Τελικά πάει έως 5 χρόνια η μίσθωση 216 στρεμμάτων για την δομή στο Καρά Τεπέ

Όταν γράφαμε πριν δύο εβδομάδες ότι αρχίζει να αποκτά χαρακτηριστικά μονιμότητας ο προσωρινός καταυλισμός του Καρά Τεπέ στην Μυτιλήνη, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις Μηταράκη ότι επίκειται άμεση έναρξη εργασιών για την δημιουργία κλειστής δομής σε άλλο σημείο της Λέσβου, κάποιοι (ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε)… ξύνισαν.

Σήμερα, αποκαλύπτεται ότι ενώ η αρχική απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αφορούσε την μίσθωση έκτασης περίπου 216 στρεμμάτων στο Καρά Τεπέ για ένα έτος, με δικαίωμα προαίρεσης για άλλο ένα, δηλαδή έως το τέλος του 2022 το αργότερο, τώρα η σύμβαση μίσθωσης αναφέρει ότι το δικαίωμα του υπουργείου μπορεί να φτάσει έως το τέλος του 2025!

Συγκεκριμένα, υπεγράφη την 31η Δεκεμβρίου 2020 και αναρτήθηκε στην Διαύγεια σήμερα Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021 η σύμβαση μίσθωσης μεταξύ του υπουργείου και των οκτώ συνιδιοκτητών της έκτασης, με μηνιαίο μίσθωμα 180 ευρώ το στρέμμα ή 38.839,81 ευρώ συνολικά. Δηλαδή, για ένα έτος το υπουργείο θα διαθέσει για την μίσθωση της έκτασης το ποσό 466.077, 72 ευρώ

Η σύμβαση ισχύει από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Δεκεμβρίου 202, ενώ το υπουργείο διατηρεί το δικαίωμα μονομερούς παράτασης της μίσθωσης, για 12 επιπλέον μήνες με το ίδιο μίσθωμα και τους ίδιους λοιπούς όρους. Με την ίδια δε διαδικασία μπορεί η μίσθωση να παραταθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Και… θρίλερ με τους ιδιοκτήτες της γης

Στην αρχική απόφαση (30.12.2020) για την μίσθωση της έκτασης εφέρετο ως συνιδιοκτήτης και ο πρώην δήμαρχος Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός, με ποσοστό ιδιοκτησίας 11,11%. Μάλιστα, οι λοιποί συνιδιοκτήτες συνολικού ποσοστού 88,89% του είχαν απευθύνει εξώδικη διαμαρτυρία – δήλωση – πρόσκληση περί της προθέσεώς τους να νοικιάσουν το ποσοστό τους στο υπουργείο.

Η δε απόφαση του υπουργείου περιελάμβανε στον κατάλογο το όνομά του, με το συγκεκριμένο ποσοστό 11,11% και αναλογούν μηνιαίο μίσθωμα ποσού 4.315,10 ευρώ.

Όμως, από την σύμβαση μίσθωσης (ακολουθεί το έγγραφο) λείπουν τόσο το όνομα του κ. Γαληνού, όσο και το ποσοστό 11,11% της φερόμενης ως ιδιοκτησίας του.

Σε επικοινωνία μας ο πρώην δήμαρχος Λέσβου διευκρινίζει ότι ουδέποτε υπήρξε ιδιοκτήτης της αναφερόμενης έκτασης, φερόμενος στο εξώδικο ως κληρονόμος της και τονίζει ότι οι κληρονόμοι του εν λόγω ποσοστού της υπόψη έκτασης έχουν αποποιηθεί την κληρονομιά, λόγω του δυσβάστακτου φορολογικού βάρους.

Ως εκ τούτου, το αναλογούν μίσθωμα θεωρητικά και λογικά θα καταλήγει προς όφελος του Δημοσίου, αφού δεν εμφανίζεται κάποιος ως ιδιοκτήτης του επίδικου ποσοστού.

Πάντως, το στοιχείο αυτό δείχνει πόσο επιμελημένες είναι οι… δουλειές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η σύμβαση μίσθωσης της έκτασης στο Καρά Τεπέ

karatepe_misthosi

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια