό θέμα, δίνει μια ευκαιρία στη δημοτική αρχή να αντιληφθεί τα σημεία των καιρών και τη διαφάνεια που απαιτεί ο Χιώτης στην διαχείριση του δημοτικού χρήματος, να σταματήσει την διαχείριση των ζητημάτων με την λογική των πελατειακών σχέσεων, της ευνοιοκρατίας και των αλόγιστων απευθείας αναθέσεων σε ημετέρους αλλά και να αξιοποιήσει την γόνιμη συνεργασία προς όφελος του Χιώτη και της Χιώτισσας».

Η πρόταση που υποστήριξε και ψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση

Συζητήθηκε και ολοκληρώθηκε προχθές στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με τα ανταποδοτικά τέλη που θα ισχύσουν το 2021 στον δήμο μας.

Υποβλήθηκε μια πρόταση εκ μέρους της δημοτικής αρχής, με τις ελάχιστες  ελαφρύνσεις όσον αφορά τα τέλη, με τις οποίες προσπαθεί να διασκεδάσει την  δύσκολη πραγματικότητα που έχουμε μπροστά μας, μετά την 10ετή  κρίση, μέσα σε μια πανδημία που έχει σαρώσει τη χώρα, με μια ύφεση πρωτοφανή που φέρνει στα όρια φτώχειας νοικοκυριά, αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση πιστεύουμε καταρχήν ότι η μείωση των ανταποδοτικών τελών είναι κυρίως απόφαση πολιτική και όχι τεχνοκρατική.  

Σε κάθε περίπτωση στις σημερινές συνθήκες, ότι η προτεινόμενη μείωση της δημοτικής αρχής των περίπου 10% για κατοικίες και 20% για επαγγελματική χρήση είναι πολύ μικρή.

Από την εισήγηση της υπηρεσίας δηλώνεται ότι μόνο από τις χειρόγραφες δηλώσεις των συμπολιτών μας που είναι 2.655 θα προστεθεί ένας σημαντικός αριθμός τ.μ. Επιπλέον δε, έχουν καταχωρηθεί ηλεκτρονικά 32.788 δηλώσεις (για ηλεκτροδοτούμενα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα) που θα επεξεργαστούν.

Μπορεί κανείς να φανταστεί τι αύξηση σε τ.μ. θα υπάρξει και σε τι ποσά θα ανέλθει η είσπραξη των τελών, καθώς θα είναι αναδρομική από 1/1/2020.

Επίσης, σύμφωνα με την εισήγηση έχουν αποδοθεί στον δήμο Χίου 180.000 ευρώ μόνο το τελευταίο διάστημα λόγω του προσφυγικού για τέλη.

Σε πρόσφατη δήλωση δε του υπουργού Εσωτερικών ανακοινώθηκε ότι θα δοθούν σε δήμους και περιφέρειες εν όψει πανδημίας συνολικά 60.000.000 ευρώ, για να καλύψουν την απώλεια εσόδων σε τέλη από τα καταστήματα που κλείνουν.

Επιπροσθέτως, από το πρόγραμμα «Φιλόδημος», προβλέπεται η χρηματοδότηση για αγορά απορριμματοφόρων και μηχανημάτων έργου.

Η πρόταση της συμπολίτευσης ήταν άτολμη, έκρυβε οικονομικά στοιχεία και επί της ουσίας ήταν για το θεαθήναι.

Η πρόταση των αντιπολιτεύσεων ήταν σε θετική κατεύθυνση, πλην – όμως – αντιμετώπιζε με τον ίδιο τρόπο και τους ίδιους συντελεστές τους επιχειρηματικούς ομίλους των αλυσίδων σουπερμάρκετ, των τραπεζών, βίλες κ.λπ., όπως τα μικρομάγαζα, μικρές επιχειρήσεις και κατοικίες και δεν εξαντλούσε τα περιθώρια για περαιτέρω μειώσεις.

Γι΄ αυτούς τους λόγους καταθέσαμε ξεχωριστά την πρότασή μας, την οποία και ψηφίσαμε ως Λαϊκή Συσπείρωση και σας παραθέτουμε παρακάτω.

Αυτή την πρόταση καταθέσαμε και στην υπηρεσία, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, η οποία όμως μας την επέστρεψε διότι όπως αναφέρει «…η ως άνω αίτηση δεν περιέχει οικονομικά στοιχεία εξόδων και δεν μπορεί να ελεγχθεί….», χωρίς να εξετάσει την ουσία.

Προτείναμε:

  • Μειώσεις στα ανταποδοτικά τέλη στη βάση του συντελεστή 1,37 ευρώ/τ.μ. το μέγιστο, δηλαδή περίπου 25% για την πόλη της Χίου, εκτός της Δ.Ε. Αμανής και τις Τ.Κ. Αμάδων, Βικίου, Καμπιών, Σπαρτούντας.
  • Ανάλογες αντίστοιχες μειώσεις στις περιοχές της Αμανής και τις Τ.Κ. Αμάδων, Βικίου, Καμπιών, Σπαρτούντας (περίπου 0,80 ευρώ/τ.μ. τουλάχιστον).
  • Καθιέρωση συντελεστή για τις μεγάλες επαγγελματικές στέγες και κατοικίες (από 500 τ.μ. και άνω) με τιμή 4,5 ευρώ/ τ.μ. Αυξήσεις σε επιχειρήσεις, τράπεζες, ΔΕΚΟ, αλυσίδες σουπερμάρκετ, βίλες κ.λπ.
  • Μείωση των ανταποδοτικών τελών της μικρομεσαίας επαγγελματικής στέγης, μικρομάγαζα με μικρό κύκλο εργασιών κατά 30% με βάση τη φορολογική δήλωση, θέση περιοχή και συνεκτίμηση με ενοίκιο.
  • Προτείναμε το ποσό των 12.000 ευρώ/άτομο με ανάλογη αντιστοιχία για έγγαμους και οικογένειες με παιδιά, για ελαφρύνσεις απόρων οικογενειών, αντί των 5.000 ευρώ/άτομο που υπολογίζεται σήμερα.

Μέτρα ανακούφισης για τις κοινωνικές ομάδες:

  • Άπορες οικογένειες, πλήρης απαλλαγή.
  • Άτομα με αναπηρία άνω του 67%, με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 12.000 ευρώ με ανάλογη αντιστοιχία ποσών για κάθε παιδί, πλήρης απαλλαγή.
  • Άτομα με αναπηρία άνω του 67%, με οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ μείωση 50%, με ανάλογη αντιστοιχία ποσών για κάθε παιδί.
  • Πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 20.000 ευρώ, πλήρης απαλλαγή και από 20.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ, υπολογίζοντας 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, μείωση 50%. Συμφωνούμε για ανάλογες ελαφρύνσεις μονογονεϊκών οικογενειών.

Κλείνοντας θέλουμε να δηλώσουμε ότι:

Προοπτικός στόχος της ΛΑΣ  είναι η πλήρης κατάργηση των ανταποδοτικών τελών, αφού αποτελούν διπλή και άδικη φορολογία, που πρέπει να καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του κράτους. Η πάλη που δίνουμε για μείωση των τελών αποτελεί μέρος της συνολικότερης προσπάθειας, για την ανακούφιση των εργαζομένων, από την αντιλαϊκές οικονομικές πολιτικές των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα που επεκτείνονται και στους δήμους. 

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια