Θα στιγματίσει στο διηνεκές τη Χίο η κλειστή δομή προσφύγων

Μια ακόμα «μαύρη τρύπα» στην διαχείριση του προσφυγικού θα αποτελέσει η κατασκευή του τερατώδους κέντρου – φυλακής των 5.000+ ανθρώπων, στη Χίο, σύμφωνα με τις τελευταίες κυβερνητικές εξαγγελίες. Αυτό θα στιγματίσει το νησί όχι τώρα, αλά στο διηνεκές. Για πολλά χρόνια θα συζητούνται αυτά που θα συμβούν μέσα σε αυτά τα κλειστά κέντρα.

Την καταγγελία αυτή διατύπωσε ο δημοτικός σύμβουλος της Χιακής Συμπολιτείας κ. Δημήτρης Αντωνόγλου, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, με τον περιφερειακό σύμβουλο και επικεφαλής της παράταξης Άλλος Δρόμος κ. Στράτο Γεωργούλα, το πρωί της Τετάρτης 27 Νοεμβρίου 2019.

Το προσφυγικό – μεταναστευτικό διέρχεται μια κρίσιμη καμπή, επεσήμαναν και οι δύο, εν όψει της απογευματινής συνεδρίασης στη Χίο του περιφερειακού συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, όπου έχει ζητηθεί από τον κ. Γεωργούλα η εκτός ημερησίας διάταξης συζήτηση του προσφυγικού, καθώς και της παναιγαιακής συγκέντρωσης αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, σήμερα στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Βουνακίου.

Σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τα τερατώδη κέντρα – φυλακής, ο κ. Αντωνόγλου τόνισε ότι πρόκειται για απάνθρωπη πολιτική, ενώ στα κέντρα αυτά θα επιδεινωθούν ακόμα περισσότερο οι συνθήκες διαβίωσης χιλιάδες ανθρώπων, χωρίς να λύσουν κανένα πρόβλημα των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες δεν πρέπει να ξεγελαστούν από τις κούφιες εξαγγελίες της κυβέρνησης.

«Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θέλει να φτιάξει μια «μαύρη τρύπα» για γυναίκες, άνδρες και παιδιά για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Θα στιγματίσει το νησί, θα μεταβάλλει την κοινωνία σε δεσμοφύλακα, θα γράψει μια ακόμη μαύρη σελίδα», πρόσθεσε ο κ. Αντωνόγλου.

Στην τρέχουσα περίοδο και εν όψει του χειμώνα η κατάσταση επιβάλλει την άμεση μετακίνηση του μεγαλύτερου πληθυσμού της ΒΙΑΛ στην ενδοχώρα και η κοινωνία, κάθε φορέας, οργάνωση και συλλογικότητα να δείξει την έμπρακτη αλληλεγγύη της και με κάθε μέσο να πιέσει κάθε αρμόδιο για να δοθεί λύση άμεσα.

Ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης κ. Στράτος Γεωργούλας αποδόμησε τα επιχειρήματα περιφερειακής αρχής και κυβέρνησης για τα «κλειστά κέντρα»: όλες οι διεθνείς μελέτες συμφωνούν ότι τα κλειστά κέντρα δεν μειώνουν τις ροές αλλά αυξάνουν τα κέρδη των διακινητών, είπε χαρακτηριστικά.

Το πρόβλημα το φαντασιακό (περί δήθεν εποικισμού κ.λπ.), τα ποσοτικά στοιχεία το διαψεύδουν. Αναπαράγεται και γιγαντώνεται για να συσκοτίσει την αλήθεια ότι νησιώτες και πρόσφυγες έχουν κοινά συμφέροντα.

Τα επόμενα βήματα, πρόσθεσε, είναι: Όχι στο περιφερειακό συμβούλιο, αποστολή απόφασης σε κυβέρνηση, οργάνωση δράσεων στα νησιά που θα αποτρέψουν δημιουργία φυλακών – κλειστών κέντρων με συνδρομή της περιφέρειας, ενώ επιβάλλεται να ληφθούν αμέσως μέτρα για ανθρώπινες συνθήκες σε πρόσφυγες που ήδη υπάρχουν στα νησιά, γρήγορες διαδικασίες ασύλου και εφοδιασμό τους με ταξιδιωτικά έγγραφα.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια