Θετικά αποτιμά η ΛΑΣ την απόφαση του Τ.Σ. Βροντάδου

Θετικά αποτιμά η Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Χίου την απόφαση του τοπικού συμβουλίου Βροντάδου, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, 31 Μαΐου 2017 και πήρε αρνητική θέση για το προαναχωρησιακό κέντρο στο Μερσινίδι, αλλά και συνολικά την στάση των Βρονταδούσων, που παραβρέθηκαν στην συνεδρίαση.

Με εξαίρεση, τονίζει, «κάποιες αψιμαχίες, που αδικούσαν τον διευθυντή του «ΑΣΤΡΑΠΑΡΗ» ότι κατηγορούνται συλλήβδην ως ρατσιστές, ενώ κάτι τέτοιο δεν έχει βάση, στην ουσία όλοι οριοθετήθηκαν στις ομιλίες τους από τις ρατσιστικές και φασιστικές μεθοδολογίες».

Δεν παραλείπει, επίσης, να καυτηριάσει την υποβολιμαία – όπως την χαρακτηρίζει – στάση προέδρων των νοτιοχώρων «που με μικροψυχία ζήτησαν από το ηγουμενοσυμβούλιο να αποδεχθεί το ΠΡΟΚΕΚΑ στο Μερσινίδι».

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΛΑΣ για την συνεδρίαση και τα διαδραματισθέντα σε αυτήν έχει ως ακολούθως:

«Σε θετική κατεύθυνση κινήθηκε η απόφαση του συμβουλίου του Βροντάδου που κατέληξε στο να αρνηθεί την ίδρυση του ΠΡΟΚΕΚΑ στο Μερσινίδι, αλλά και πουθενά αλλού στη Χίο, ενώ ταυτόχρονα καταδικάζει απερίφραστα τη συμφωνία κυβέρνησης – Ε.Ε. – Τουρκίας, όπως πρότειναν τα στελέχη της Λαϊκής Συσπείρωσης, που παραβρέθηκαν στη συζήτηση (Κλαίρη Κωστάλα, Κώστας Μαυρέλος και Μάρκος Σκούφαλος, δημοτικός σύμβουλος).

Η συγκεκριμένη απόφαση εκτός των άλλων έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού δεν μπήκε στην υποβολιμαία λογική των προέδρων της νότιας Χίου που με μικροψυχία ζήτησαν από το ηγουμενοσυμβούλιο να αποδεχθεί το ΠΡΟΚΕΚΑ στο Μερσινίδι, για να μην υποβαθμιστούν τα νοτιόχωρα, ενώ για τον Βροντάδο ή οπουδήποτε αλλού η υποβάθμιση είναι θεμιτή και ακόμα περισσότερο, ο εξοβελισμός των προσφύγων και μεταναστών στο πυρ το εξώτερο που φέρει το όνομα 18ο χιλιόμετρο! Ντροπή!

Σημαντικό ακόμα είναι το γεγονός ότι οι συγκεντρωμένοι Βρονταδούσοι, πέρα από κάποιες αψιμαχίες, που αδικούσαν τον διευθυντή του «ΑΣΤΡΑΠΑΡΗ» ότι κατηγορούνται συλλήβδην ως ρατσιστές, ενώ κάτι τέτοιο δεν έχει βάση, στην ουσία όλοι οριοθετήθηκαν στις ομιλίες τους από τις ρατσιστικές και φασιστικές μεθοδολογίες, παρά το γεγονός ότι στις παρυφές των συγκεντρωμένων υπήρχαν και γνωστά φασιστικά στοιχεία που καιροφυλακτούσαν σαν τα όρνεα να δώσουν το δικό τους τόνο, χωρίς όμως να τους δοθεί η χαρά που περίμεναν.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση, για πολλοστή φορά τονίσαμε τη σημασία ο λαός μας να βλέπει τη συνολική εικόνα, που είναι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, το ΝΑΤΟ, στο οποίο συμμετέχει η ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας που τυγχάνει της αποδοχής όλων των κομμάτων πλην ΚΚΕ και όλη αυτή την ιερή συμμαχία που επιζητά φτηνά εργατικά χέρια και ενεργειακούς δρόμους από τη μια κι από την άλλη μετατρέπει τη χώρα μας και το νησί σε φυλακή για πρόσφυγες και μετανάστες, ρημαγμένους από την αθλιότητα της πολιτικής τους, είτε με οικονομικά, είτε με πολεμικά μέσα. Αν αποκόπτονται οι δράσεις μας από τα παραπάνω, τότε τα αιτήματα και ο όποιος αγώνας είναι άσφαιρα.

Με αυτή την έννοια οι Βρονταδούσοι πρέπει να επαγρυπνούν, να μην αφήνουν στον αγώνα τους να παρεισφρήσουν φασίστες και να ξεγυμνώσουν το σύνολο της πολιτικής κυβέρνησης – Ε.Ε. και των κομμάτων που υπηρετούν αυτές τις πολιτικές. Άλλωστε, δημοτική αρχή, αξιωματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ στον δήμο, που ψαρεύει σε θολά νερά, Μηταράκης και Μιχαηλίδης – ΝΔ & ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αντίστοιχα – συμφωνούν στο ΠΡΟΚΕΚΑ και φέρουν ακέραια την ευθύνη για τις εξελίξεις.

Σε αυτή την κατεύθυνση η Λαϊκή Συσπείρωση θα συνεχίσει να αγωνίζεται δικαιωμένη για τις θέσεις της, που από την πρώτη στιγμή ήταν ξεκάθαρες, για απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα, για καταδίκη και άρνηση της συμφωνίας Ε.Ε., κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Τουρκίας, και των συμφωνιών Σένγκεν, για κανένα ΠΡΟΚΕΚΑ πάνω στο νησί· για μία και μοναδική ανοιχτή δομή προσωρινού χαρακτήρα, που θα παρέχει προστασία και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες και μετανάστες για το προσωρινό διάστημα που θα παραμένουν στο νησί και δεν θα ξεπερνούν τη δυναμικότητα των αρχικών προδιαγραφών της ΒΙΑΛ.

Καιρός, λοιπόν, είναι ο λόγος να περάσει στο λαό που πρέπει να πάψει να υπηρετεί και να μπαρκάρει σε ξένες σημαίες».