Τηγανέλαια με… θέα την γραφική Λαγκάδα

Ανάστατη είναι η τοπική κοινωνία της Λαγκάδας Χίου από την μονάδα καύσης φυτικών ελαίων (τηγανέλαια κ.λπ.), για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία κατασκευάζεται στο έμπα του χωριού, στην διασταύρωση του δρόμου που οδηγεί στο χωριό με τον εθνικό δρόμο Χίου – Καρδαμύλων, με πρόσωπο και στους δύο αυτούς δρόμους.

Οι πρώτες αντιδράσεις και μάλιστα σφοδρές εκδηλώθηκαν στην συνεδρίαση του κοινοτικού συμβουλίου, το απόγευμα της Παρασκευής, 8 Μαρτίου 2019, με την παρουσία περίπου 100 κατοίκων της Λαγκάδας, καθώς και του εμφανιζόμενου ως επενδυτή, ο οποίος είναι Λαγκαδούσης.

Η συνεδρίαση είχε ενημερωτικό χαρακτήρα και κατ΄ απαίτηση όλων των συγκεντρωμένων αποφασίσθηκε να πραγματοποιηθεί λαϊκή συνέλευση, την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019 και ώρα 11.30 το πρωί, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την οργανωμένη αντίδραση του χωριού στη επιχειρούμενη κατασκευή, η οποία – όπως επισημάνθηκε – προσβάλλει βάναυσα το περιβάλλον και μάλιστα σε ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Χίου.

Όπως επεσήμανε στον astraparis.gr ο πρόεδρος της Λαγκάδας κ. Στέφανος Τσίγκος, η απόφαση της λαϊκής συνέλευσης θα επικυρωθεί από το τοπικό συμβούλιο υποχρεωτικά και θα ακολουθήσουν όλες οι ενέργειες που θα αποφασίσει η συνέλευση.

Πώς έγινε η επιλογή του χώρου

Ο χώρος που έχει επιλεγεί για την κατασκευή της μονάδας βρίσκεται ακριβώς στη γωνία των δρόμων που προαναφέραμε, πάνω από το δασάκι του χωριού και στο βάθος – από το συγκεκριμένο σημείο – είναι πιάτο όλος ο κόλπος της Λαγκάδας, με την γνωστή εξαιρετική θέα του. Μπροστά, λοιπόν, από το συγκεκριμένο «κάδρο» θα στηθούν δύο μεταλλικοί οικίσκοι, οι οποίοι θα «ντυθούν» με ηχομονωτικό υλικό και θα είναι ακριβώς αυτό που θα βλέπει ο επισκέπτης που κινείται στον εθνικό δρόμο και… στο βάθος ο κόλπος της Λαγκάδας.

Η έκταση, στη οποία δημιουργείται η εγκατάσταση, έχει συνολική επιφάνεια πέντε στρεμμάτων, βρίσκεται στα διοικητικά όρια της Λαγκάδας και ανήκει στο Δημόσιο. Η επιλογή της έγινε από τον εμφανιζόμενο ως επενδυτή, ο οποίος είχε προτείνει κι άλλες θέσεις, οι οποίες – όμως – για διάφορους λόγους (ιδιοκτησιακούς κ.λπ.) δεν εγκρίθηκαν.

Για την συγκεκριμένη έκταση, όπως τόνισε στον astraparis.gr ο δασάρχης Χίου κ. Κώστας Μπέλλας, γνωμοδότησε θετικά το δασαρχείο Χίου, αφού – όπως λέει – «δεν υπήρχε λόγος να πούμε όχι».

Η παραχώρηση της έκτασης, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, έγινε με απόφαση του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, ενώ η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων – πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες – δεν είχε θετική γνωμοδότηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας Χίου, αλλά ούτε και της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στην Μυτιλήνη.

Πού θα βρίσκει πρώτες ύλες

Η συγκεκριμένη μονάδα, η οποία είναι ισχύος 0,50 Mwe (μεγαβάτ), θα λειτουργεί με την καύση φυτικών ελαίων / βιορευστών και εντάσσεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η συνηθέστερη πρώτη ύλη είναι τα τηγανέλαια, τα οποία στη Χίο δεν συγκεντρώνονται ούτε και ανακυκλώνονται, φυσικά. Τώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δημιουργίας από τον δήμο Χίου δικτύου συλλογής, το οποίο έχει αναλάβει ιδιώτης, με την ρήτρα – σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες – τα τηγανέλαια που συγκεντρώνονται να πηγαίνουν για ανακύκλωση.

Ο εμφανιζόμενος ως επενδυτής υποστήριξε στην συνεδρίαση του κοινοτικού συμβουλίου Λαγκάδας ότι θα συγκεντρώνει τηγανέλαια από τις επιχειρήσεις εστίασης τη Χίου, αναπτύσσοντας ακόμα και δικό του δίκτυο συλλογής. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι ποσότητες αυτές θεωρούνται λίγες κι έτσι είναι αμφίβολο αν φτάνουν για να είναι αποδοτική η λειτουργία τη μονάδας.

Κατά τα λοιπά, ο ίδιος υποστήριξε ότι είναι νόμιμος, έχοντας εξασφαλίσει για την επένδυσή του όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις από τους αρμόδιους φορείς.

Ήδη, στην περιοχή της εγκατάστασης έχουν αρχίσει εδώ και μερικές ημέρες εκβραχισμοί, προκειμένου να διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος για την κατασκευή της μονάδας.

Σχόλια