Τι θα πουν Τσίπρας, Μέρκελ, Ερντογάν, στη Χίο

Για την συνάντηση κορυφής Ελλάδας – Γερμανίας – Τουρκίας, με αντικείμενο το προσφυγικό πρόβλημα, συνάντηση η οποία θα γίνει στη Χίο – όπως σας ενημερώσαμε με την χθεσινή μας ανάρτηση – το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου, έγραψε ο κ. Βασίλης Σκουρής σε ρεπορτάζ του στην εφημερίδα Real News της Κυριακής, 13 Δεκεμβρίου 2015, τα ακόλουθα:

Νέα διάσταση στο προσφυγικό ζήτημα, αλλά και στις ευρωτουρκικές σχέσεις δίνει η τριμερής συνάντηση κορυφής του Αλέξη Τσίπρα, της Άνγκελα Μέρκελ και του Ταγίπ Ερντογάν, που θα διεξαχθεί τέλη Ιανουαρίου σε νησί του Αιγαίου και συγκεκριμένα στη Χίο.

Η «συνάντηση φιλίας», όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται, που αποκαλύπτει σήμερα η Realnews, πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπτρα επιδιώκει μέσω της παρουσίας και της Γερμανίδας καγκελαρίου στη συνάντηση, να ελεγχθεί η προσφυγική ροή από την Τουρκία, καθώς τελικός προορισμός των περισσότερων μεταναστών είναι το Βερολίνο και άλλες χώρες του πλούσιου Βορρά. Παράλληλα, η Αθήνα θέλει να εμφανισθεί ως η χώρα που θα παίξει ενεργό, ίσως και διαμεσολαβητικό ρόλο στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Ο τόπος της «συνάντησης φιλίας» «νησί του Αιγαίου» μόνο τυχαία δεν επιλέχθηκε. Όχι μόνο γιατί οι κάτοικοι των νησιών δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση από το προσφυγικό πρόβλημα, ούτε μόνο γιατί το Αιγαίο τείνει να μετατραπεί σε έναν απέραντο «υγρό τάφο». Αλλά και γιατί επιδιώκεται να σηματοδοτηθεί η ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης των δύο χωρών, καθώς και η δημιουργία θετικού κλίματος για την επίλυση ανοικτών θεμάτων στη περιοχή, όπως είναι το προσφυγικό.

Η Αθήνα, άλλωστε, αποδέχεται εκ των πραγμάτων πλέον την τριμερή Ελλάδας- Γερμανίας – Τουρκίας για το προσφυγικό. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «R», τριμερής μεταξύ Αθήνας, Άγκυρας και Βερολίνου προγραμματίζεται και πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την προσεχή Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Η Α. Μέρκελ, ο Αλ. Τσίπρας και ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα συναντηθούν πριν από την Σύνοδο, με την ελληνική κυβέρνηση να πιέζει ώστε η τριμερής να διεξαχθεί υπό την αιγίδα της Κομισιόν, με τη συμμετοχή και του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Τη συνάντηση επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στην εκπομπή “MEGA Σαββατοκύριακο”.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι: «Θα πάρουμε μια πρωτοβουλία, καλώντας στη Χίο Μέρκελ και Ερντογάν, και μάλιστα μετά σχεδιάζουμε να περάσουμε απέναντι στη Σμύρνη ώστε να δούμε και τις δύο πλευρές. Η πρόσκληση θα είναι δική μας. Δεν έχει κλείσει η ημερομηνία. Πιθανολογώ η τριμερής να είναι στις αρχές Φεβρουαρίου».

real_news1real_news2