Τι ακριβώς συμβαίνει στη ΒΙΑΛ;

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ Μ. ΦΡΑΓΚΑΚΗ

Εκπαιδευτικός – Σωματική ψυχοθεραπεύτρια *

Το 35% του πληθυσμού εκτοπισμένων που έρχονται αυτές τις μέρες στα νησιά μας, είναι παιδιά, τα περισσότερα κάτω των 12 ετών (σύμφωνα με στατιστικά που δίνει η UNHCR)!

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκατοντάδες βρέφη και παιδιά (κάποια από αυτά ασυνόδευτα) έγκυες και μητέρες με μωρά, σε εγκαταστάσεις που δεν μπορούν πρακτικά να τους φιλοξενήσουν, καθώς έχουν σχεδιαστεί για πολύ λιγότερα άτομα σε όλα τα νησιά που βρίσκονται κοντά στα παράλια καθώς και σε δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Unhcr

Εδώ στη Χίο η πληροφόρηση που έχουμε δεν μας επιτρέπει να γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Οι αριθμοί που ακούμε μας δίνουν μια εικόνα: σχεδόν τετραπλάσιος ίσως και πενταπλάσιος ο αριθμός των ατόμων που «φιλοξενούνται».

Δεν μπορούμε λοιπόν να μην αναρωτιόμαστε και να μην ανησυχούμε για τις συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων και ιδιαίτερα για τα παιδιά, ειδικά όταν έχουμε τόσες ζοφερές εικόνες από τη Μόρια και τη Λέρο.

Γνωρίζουμε όλοι πως η παιδική ηλικία είναι η βασική καταγραφή για τη ζωή μας. Γνωρίζουμε πόσο ευάλωτα είναι έμβρυα, βρέφη, μικρότερα και μεγάλα παιδιά  στο στρες και στην κακή διατροφή. Στο κρύο και στα μικρόβια. Ξέρουμε πως οι καταστάσεις που βιώνουν, επηρεάζουν την ψυχοσωματική τους υγεία και γι’ αυτό ανησυχούμε περισσότερο και πιστεύουμε ότι χρήζουν προτεραιότητας τα παιδιά, οι έγκυες, και οι μητέρες με μωρά και μικρά παιδιά χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι ανησυχίες μας δεν αφορούν το σύνολο των ανθρώπων.

Πιο συγκεκριμένα:

– Χρειάζονται αρκετή και κατάλληλη διατροφή

– Επαρκή στέγαση που να τους προστατεύει από τις καιρικές συνθήκες

– Ρούχα και παπούτσια κατάλληλα για την εποχή που αλλάζει

– Κατάλληλες συνθήκες υγιεινής, τουαλέτες, μπάνια με ζεστό νερό

-Κατάλληλη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και προληπτική ιατρική

-Εκπαίδευση και δημιουργική απασχόληση

– Επίσης σημαντικό είναι να υπάρχει κατάλληλη εκπαίδευση και υποστήριξη στο προσωπικό που ασχολείται μαζί τους

Καθώς το θέμα δημιουργεί έντονα συναισθήματα, άλλες φορές συμπόνια, θλίψη και οργή κι άλλες θυμό, φόβο και απέχθεια, είναι πολύ σημαντικό να υπερισχύσει η κοινή λογική! Στο «εδώ και τώρα», υπάρχουν κάποιες πρακτικές συνθήκες που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε.  Δυστυχώς το πρόβλημα φαίνεται πως δε θα λυθεί γρήγορα και είναι σημαντικό να βρεθούν άμεσα λύσεις καθώς οι καιρικές συνθήκες θα δυσχεραίνουν την κατάσταση.  Παράλληλα με τις μακροπρόθεσμες κινήσεις επίλυσης των προβλημάτων,  χρειάζεται να γίνουν οι απαραίτητες διενέργειες για να προστατευθούν οι άνθρωποι, με προτεραιότητα στα παιδιά τις έγκυες και τις μητέρες με μωρά. Φροντίζοντας τους συνεισφέρουμε σε μια πιο υγιή και δημιουργική κοινωνία, στην Ελλάδα και στον Κόσμο!

Δεν αμφισβητούμε ότι όλοι κάνουν ό, τι καλύτερο μπορούν αλλά ταυτόχρονα κατανοούμε πόσο δύσκολες και δυσανάλογες συνθήκες έχουν διαμορφωθεί. Ελπίζουμε πως θα γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες και ο τόπος μας θα γίνει παράδειγμα προς μίμηση αξιοπρεπούς διαχείρισης αυτών των τόσο δύσκολων συνθηκών.

* (Η γράφουσα επέλεξε τον πληθυντικό λόγω της φύσης του κειμένου που υπερβαίνει το προσωπικό)

 

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια