Θόλος τέλος, πάνε κατά Αίπος, οι νέες φυλακές

Η ξεκάθαρη πρόθεση της νέας δημοτικής αρχής, έτσι όπως τουλάχιστον εκφράστηκε από τον δήμαρχο Χίου κ. Μανώλη Βουρνού, ότι οι νέες φυλακές της Χίου δεν μπορούν να γίνουν στην περιοχή Θόλος, ήταν το βασικό συμπέρασμα της σαββατιάτικης σύσκεψης, που συγκάλεσαν οι εργαζόμενοι στις φυλακές.

Ο κ. Βουρνούς, πέραν των τυπικών, αλλά με ουσιαστικό περιεχόμενο, ζητημάτων της τρέχουσας διαδικασίας, κατέστησε απολύτως σαφές ότι ο Θόλος δεν μπορεί να υποθηκευθεί, ότι δεν μπορεί να γίνει εκεί μια εγκατάσταση, η οποία – ούτως ή άλλως – πρέπει να περικλείεται από μια νεκρή ζώνη. Μια εγκατάσταση, οι νέες φυλακές, οι οποίες θα δεσμεύσουν την συγκεκριμένη περιοχή για τα επόμενα 50 και πλέον χρόνια.

Να υπενθυμίζουμε ότι το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής της εταιρείας του υπουργείου Δικαιοσύνης «Θέμις Κατασκευαστική» προκρίνει ως πρώτη επιλογή την περιοχή Θόλος και επίσης παραθέτει άλλες τρεις θέσεις στην ευρύτερη περιοχή του Αίπους και μία θέση στο στρατόπεδο Καμπί, στον Άγιο Γεώργιο Συκούση.

fylakes 26

Ευθύνες για τις διαδικασίες στην «Θέμις Κατασκευαστική»

Σε ό,τι αφορά τα τρέχοντα διαδικαστικά ζητήματα, ο δήμαρχος Χίου διευκρίνισε ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει σαφές ερώτημα εκ μέρους της αρμόδιας επιτροπής της «Θέμις Κατασκευαστική», για το τι ακριβώς ζητά από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Χίου. Δεσμεύθηκε δε ότι σε επόμενη συνεδρίασή του θα έρθει προς συζήτηση το θέμα, αλλά η προϋπόθεση θα είναι το εκκαθαρισμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς των υποψήφιων περιοχών, για να ληφθούν αποφάσεις.

Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της εταιρείας – τις προηγούμενες ημέρες, στην Αθήνα – δεν έλαβε απάντηση για το αν γνωρίζουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των πέντε υποψήφιων περιοχών, που περιλαμβάνονται στο πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής. Επεσήμανε ακόμα την μεγάλη καθυστέρηση εκπόνησης του πορίσματος και κοινοποίησής του στους εμπλεκόμενους φορείς του νησιού.

Τέλος, απαντώντας και σε όσα κατά καιρούς και μάλλον σε επίπεδο φημολογίας κυκλοφορούν, ξεκαθάρισε ότι η θέση της νέας δημοτικής αρχής είναι υπέρ της δημιουργίας νέων εγκαταστάσεων φυλακών στη Χίο, όπου θα γίνει μετεγκατάσταση των υφισταμένων, αλλά με τη τήρηση όλων των προβλεπομένων διαδικασιών κι όχι να γίνονται όλα στο προφορικό, όπως είπε χαρακτηριστικά.

fylakes 14

Από αριστερά ο κ. Γιάννης Λουκαράκης, πρόεδρος του Σωματείου Εξωτερικών Φρουρών του Κ.Κ. Χίου, η κα Ανθίππη Ζαννάρα, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου, ο κ. Δημήτρης Νύκτας, πρόεδρος του Σωματείου Σωφρονιστικών Υπαλλήλων και ο κ. Κώστας Βαγιανός, διευθυντής του Κ.Κ. Χίου

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στις φυλακές

Οι εκπρόσωποι των σωματείων των εργαζομένων στις φυλακές Χίου κ.κ. Δημήτρης Νύκτας και Γιάννης Λουκαράκης, καθώς και ο διευθυντής του καταστήματος κ. Κώστας Βαγιανός, μετέφεραν την αγωνία των εργαζομένων για την εξέλιξη του θέματος, παρουσίασαν με συγκεκριμένα στοιχεία την οικονομία των φυλακών και τα οφέλη για την οικονομία και την τοπική κοινωνία και ζήτησαν από τους αρμόδιους φορείς να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, χωρίς να θέσουν ζήτημα συγκεκριμένου χώρου για τις νέες φυλακές.

Τόνισαν ακόμα με έμφαση ότι έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τότε που ξεκίνησε αυτή η συζήτηση κι ακόμα ουσιαστικά βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο.

fylakes 29

Από αριστερά οι κ.κ. Νότης Μηταράκης, Παύλος Καλογεράκης, Ανδρέας Μιχαηλίδης και Μανώλης Βουρνούς

Οι απόψεις βουλευτών και φορέων

Παρεμβάσεις επί του θέματος έγιναν από όλους τους παρευρεθέντες στην σύσκεψη, σταχυολογώντας δε τα ουσιαστικά τους σημεία, καταγράφουμε τα ακόλουθα:

Ανδρέας Μιχαηλίδης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: Εξέφρασε την πλήρη και χωρίς αμφιβολίες και επιφυλάξεις θέση του κόμματός του για τη δημιουργία των νέων φυλακών στη Χίο. Τόνισε σε ό,τι αφορά την χωροθέτηση ότι δεν πρέπει να σταθούμε απλά σε μια λίστα υποψηφίων θέσεων, η οποία για διάφορους τεχνικούς λόγους μπορεί και να ανατραπεί και διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει η αμέριστη συμπαράσταση για να «τρέξουν» όλες οι διαδικασίες.

Νότης Μηταράκης, βουλευτής Νέας Δημοκρατίας: Ζήτησε από τον δήμο Χίου να ξεκαθαρίσει άμεσα τις προθέσεις του, τόνισε ότι πρόκειται για πολιτικό θέμα και πρέπει άμεσα να ληφθούν οι αποφάσεις για την χωροθέτηση των νέων φυλακών, διαφορετικά κινδυνεύουμε είτε να πάει πίσω η υπόθεση, είτε και να χαθεί το έργο.

fylakes 24

Παύλος Καλογεράκης, εκπρόσωπος Π.Ε. Χίου: Χαρακτήρισε ανεπίτρεπτη την έως σήμερα καθυστέρηση, μετέφερε την θετική γνώμη της περιφερειακής ενότητας Χίου και δεσμεύθηκε ότι θα εξετασθεί θετικά η συμμετοχή της σε περίπτωση που χρειαστούν πρόσθετα έργα υποδομών (δρόμοι πρόσβασης κ.λπ.).

Πολύδωρος Λαμπρινούδης, αντιπολίτευση δήμου: Τόνισε ότι η κοινωνία της Χίου θέλει τις φυλακές και για το λόγο αυτό ελήφθη σχετική απόφαση το 2011 από το δημοτικό συμβούλιο, η οποία εξακολουθεί να ισχύει εφόσον δεν έχει ανακληθεί από την νέα δημοτική αρχή.

Ανθίππη Ζαννάρα, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου: Εξέθεσε όλο το ιστορικό των έως σήμερα ενεργειών και επέμεινε να απαντηθεί από όλους τους αρμοδίους φορείς το βασικό ερώτημα, που είναι αν η Χίος θέλει τις νέες φυλακές. Φυσικά, τάχθηκε αναφανδόν θετικά υπέρ αυτής της εξέλιξης και τόνισε τις μέγιστες θετικές επιπτώσεις από το συγκεκριμένο έργο στη Χίο.

Παρεμβάσεις έγιναν, επίσης, από τον εκπρόσωπο του μητροπολίτη Χίου, τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Κώστα Γανιάρη, τον εκπρόσωπο της ΑΔΕΔΥ κ. Γιώργο Αμπατζή, τον κ. Δημήτρη Λαβατσή από τον ΣΥΡΙΖΑ και εργαζόμενους στις φυλακές Χίου.