Θετικές οι πρώτες αντιδράσεις για την ΒΙΑΛ

Με θετικό τρόπο κατέληξε η συνάντηση των κατοίκων του Χαλκειούς και των εκπροσώπων των πολιτικών και αστυνομικών αρχών του νησιού, για την επικείμενη μετατροπή χώρων στο εργοστάσιο της πρώην ΒΙΑΛ σε προσφυγικό καταυλισμό προσωρινής διαμονής.

Κύριο χαρακτηριστικό της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, ήταν η μικρή συμμετοχή κατοίκων του οικισμού και οι ελάχιστες αντιδράσεις, που σημειώθηκαν από μεμονωμένους κατοίκους, οι οποίες προήλθαν κυρίως εξαιτίας ελλιπούς ενημέρωσης σε πτυχές του ζητήματος, ενώ ακόμα λιγότερες ήταν οι κακοπροαίρετες γνώμες ξενοφοβικού χαρακτήρα.

«Σε σύνολο τριάντα ανθρώπων που έδωσαν το “παρών” από τους 400 κατοίκους του χωριού, μόλις τρεις –τέσσερις αντέδρασαν, ενώ ακόμα δυο –τρεις ζήτησαν περισσότερες διευκρινίσεις», σχολίασε αμέσως μετά τη συνάντηση ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιώργος Ζώας, με καταγωγή από τα Καμπόχωρα.

Όπως εξήγησε, οι όποιες αντιδράσεις σημειώθηκαν ως προς τον χρόνο αναχώρησης των προσφύγων, αφού μεταξύ αυτών κυριαρχούσε η άποψη ότι οι πρόσφυγες παραμένουν στη Χίο και μετά την καταγραφή τους. «Θα γυρνούν στα χωριά και θα δημιουργούν προβλήματα», ειπώθηκε μεταξύ άλλων, ενώ κάποιοι άλλοι ζήτησαν να μάθουν τον τρόπο και τον χρόνο αναχώρησης των προσφύγων από το κέντρο που πρόκειται να δημιουργηθεί.

Όπως, πάντως, εξηγούσαν οι αρχές, εκεί πρόκειται να μπει δρομολόγιο λεωφορείου, ενώ άμεσα θα οριστεί και πιάτσα ταξί για την εξυπηρέτηση του κόσμου.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, ο αστυνομικός διευθυντής κ. Ανδρέας Δαμίρης, δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και εκπρόσωποι της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και μέλη των τοπικών συμβουλίων της δημοτικής ενότητας Καμποχώρων.