Την απόλυση εργαζόμενου από την ΕΜΧ καταγγέλλει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Χίου

Την απόλυση ενός εργαζόμενου στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου ως παράνομη και καταχρηστική, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου.

Αναλυτικά, η σημερινή – Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022 – ανακοίνωση του σωματείου αναφέρει τα ακόλουθα:

Η διοίκηση της ΕΜΧ προέβη σε μία εκδικητική απόλυση επειδή ο 56χρονος (δηλαδή λίγα χρόνια πριν τη συνταξιοδότησή του) συνάδελφος διεκδίκησε τα δικαιώματά του.

Ο απολυμένος συνάδελφος εδώ και αρκετό διάστημα είχε διεκδικήσει την αλλαγή της σύμβασης του από εργατοτεχνίτης σε υπάλληλο γραφείου, μιας και εργαζόταν επί χρόνια ως λογιστής. Αντ’ αυτού η διοίκηση της ΕΜΧ αντί να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημά του τον άλλαξε πόστο, πραγματοποιώντας βλαπτική μεταβολή σε σχέση με αυτό που ίσχυε 15 χρόνια τώρα.

Η εργοδοσία, παράλληλα, προσπαθούσε να τρομοκρατήσει τον εργαζόμενο απειλώντας τον με απόλυση, αν δεν πάρει πίσω την αγωγή που είχε καταθέσει για να διεκδικήσει τα νόμιμα δικαιώματά του. Επίσης, αρνήθηκε να καταβάλει το πριμ, που δινόταν στην πλειοψηφία των εργαζομένων, χωρίς να το δικαιολογήσει, αξιολογώντας τον μάλιστα όχι μία αλλά τέσσερις φορές μέσα στο χρόνο, ενάντια σε αυτά που  προβλέπει ο εσωτερικός κανονισμός. Φτάνοντας στο τέλος να τον απολύει χωρίς αιτιολόγηση, χωρίς ποτέ να του έχει γίνει επίπληξη, χωρίς τήρηση του εσωτερικού κανονισμού, αλλά μόνο και μόνο επειδή διεκδίκησε αυτά που δικαιούται.

Η διοίκηση της ΕΜΧ θέλει να στείλει μήνυμα σε όλους τους εργαζόμενους: Δεν θα διεκδικείτε, δεν θα σηκώνετε κεφάλι, θα ζείτε με ψίχουλα και με τα «δωράκια» που θα σας δίνουμε αν κάνετε όλα τα προηγούμενα. Έτσι φτιάχνεται το «διαμάντι» της Χίου. Κι αυτή είναι η πραγματικότητα για όλους τους εργαζόμενους σε όλους τους εργασιακούς χώρους.

Όπως ξεζουμίζονται οι παραγωγοί, με τα ελάχιστα που τους προσφέρει η ΕΜΧ, για να βγάλουν την καλύτερη ποιότητα μπας και μπορέσουν να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν την επόμενη χρονιά. Και παράλληλα να μην ξέρουν τι τους ξημερώνει μετά από μια νεροποντή.

Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους της ΕΜΧ, που αποτυπώνεται με τον πιο γλαφυρό τρόπο από την επιχειρησιακή σύμβαση που υπογράφτηκε πριν από μερικούς μήνες. Μιας και από τη μια μοιράζονται χιλιάδες ευρώ και προνόμια σε διευθυντές. Ενώ από την άλλη οι εργαζόμενοι αμείβονται με μισθούς επιπέδου 2012 και τα επιδόματα ψίχουλα τους δίνονται με προϋποθέσεις, που φάνηκε στην πράξη ποιες είναι αυτές.

Κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να νιώθει ασφάλεια μετά από αυτές τις εξελίξεις. Κανείς, όμως, δεν πρέπει να δεχτεί να εργάζεται κάτω από το φόβο, την τρομοκρατία και την ανασφάλεια. Το μαστίχι φτιάχνεται από τους παραγωγούς και τους εργαζόμενους του συνεταιρισμού. Τώρα, πρέπει να βγουν μπροστά οργανωμένα και συλλογικά να διεκδικήσουν όχι μόνο την επαναπρόσληψη του  συναδέλφου αλλά και επιχειρησιακή σύμβαση που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Καλούμε την διοίκηση του Εργατικού Κέντρο Χίου να καταδικάσει την απόλυση και να καλέσει όλα τα σωματεία της δύναμής του να πάρουν αποφάσεις συμπαράστασης. Καλούμε τους αγροτικούς συλλόγους των χωριών που γνωρίζουν πολύ καλά την αδικία που γίνεται να την καταδικάσουν.