Τιμωρητική διαδικασία τα επιμορφωτικά σεμινάρια των δασκάλων, καταγγέλλουν οι σύλλογοι
Κατάφωρη παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων, χαρακτηρίζουν τα διοικητικά συμβούλια των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, την απόφαση του περιφερειακού επιμορφωτικού Κέντρου (ΠΕΚ) Μυτιλήνης να ορίσει τα σεμινάρια των αναπληρωτών παράλληλης στήριξης σε χρόνους που αποτελούν όχι μια επιμορφωτική αλλά μια εξοντωτική και τιμωρητική διαδικασία.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους τα Δ.Σ. των Συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών Λήμνου, Σάμου, Χίου και των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λέσβου και Ικαρίας – Φούρνων καταγγέλλουν ότι το ΠΕΚ Μυτιλήνης ανακοίνωσε πρόγραμμα υποχρεωτικών σεμιναρίων, αγνοώντας τόσο τις καταγγελίες των Συλλόγων και της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ), όσο και το ίδιο το νομικό πλαίσιο.
Προκαλεί αγανάκτηση, τονίζεται στην ανακοίνωση, το γεγονός ότι οι συντάκτες του προγράμματος (αλλά και οι αναφερόμενοι ως επιμορφωτές) καλούν ουσιαστικά τους συναδέλφους να εργαστούν επί τρεις εβδομάδες χωρίς καμία διακοπή (με τα σαββατοκύριακα μάλιστα να είναι ακόμη πιο «φορτωμένα» από τις καθημερινές), πράγμα που παραπέμπει σε εργασιακές συνθήκες άλλων εποχών.
Οι φορείς των εκπαιδευτικών καταγγέλλουν το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα των σεμιναρίων ως απαράδεκτο και ζητούν:
1. Το ΠΕΚ Μυτιλήνης να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή του και να ορίσει εκ νέου τα σεμινάρια σε εργάσιμες ημέρες και ώρες της εβδομάδας, με παράλληλη απαλλαγή των εκπαιδευτικών από τα διδακτικά τους καθήκοντα, όπως είναι η πάγια θέση του κλάδου όσον αφορά την επιμόρφωση.
2. Την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να μεριμνήσει, ώστε να αποτραπούν και τώρα και στο μέλλον τέτοιου είδους εξοντωτικές και αντεργατικές πρακτικές από τις υφιστάμενες υπηρεσίες του.
3. Τους συναδέλφους να μη συμμετάσχουν στα σεμινάρια, καταδικάζοντας με αυτό τον τρόπο αυτού του είδους τις αντισυναδελφικές και αντιεκπαιδευτικές πολιτικές.
Σημειώνουν ότι, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου της ΔΟΕ, «η συμμετοχή σε οποιαδήποτε δράση, η οποία λαμβάνει χώρα εκτός του εργασιακού ωραρίου και ιδιαίτερα σε ημέρες, που δεν θεωρούνται εκ του νόμου εργάσιμες αλλά εξαιρέσιμες, δεν εντάσσεται εντός των υπηρεσιακών καθηκόντων των εκπαιδευτικών και δεν μπορεί να είναι υποχρεωτική γι’ αυτούς».
Προειδοποιούν, τέλος, για μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις, οι οποίες και θα ανακοινωθούν από τους κατά τόπους συλλόγους.