Θέατρο του παραλόγου σε εξέλιξη για το αντιμόνιο, καταγγέλλει η Χίος Μπροστά
Συγκεκριμένες απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν τις εξορύξεις αντιμονίου στη Χίο, θέμα για το οποίος είναι ελλιπής η πληροφόρηση από το αρμόδιο υπουργείο, ζητά η παράταξη Χίος Μπροστά, καταγγέλλοντας την δημοτική αρχή και το θέατρο του παραλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή της σημειώνει τα εξής:
Σχετικά με το θέμα της πιθανής εξόρυξης αντιμονίου στη Βόρεια Χίο.
Κανείς δεν γνωρίζει, όλοι κάτι έχουν ακούσει, κανείς δεν έχει με σαφήνεια εξηγήσει…
Παρακολουθούμε, δυστυχώς όχι με έκπληξη, ακόμη μία παράσταση που ακούει στο όνομα «εξόρυξη αντιμονίου». Κανείς δεν ξέρει, κανείς δεν είδε, κανείς δεν άκουσε.
Εδώ και δύο χρόνια ζητούνται γνώμες από τις υπηρεσίες αλλά κανένας από τους πολιτικούς «προϊσταμένους» σε δήμο και περιφέρεια «δεν πήρε χαμπάρι».
Ο ίδιος ο νυν δήμαρχος κ. Μαλαφής, δήλωσε ότι πήγε στο υπουργείο για να συζητήσει το θέμα, αλλά ακόμη και όταν έγινε η επίσκεψη κλιμακίου, το καλοκαίρι που μας πέρασε, με επικεφαλής την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας καμωνόταν πως δεν γνωρίζει τίποτα και το έμαθε τυχαία από εφημερίδες. Προφανώς, το αναπτυξιακό σοκ που διαλαλούσε χάθηκε στις κυβιστήσεις.
Και ενώ το θέμα εξελίσσεται με το ΥΠΕΚΑ να ετοιμάζει διαγωνισμό, κανείς δεν έχει βρεθεί να απαντήσει σε ουσιαστικά ερωτήματα.
Το Χίος Μπροστά δεν απορρίπτει τη συζήτηση για το θέμα, όπως για κάθε τι που αφορά τον τόπο μας, αλλά δεν μπορεί να αποδεχθεί το θέατρο του παραλόγου που εξελίσσεται και ζητά συγκεκριμένες απαντήσεις προκειμένου να μπορέσει η χιακή κοινωνία να έχει τη γνώση και την κρίση για να αποφασίσει, ειδικά για μια απόπειρα «επένδυσης» με σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Αναλυτικά, θέτουμε τα εξής ερωτήματα:
– Υφίσταται ή όχι αξιοποιήσιμο κοίτασμα στην περιοχή; Η μελέτη στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης για το πρόγραμμα δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης 2021-2027 (με φορέα το ίδιο το ΥΠΕΚΑ – Επιτελική δομή ΕΣΠΑ ΥΠΕΝ, τομέας ενέργειας!!!) αναφέρει επί λέξει: Υπάρχουν µικρές εµφανίσεις λιγνίτη, µικτών θειούχων µεταλλευµάτων και µπετονίτη. Παλαιότερα εξορυσσόταν μετάλλευμα αντιμονίου κοντά στο χωριό Κέραµος, το οποίο έχει πλέον εξαντληθεί.
Ομοίως, το ψηφισμένο από το δημοτικό συμβούλιο Χίου «σχέδιο στρατηγικού σχεδιασμού» – επιχειρησιακό πρόγραμμα 2020-2023, αναφέρει ότι το κοίτασμα έχει εξαντληθεί. Το ΥΠΕΚΑ από την μία “αποδέχεται” ότι δεν υπάρχει κοίτασμα και από την άλλη βεβιασμένα προσπαθεί να ξεκινήσει τις διαδικασίες έρευνας και εξόρυξης.
– Έχει πρωτίστως ζητηθεί η γνώμη των κατοίκων της περιοχής;
– Βλέπουμε τα σχέδια προκηρύξεων και συμβάσεων από άλλες περιοχές αλλά κανείς δεν διευκρινίζει:
Α) Ποιες είναι οι εργασίες για να γίνει η όποια έρευνα και σε ποια σημεία. Τι περιβαλλοντικό αποτύπωμα έχουν; Ποιες μελέτες απαιτούνται, ειδικά στον περιβαλλοντικό τομέα; Πώς ενημερώνεται και τι λόγο έχει για αυτές η τοπική κοινωνία; Από ποιον φορέα ελέγχεται η τήρησή τους; Πόσο χρόνο θα διαρκέσουν οι εργασίες; Ποιος διασφαλίζει ότι το αποτέλεσμα της έρευνας θα γίνει γνωστό και εάν θα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα;
Β) Εάν προκύψει από την έρευνα αξιοποιήσιμο κοίτασμα, πώς αυτό θα εξορυχθεί; Με ποιες μεθόδους και τεχνικές; Ποια θα είναι η περιβαλλοντική επίπτωση; Ποιες και μέχρι ποιού τελικού προϊόντος επεξεργασίες θα γίνονται επιτόπου; Ποιό θα είναι το όφελος σε θέσεις εργασίας στην περιοχή;
Γ) Εφόσον οι διαδικασίες προχωρήσουν, πώς θα παρακολουθούνται από την πλευρά του δήμου; Σε περίπτωση μη τήρησης των συμφωνηθέντων, προβλέπεται διαδικασία αποβολής αλλά πρωτίστως αποκατάστασης των όποιων επεμβάσεων;
Δ) Στην περίπτωση που δεν υπάρχει αξιοποιήσιμο κοίτασμα τι θα κάνει ο δήμος για την περιοχή; Και αντιστοίχως στην περίπτωση που προχωρήσει η αξιοποίηση, ο δήμος με ποιο σχεδιασμό θα στηρίξει τους κατοίκους και την περιοχή;
Ε) Επειδή από πολλές πλευρές ακούγονται θεωρίες περί «κρίσιμου μετάλλου» για την Ευρώπη και τη χώρα, θα υπάρξει αποτύπωμα στην εθνική οικονομία; Εάν ναι ποιο σε πραγματικούς όρους απασχόλησης και εθνικού εισοδήματος; Ή όλη αυτή η σπουδή και οι εν κρυπτώ συναντήσεις και διεργασίες γίνονται για απορρόφηση κάποιων ευρωπαϊκών κονδυλίων έρευνας; Υπάρχει και εάν ναι ποιος συσχετισμός με τη γεωπολιτική ισχύ της χώρας μας από μία πιθανή ύπαρξη αντιμονίου στη Χίο;
Εάν θέλουμε να αντιμετωπιστεί το θέμα με σοβαρότητα και διαφάνεια η απάντηση στα ερωτήματα είναι απολύτως απαραίτητη. Διαφορετικά το να «συναντά» κανείς «τυχαία» ιδέες ή πράξεις και προκειμένου να κρύψει την ανεπάρκειά του να ψελλίζει για «αναπτυξιακά σοκ» και στη συνέχεια να σέρνεται από τις συνιστώσες της παράταξής του, χωρίς να θέτει τα πραγματικά ερωτήματα, δυστυχώς, δεν προμηνύει τίποτα καλό για την παρούσα δημοτική θητεία.