Την έγκριση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης για το υδατοδρόμιο Χίου πανηγυρίζει ο Νότης Μηταράκης

Την εξασφάλιση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης για το υδατοδρόμιο της Χίου, ανακοίνωσε με ανάρτηση του στο fb ο βουλευτής Χίου κ. Νότης Μηταράκης.

Όπως ο ίδιος αναφέρει περιχαρής, ‘η εξασφάλιση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης είναι ένα σημαντικό βήμα για την καλύτερη διασύνδεση της Χίου, που θα ενισχύσει την προσβασιμότητα και την τουριστική ανάπτυξη του νησιού”, ενώ θα ακολουθήσουν ανάλογες αδειοδοτήσεις για Οινούσσες και Ψαρά.

Πού θα γίνει το υδατοδρόμιο

Οι χερσαίες εγκαταστάσεις του υδατοδρομίου πρόκειται να εδραστούν σε τμήμα (επιφάνειας 106,25τμ) λιμενοβραχίονα του Λιμένα Χίου, έργο το οποίο είναι υφιστάμενο χωρίς ΑΕΠΟ. Το μελετώμενο έργο περιλαμβάνει τόσο χερσαίες και πλωτές εγκαταστάσεις όσο και υδάτινο τμήμα. Οι χερσαίες εγκαταστάσεις του υδατοδρομίου έχουν συνολική επιφάνεια 106,25 τ.μ. και προτείνεται να χωροθετηθούν στη θέση του κόκκινου φανού (στη βόρεια ακμή του κεντρικού, πεπλατυσμένου τμήματος του νότιου λιμενοβραχίονα).

Εντός της παραχωρηθείσας επιφάνειας των 106,25 τ.μ. θα εγκατασταθεί προκατασκευασμένος, μετακινούμενος οικίσκος, για την εξυπηρέτηση των επιβατών των υδροπλάνων και του πτητικού έργου γενικότερα. Η επιφάνεια του οικίσκου θα είναι 60,0 – 70,0 τ.μ., ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες και ανάγκες. Θα περιλαμβάνει χώρους για την έκδοση και έλεγχο των εισιτηρίων, την αναμονή των επιβατών και τη φύλαξη των αποσκευών τους καθώς και χώρους υγιεινής.

Πλωτές εγκαταστάσεις

Για τον ελλιμενισμό των υδροπλάνων θα εγκατασταθεί μία πλωτή προβλήτα δύο κλάδων κάθετων μεταξύ τους. Η προβλήτα θα συνδυάζεται με γέφυρα (ράμπα) για τη γεφύρωση του υψομετρικού χάσματος της επιφάνειας του νερού με την επιφάνεια της προβλήτας του λιμένα.

Υδάτινο τμήμα

Επιπλέον, το υδατοδρόμιο Χίου θα περιλαμβάνει και νοητή, θαλάσσια επιφάνεια (διάδρομοι προσαποθαλάσσωσης) για τη διενέργεια των διαδικασιών προσαποθαλάσσωσης. Οι διάδρομοι αυτοί “χωροθετούνται” εξωτερικά του λιμένα της Χίου, σε θέση ανατολική – βορειοανατολική. Μετά την προσθαλάσσωσή τους τα υδροπλάνα θα πλέουν και θα εκτελούν τους κατάλληλους ελιγμούς για την προσέγγιση και πρόσδεσή τους στην πλωτή προβλήτα του υδατοδρομίου και το αντίστροφο, τα υδροπλάνα θα εξέρχονται από το λιμένα ώστε να προσεγγίσουν τους διαδρόμους αποθαλάσσωσης όπου και θα προβαίνουν στην ομώνυμη διαδικασία.

Όλα αυτά βέβαια μένει να γίνουν πράξη αφού υδατοδρόμιο ακούμε και υδατοδρόμιο δεν βλέπουμε τα δέκα σχεδόν τελευταία χρόνια κι αν κανείς συνυπολογίσει πως άλλη μια δραστηριότητα θα  γίνεται σε αυτό το ήδη επιβαρυμένο κομμάτι του λιμανιού, τότε μάλλον θα πρέπει οι ιθύνοντες να αλλάξουν ταχύτητα στην εκτέλεση της επισκευής της αίθουσας επιβατών των τελωνείο, της παλιάς ιχθυόσκαλας κ.ο.κ.

Η απόφαση6944ΟΡ1Ι-Α9Δ