Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες για το γενικό πολεοδομικό σχέδιο

Υπέρ της ευρύτατης ενημέρωσης των πολιτών της Χίου για το γενικό πολεοδομικό σχέδιο, μέσα από ανοικτές δημόσιες συμμετοχικές διαδικασίες, ανά γειτονιά, τάσσεται ο Σύλλογος θιγομένων ιδιοκτητών από σχέδιο πόλης 1988.

Ο Σύλλογος εκφράζει την συμφωνία του στο σχέδιο πόλης, τονίζοντας ότι «είναι στη σωστή κατεύθυνση με αναγνώριση μεγάλου μέρους της πόλης ως οικισμός προ 1923, που σημαίνει ένταξη με ευνοϊκό καθεστώς. Και η νομοθεσία σήμερα είναι ευνοϊκότερη από ποτέ! Με μειωμένα ποσοστά εισφορών, και δυνατότητα διακανονισμών στην εφαρμογή του σχεδίου», προσθέτει σε σχετική ανακοίνωσή του.

Ειδικότερα, επισημαίνει ότι:

– Πρέπει ανοιχτά να ενημερωθούν και οι συμπολίτες μας ετεροδημότες/απόδημοι για να ελέγξουν όχι μόνο την περιουσία τους, που ίσως δεν θίγεται τώρα, αλλά και το χαρακτηρισμό της γειτονιάς τους, και τι θα γίνει στο μέλλον ως χρήσεις.

–  Έχουμε ζητήσει από το τοπικό συμβούλιο συζήτηση για το σχέδιο πόλης, αλλά και από το δημοτικό συμβούλιο περιμένουμε να προβεί σε σειρά ενεργειών σύμφωνα με την απάντηση των μελετητών του ΓΠΣ στα υπομνήματά μας.

– Την ένταξη/αξιοποίηση /ανάδειξη της περιουσίας δήμου, με την αξιολόγησή της για προγραμματισμό κοινοχρήστων/κοινωφελών χώρων, για δυνατότητα μελλοντικής ένταξης σε πιθανά προγράμματα.

Επίσης, ο Σύλλογος εφιστά την προσοχή των πολιτών για το τι πρέπει να προσέξουν στο σχέδιο πόλης. Συγκεκριμένα:

1. Πρώτα αν το/ακίνητά τους είναι σωστά αποτυπωμένα στους χάρτες, ή υπάρχει λάθος;

2. Οι χρήσεις γης της περιοχής τους, αν συμφωνούν με τη θέλησή τους και τις δραστηριότητες των κατοίκων της περιοχής. Υπάρχουν δραστηριότητες μη επιθυμητές; π.χ. κέντρα διασκέδασης, οχλούσες δραστηριότητες, μεγάλες βιοτεχνίες, ή κάποιος μεγάλος δρόμος που καταστρέφει αξιόλογο μνημείο της περιοχής τους;

3. Υπάρχουν κοινόχρηστοι/κοινωφελής χώροι του δήμου, ιδρυμάτων ή συλλόγων που δεν έχουν αποτυπωθεί στον χάρτη; (πάρκα, παιδικές χαρές, πολιτιστικό κέντρο, πάρκινγκ, μνημεία).

4. Υπάρχει κάποιο έργο/υποδομή που ζητάει η περιοχή τους και επιθυμούν την εκτέλεσή του; Θα πρέπει να περιγράφεται ως υποδομή, για να εγκριθεί μελλοντικά η εκτέλεσή του!

5. Υπάρχουν γεωργικές δραστηριότητες ή τοπική αρχιτεκτονική που θέλουν να συνεχίσουν να υπάρχουν ως χαρακτηριστικό της περιοχής τους; π.χ. ελαιοτριβείο. Πρέπει να περιγραφούν.

6. Υπάρχει κάποια δραστηριότητα που θέλουν να αναπτυχθεί στην περιοχή τους; Πχ, τουρισμός; Τι κλίμακας;

7. Έχουν αποτυπωθεί το/α βασικά ρέμα/τα αν υπάρχουν στην περιοχή τους;

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ