Θα «αναστηθεί» ο ναός του Αγίου Ισιδώρου στην Λέτσαινα (βίντεο & φωτό)

Ένα μεγάλο έργο πολιτισμού και ιστορίας, που αφορά την αναδόμηση του ναού του Αγίου Ισιδώρου και την ανάδειξη της παλαιοχριστιανικής βασιλικής, στην περιοχή Λέτσαινα της πόλης της Χίου, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από την εφορία αρχαιοτήτων Χίου.

Ο ναός του Αγίου Ισιδώρου, δηλαδή ό,τι είχε διασωθεί στο πέρασμα των αιώνων, αφού η κατασκευή του προσδιορίζεται περίπου στον 6ο αιώνα μ.Χ., σκεπάσθηκε με πλάκα από μπετόν πάνω σε ανάλογους δοκούς, περί τα τέλη της δεκαετίας του 1970, προκειμένου να διασωθεί, κάτι που – όπως εκτιμάται από την εφορία – επετεύχθη.

Τώρα, έφτασε η ώρα, ώστε αυτός ο ναός, που περικλείει το  μαρτύριο του Αγίου Ισιδώρου, του παλαιότερου μάρτυρα στον χώρο του Αιγαίου και το εσωτερικό του οποίου καταλαμβάνεται από ψηφιδωτά δάπεδα του 5ου και 6ου αιώνα μ.Χ., να «αναστηθεί», να αναδομηθεί.

Η μελέτη του έργου της αναδόμησης έχει εγκριθεί από το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο (ΚΑΣ) και το συνολικό έργο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με προϋπολογισμό 1.000. 000 ευρώ και προβλεπόμενη λήξη τον Δεκέμβριο του 2021.

Το έργο θα υλοποιηθεί απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την εφορεία αρχαιοτήτων Χίου, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες με την κοπή και απομάκρυνση της πλάκας από μπετόν, καθώς και των δοκών, όπως φαίνεται και στο βίντεο που ακολουθεί.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια