Τέλος στην δυσοσμία του βιολογικού

Τέλος στην δυσοσμία του βιολογικού καθαρισμού, στην περιοχή του αεροδρομίου της Χίου, ευελπιστούν ότι θα δώσουν στη ΔΕΥΑΝΧ με την λειτουργία της απόσμησης με βιοφίλτρο.

Ήδη έχει κατασκευαστεί και έχει τεθεί σε λειτουργία, όπως παρουσιάστηκε το πρωί της Τρίτης 3 Απριλίου 2018, από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΝΧ κ. Παντελή Νεαμονίτη, τον δήμαρχο Χίου κ. Μανώλη Βουρνού, παρουσία του αντιπροέδρου της επιχείρησης κ. Ηλία Φόρου και του διευθυντή κ. Πέτρου Καλογεράκη.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ, «τα οσμαέρια διέρχονται από μια κλίνη που περιέχει αναμεμειγμένο πριονίδι και τύρφη σε αναλογία 2/1 εμποτισμένα με νερό, με αποτέλεσμα να προκαλούνται στη μάζα της χημικές ενώσεις που προκαλούν οσμές μαζί με βακτήρια που αναπτύσσονται και που καταπολεμούν τις οσμές και αφήνουν στην ατμόσφαιρα καθαρό αέρα. Στο βιοφίλτρο οδηγούνται τα οσμαέρια από το κτίριο εισόδου και από τον χώρο συγκέντρωσης λυμάτων.

Πρόκειται για μια πολύ οικονομική και αποτελεσματική μέθοδο σε σχέση με όλες τις άλλες τις οποίες έχει ερευνήσει η ΔΕΥΑΝΧ με πολύ καλή εφαρμογή σε πολλούς βιολογικούς καθαρισμούς ανά την Ελλάδα».

«Χρειαζόταν και ήταν απαραίτητο λόγο της θέσης του βιολογικού καθαρισμού και που έπρεπε να υπάρχει σε κάθε βιολογικό καθαρισμό. Στην Κρήτη σε ένα εργοστάσιο που παρήγαγε ενέργεια από βιοαπόβλητα με τεράστιο πρόβλημα από μυρωδιές, χρησιμοποιούνταν το ίδιο σύστημα με μεγάλη επιτυχία αφού δεν έβγαινε πλέον προς τα έξω η παραμικρή οσμή», δήλωσε ο κ. Βουρνούς.

Στο ελάχιστο κόστος συντήρησης και κατανάλωσης που απαιτεί το νέο σύστημα αναφέρθηκε ο κ. Πέτρος Καλογεράκης: «Το μόνο κόστος και συντήρηση που απαιτεί το νέο σύστημα είναι η συμπλήρωση ανά διαστήματα στο ροκανίδι που απαιτείται. Το είδαμε να δουλεύει σε άλλους βιολογικούς και θεωρούμε ότι θα έχει απόδοση και στον δικό μας αν και είναι από τα πιο μεγάλα συστήματα που έχουν κατασκευαστεί στην Ελλάδα για βιολογικό».

Για την αυτοχρηματοδότηση του έργου μίλησε ο αντιπρόεδρος της επιχείρησης. «Το έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε από τον προϋπολογισμό της ΔΕΥΑΧ, δεν έχει ενταχθεί σε κανένα πρόγραμμα. Αντιμετωπίστηκε ένα πρόβλημα 30 χρόνων από θέληση και γνώση από πόρους του δημότη, οπότε φαίνεται ότι τα λεφτά έχουν πιάσει τόπο», είπε ο κ. Ηλίας Φόρος.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια