Τέσσερις μνηστήρες για την καθαριότητα του νοσοκομείου Χίου – Αύριο ανοίγουν οι οικονομικές προσφορές

Συνωστισμός υποψηφίων φαίνεται να παρατηρείται στον διαγωνισμό για την ανάληψη των υπηρεσιών καθαριότητας του νοσοκομείου Χίου, καθώς τέσσερις εταιρείες του κλάδου κατέθεσαν προσφορές κατά την διαγωνιστική διαδικασία που έληξε προχθές τα μεσάνυχτα, Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022.

Το γεγονός της πληθώρας συμμετοχών είναι κατ΄ αρχήν θετικό, αρκεί να αποδειχθεί στην τελική φάση ότι τούτο θα έχει και ως αποτέλεσμα την επίτευξη ενός ικανοποιητικού οικονομικού αποτελέσματος για το νοσοκομείο Χίου, αν και όπως έχει επισημανθεί και προκύπτει από τα στοιχεία η λύση του ιδιώτη αναδόχου είναι ακριβότερη από εκείνην της απασχόλησης επικουρικού προσωπικού.

Εν ολίγοις, από το αποτέλεσμα θα κριθεί αν η διαγωνιστική διαδικασία, είναι όντως και ανταγωνιστική και συμφέρουσα για το Ελληνικό Δημόσιο, αν και – σημειώνουμε και πάλι – τα οικονομοτεχνικά στοιχεία που το ίδιο το νοσοκομείο Χίου εκπόνησε δείχνουν ότι οικονομικότερη λύση είναι οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ΙΔΟΧ.

Ωστόσο, με το τρυκ του ΦΠΑ, ότι δηλαδή αυτός δεν αποτελεί έξοδο (!), η διοίκηση του νοσοκομείου Χίου με την κυβερνητική εντολή και κατεύθυνση επέλεξε την λύση του ιδιώτη αναδόχου.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός των υπηρεσιών καθαριότητας του νοσοκομείου Χίου για την περίοδο διετίας, όπως προβλέπεται από την διακήρυξη, ανέρχεται – μετά τις συνεχείς προς τα πάνω αναθεωρήσεις – σε 1.942.200 ευρώ, περιλαμβανομένου ΦΠΑ 17%.

Ποιές εταιρείες διεκδικούν το έργο της καθαριότητας του νοσοκομείου Χίου

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στον διαγωνισμό προήλθαν οι εξής εταιρείες:

1. ΓΕΝ-ΚΑ Α.Ε.: Γνωστή εταιρεία και ήδη εγκατεστημένη στο νοσοκομείο Χίου, αρχικά για τις υπηρεσίες των πλυντηρίων, που της άνοιξαν τον δρόμο πρώτα με απευθείας αναθέσεις και μετά με διαγωνισμό που είχε πολλές σκιές και ερωτηματικά και εν συνεχεία – από την 1η Ιανουαρίου 2022 – με διαδοχικές απευθείας αναθέσεις των υπηρεσιών καθαριότητας και μάλιστα μέσα από διαδικασίες αδιαφανείς και εν πολλοίς με πολλά ερωτηματικά σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση κανόνων υγιούς ανταγωνισμού.

2. ΑΝΟΔΙΚΗ SERVICES ΕΠΕ: Γνωστή και αυτή η εταιρεία του κλάδου που είχε δείξει ενδιαφέρον κατά την πρώτη προκήρυξη του διαγωνισμού, τον οποίο – ωστόσο – είχε προσβάλει με προσφυγή στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ), με αποτέλεσμα την ακύρωσή του.

3. IFS IPIROTIKI FACILITY SERVICES Α.Ε.: Μεγάλη εταιρεία του κλάδου, που δραστηριοποιείται σε νοσοκομειακές μονάδες της Βόρειας Ελλάδας, ενώ στη Χίο έχει τις υπηρεσίες καθαριότητας του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ, ως υπεργολάβος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η εταιρεία έκανε την εμφάνισή της και στους διαγωνισμούς του νοσοκομείου Χίου κατά την δεύτερη προκήρυξη του διαγωνισμού καθαριότητας με την κατάθεση προσφυγής στην ΑΕΠΠ για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Η προσφυγή δεν φάνηκε να προχωρά, αφού στο μεταξύ και αυτή η προκήρυξη ακυρώθηκε.

4. 3G FACILITIES – SERVICES Α.Ε.: Η εταιρεία, με έδρα και αυτή την περιοχή Αττικής, κάνει για πρώτη φορά τη εμφάνισή της στα δρώμενα του νοσοκομείου Χίου.

Η αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών του διαγωνισμού θα γίνει αύριο Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022 και ώρα 11:00. Θα ακολουθήσει περίοδος τυχόν προσφυγών, αλλά θεωρείται μάλλον απίθανο, ακόμα κι αν όλα εξελιχθούν ομαλά να έχει αναδειχθεί ανάδοχος και να έχει υπογραφεί η σύμβαση έως τις 14 Ιουλίου 2022, που λήγει η δεύτερη τρίμηνη απευθείας ανάθεση στην εταιρεία ΓΕΝ-ΚΑ. Στην περίπτωση αυτή, προφανώς, θα επιλεγεί η ίδια διαδικασία της απευθείας ανάθεσης έως ότου υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο του διαγωνισμού.