Τεχνικό πρόγραμμα για λακκούβες και ό,τι μείνει για παιδικές χαρές

Κάτι… ψιλά για λακκούβες και κάτι λίγα για παιδικές χαρές είναι ό,τι πιο σημαντικό περιλαμβάνει το τεχνικό πρόγραμμα 2016 του δήμου Χίου.

Η κρίση πλέον χτυπάει σκληρά τους δήμους όλης της χώρας που αδυνατούν να εξασφαλίσουν πλέον ούτε τα στοιχειώδη απέναντι στους δημότες τους και βεβαίως ο δήμος Χίου δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.

Θα πρέπει να πάμε πολλά χρόνια πίσω, ώστε να βρούμε τόσο φτωχό τεχνικό πρόγραμμα, αφού ουσιαστικά το ύψος του δεν ξεπερνά το 1,22 εκατ. ευρώ, όταν σε αυτό το ποσό είχε διαμορφωθεί στο όχι και τόσο μακρινό 2010 στον καποδιστριακό τότε δήμο Ομηρούπολης.

Αυτό, ακριβώς, το ποσό διατίθεται πλέον για όλο το 2016, με τη διαφορά – όμως – ότι αφορά όλο το νησί..

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί με την χρηματοδότηση του κράτους στο κομμάτι της συλλογικής ανάπτυξης τοπικής αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ), κοινώς της χρηματοδότησης των δήμων από τον κρατικό κορβανά για έργα, ήρθε να επιβεβαιώσει πρώτος από όλους ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Στρατής Γδύσης.

«Τα χρήματα που έχουμε στη διάθεση μας δεν αρκούν ούτε για εσωτερική οδοποιία ή αγροτική. Δεν αρκούν ούτε για παιδικές χαρές», τόνισε και πρόσθεσε ότι είναι ακόμα λιγότερα και από πέρυσι, όταν το ανάλογο κονδύλι ήταν 1,4 εκατ. ευρώ

Επίσης, απαντώντας στα δίκαια παράπονα των προέδρων των κοινοτήτων, που παρέστησαν στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015, για οριστική εγκατάλειψη των οικισμών συμπλήρωσε και τα εξής:

«Η κατανομή φέτος είναι αδύνατον να γίνει και για αυτό δεν την κάναμε ανά οικισμό, αφού τα ποσά που θα έβγαιναν στον καθένα θα ήταν αστεία. Έτσι, προτιμήσαμε να κάνουμε την κατανομή στα τρία (βόρεια, νότια και κεντρική Χίο), ώστε να υπάρχει ένα νόημα σε όλο αυτό»,

Προηγούμενα οι πρόεδροι των χωριών ο ένας μετά τον άλλο έπαιρναν το λόγο για να διαμαρτυρηθούν όχι μόνο για το γεγονός ότι φέτος δεν θα έχουν την δυνατότητα να εγγράψουν έστω και λίγα χρήματα στο προϋπολογισμό υπέρ των οικισμών αλλά και για έλλειμμα ενημέρωσης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι αρκετοί από αυτούς πληροφορήθηκαν μόλις το μεσημέρι της Παρασκευής την ύπαρξη του θέματος στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, γεγονός που ξεσήκωσε πολλές αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες.

Τελικά, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία το τεχνικό πρόγραμμα 2016, με αρνητικές ψήφους από την μείζονα αντιπολίτευση, με επικεφαλής τον κ. Πολύδωρο Λαμπρινούδη και την Λαϊκή Συσπείρωση με τον κ. Μάρκο Σκούφαλο και λευκές ψήφους από τις κες Ερμιόνη Φρεζούλη και Δέσποινα Τσαρδάκα της Χιακής Συμπολιτείας.